Nederland wint met 3-2 van Australië

© BELGAIMAGE

Nederland heeft in groep B met 3-2 van Australië gewonnen. Oranje is nu, met zes punten uit twee wedstrijden, zo goed als zeker geplaatst voor de achtste finales.

Nederland heeft Australië met 2-3 verslagen op de tweede speeldag in groep B. Maar het kostte Nederland veel meer moeite dan tegen Spanje. Uiteindelijk waren het Arjen Robben en Robin van Persie die de Nederlanders over de streep trokken, invaller Memphis Depay maakte de Australiërs helemaal af.

Als Spanje woensdagavond niet wint van Chili, dan is Nederland al geplaatst voor de tweede ronde. Australië heeft nog een waterkansje op de kwalificatie. Australië en Nederland toonden van bij de start veel goede wil, maar de foute passes stapelden zich op langs beide kanten. Het was dan ook meer dan een kwartier wachten alvorens een van de twee kon dreigen.

Bresciano zag zijn schot afgeblokt worden. Robben en Van Persie, de twee sterren van tegen Spanje (5-1), acteerden bleekjes, tot Robben zijn duivels ontbond en na een lange ren het leer voorbij Club Brugge-doelman Ryan in doel schoot (20e minuut). De reactie van Australië volgde meteen. Tim Cahill nam een voorzet van McGowan enig mooi op de slof en bracht de 18.000 meegereisde Australiërs in vervoering (21e). Na het doelpunt controleerde Australië zowaar de match en op het halfuur kwam een afvallende bal voor de voeten van Bresciano terecht. Zijn schot ging over het doel. Nog geen 60 seconden later stond Spiranovic helemaal vrij bij een vrije trap. De boomlange verdediger kon echter geen kracht zetten achter de bal en Cillessen raapte op.

De wedstrijd kabbelde naar de rust, tot Cahill Martins Indi onderuit schoffelde. De Nederlander verliet het veld op de draagberrie en Cahill werd bestraft met een gele kaart. De aanvaller mist hierdoor de laatste groepswedstrijd tegen de Spanjaarden.

In de tweede helft ontplofte de wedstrijd meteen. Eerst kreeg Van Persie geel, waardoor ook hij geschorst is de laatste match. Na een vijftal minuten spelen in de tweede helft schoot Bozanic een voorzet tegen de hand van Janmaat. De scheidsrechter twijfelde even maar legde de bal toch op de stip. Kapitein Jedinak klaarde de klus (54e). Maar ook nu stond die voorsprong niet lang op het bord.

Nog geen drie minuten later werd Van Persie vrij gespeeld en knalde de bal voorbij Ryan voor de 2-2 (57e). Nederland vond opnieuw de voetbalbenen van tegen Spanje, maar kwam toch nog goed weg toen Leckie een voorzet met de borst in het doel wou deviëren. Op de tegenaanval schoot de 20-jarige invaller Depay de winnende treffer binnen (68e). Dit maakt van hem de jongste Nederlandse doelpuntenmaker op een WK.

Australië had geen energie meer in de tank om het tij nog eens te keren en Nederland kon de kleine kansjes niet meer verzilveren, zodat de 2-3 op het bord bleef staan. (Belga/AVE)