Eventing (vroeger bekend als military) wordt wel eens het triatlon van de paardensport genoemd, aangezien het bestaat uit drie onderdelen: dressuur, cross country en jumping.

De Duitser Michael Jung is met zijn toppaard La Biosthetique-Sam FBW de topfavoriet om zijn landgenoot Hinrich Romeike op te volgen. Jung kan als eerste eventingruiter ooit regerend Europees, wereld- én olympisch kampioen worden.

Een trap(je) lager staan de eerste drie van de wereldranking: de Brit William Fox-Pitt (met Lionheart), de Nieuw-Zeelander Andrew Nicholson (met Nereo) en de Amerikaan Boyd Martin (met Otis Barbotiere).

Voor het Britse team is ook Zara Phillips, de 31-jarige kleindochter van Queen Elisabeth, geselecteerd met haar paard... High Kingdom. Niet alleen wegens haar naam, want Philips bewees met een Europese en wereldtitel in 2006 dat ze wel degelijk een heel degelijke amazone is. Dat jaar werd ze zelfs verkozen tot BBC Sports Personality of the Year.

Phillips treedt in de voetsporen van haar moeder Prinses Anne, die deelnam aan de Spelen van 1976, ook als lid van het Britse eventingteam. Vader Mark won als eventingruiter goud met de Britse ploeg in München 1972 en behaalde zestien jaar later nog eens zilver in Seoul.

Een andere opgemerkte deelnemer is de 56-jarige Mark Todd (met NZB Campino), als lid van het Nieuw-Zeelandse team. Todd werd verkozen tot de beste eventingruiter van de twintigste eeuw na individuele olympische titels in 1984 en 1988, plus een bronzen plak in Sydney 2000.

Daarna ging hij met pensioen, maar na een weddenschap (in halfdronken toestand) nam hij in Peking toch weer deel. De Nieuw-Zeelander eindigde er als zeventiende en zal in Londen, net als zijn 50-jarige ploeggenoot Andrew Nicholson, aan zijn zevende olympiade beginnen.

En de Belgen?

Een van de Belgische medaillekandidaten in Londen is Karin Donckers (41), die al deelnam aan vier olympiades. In 2008, in Hongkong, stond ze met haar Zwitserse topmerrie Gazelle de la Brasserie tweede na de dressuurproef (haar specialiteit), maar de Antwerpse viel uiteindelijk terug naar de negende stek na twee fouten in de jumpingproef.

Een jaar later deed Donckers op het EK drie plaatsen beter en op de wereldruiterspelen in 2010 eindigde ze zelfs heel mooi als vierde.

In Londen nog één positie opschuiven en de medaille is binnen. Die kans is niet onbestaande, want de amazone spaart de 18-jarige Gazelle de la Brasserie al het hele seizoen met oog op de Spelen. Top acht is, zegt ze zelf, het minimum.

Voor de Belgische eventingploeg zijn naast Donckers ook Joris Vanspringel (Lullie des Aulnes), Carl Bouckaert (niet met de geblesseerde Mensa, maar met Cyrano), Virginie Caulier (Nepal du Sudre) en Marc Rigouts (Dunkas) geselecteerd.

Een medaille behalen wordt bijzonder moeilijk, gezien de moordende concurrentie van olympisch kampioen en topfavoriet Duitsland, thuisland Groot-Brittannië, Nieuw-Zeeland, Australië, de VS en Frankrijk.

Jonas Creteur

Eventing (vroeger bekend als military) wordt wel eens het triatlon van de paardensport genoemd, aangezien het bestaat uit drie onderdelen: dressuur, cross country en jumping. De Duitser Michael Jung is met zijn toppaard La Biosthetique-Sam FBW de topfavoriet om zijn landgenoot Hinrich Romeike op te volgen. Jung kan als eerste eventingruiter ooit regerend Europees, wereld- én olympisch kampioen worden. Een trap(je) lager staan de eerste drie van de wereldranking: de Brit William Fox-Pitt (met Lionheart), de Nieuw-Zeelander Andrew Nicholson (met Nereo) en de Amerikaan Boyd Martin (met Otis Barbotiere). Voor het Britse team is ook Zara Phillips, de 31-jarige kleindochter van Queen Elisabeth, geselecteerd met haar paard... High Kingdom. Niet alleen wegens haar naam, want Philips bewees met een Europese en wereldtitel in 2006 dat ze wel degelijk een heel degelijke amazone is. Dat jaar werd ze zelfs verkozen tot BBC Sports Personality of the Year. Phillips treedt in de voetsporen van haar moeder Prinses Anne, die deelnam aan de Spelen van 1976, ook als lid van het Britse eventingteam. Vader Mark won als eventingruiter goud met de Britse ploeg in München 1972 en behaalde zestien jaar later nog eens zilver in Seoul. Een andere opgemerkte deelnemer is de 56-jarige Mark Todd (met NZB Campino), als lid van het Nieuw-Zeelandse team. Todd werd verkozen tot de beste eventingruiter van de twintigste eeuw na individuele olympische titels in 1984 en 1988, plus een bronzen plak in Sydney 2000. Daarna ging hij met pensioen, maar na een weddenschap (in halfdronken toestand) nam hij in Peking toch weer deel. De Nieuw-Zeelander eindigde er als zeventiende en zal in Londen, net als zijn 50-jarige ploeggenoot Andrew Nicholson, aan zijn zevende olympiade beginnen. En de Belgen?Een van de Belgische medaillekandidaten in Londen is Karin Donckers (41), die al deelnam aan vier olympiades. In 2008, in Hongkong, stond ze met haar Zwitserse topmerrie Gazelle de la Brasserie tweede na de dressuurproef (haar specialiteit), maar de Antwerpse viel uiteindelijk terug naar de negende stek na twee fouten in de jumpingproef. Een jaar later deed Donckers op het EK drie plaatsen beter en op de wereldruiterspelen in 2010 eindigde ze zelfs heel mooi als vierde. In Londen nog één positie opschuiven en de medaille is binnen. Die kans is niet onbestaande, want de amazone spaart de 18-jarige Gazelle de la Brasserie al het hele seizoen met oog op de Spelen. Top acht is, zegt ze zelf, het minimum. Voor de Belgische eventingploeg zijn naast Donckers ook Joris Vanspringel (Lullie des Aulnes), Carl Bouckaert (niet met de geblesseerde Mensa, maar met Cyrano), Virginie Caulier (Nepal du Sudre) en Marc Rigouts (Dunkas) geselecteerd. Een medaille behalen wordt bijzonder moeilijk, gezien de moordende concurrentie van olympisch kampioen en topfavoriet Duitsland, thuisland Groot-Brittannië, Nieuw-Zeeland, Australië, de VS en Frankrijk. Jonas Creteur