Voor Bayern was het een prikkel om na twee opeenvolgende titels van Borussia Dortmund de hegemonie in het Duitse voetbal te herstellen. Dat is dit seizoen gebeurd. Intussen domineerden Bayern en Borussia de Bundesliga op zo'n manier dat sommigen zich over die suprematie zorgen maken, ook al zaten er in het spel van Borussia Dortmund bruuske schommelingen.

Maar beide clubs zetten zich dit seizoen ook en vooral nadrukkelijk op de Europese kaart. Tenzij er nog mirakels gebeuren, spelen ze nu op 25 mei in Londen de finale van de Champions League. Een historisch gebeuren.

Rol van de trainer

Zowel nationaal als internationaal stond er dit seizoen geen maat op Bayern München. Zoals in de wedstrijd van dinsdag tegen Barcelona bleek waarin voetbal bij momenten tot kunst werd verheven.

Trainer Jupp Heynckes zal straks bij zijn vertrek in de adelstand worden opgenomen. Ook al omdat hij in het miljoenenensemble een sfeer schiep van harmonie, vrijheid en blijheid. En dat terwijl Heynckes, als vervanger van de uitgespuwde Louis van Gaal, als een soort vredesapostel naar de Beierse metropool kwam, om de rust te herstellen in deze parade van vedetten .

Maar even zwierig als Bayern München kan ook Borussia Dortmund voetballen, zoals het woensdag tegen Real Madrid demonstreerde. De vernieuwing waarvoor trainer Jürgen Klopp zorgde in de manier van voetballen is opmerkelijk. Het arbeidersvoetbal dat de ploeg uit het Ruhrgebied vroeger kenmerkte werd overgoten met techniek en finesse en mee gedragen door jonge voetballers.

Andere aanpak

Die omwenteling is illustratief voor de cultuurschok in het Duitse voetbal. Die werd medio 2000 ingezet na een desastreus verlopen EK in België en Nederland. De nadruk werd verschoven van techniek naar fysiek.

De Duitse voetbalbond, ooit een conservatief bastion, begon plots modern te denken. Het maakte fondsen vrij om te investeren in jeugdopleiding en competente jeugdtrainers. Die aanpak waaide over naar alle clubs.

Sindsdien blijft het Duitse voetbal maar goudstukken produceren. Borussia Dortmund, met tegen Real Madrid zeven Duitse voetballers aan de aftrap, staat wat dat betreft verder dan Bayern dat nu Mario Götze bij de rivaal weghaalde. De 20-jarige middenvelder is de exponent van de andere aanpak waarvan ook de nationale ploeg al geruime tijd profiteert.

Visie

Dat Duitsland binnen het internationale voetbal als lichtend voorbeeld zou gelden, was een paar jaar geleden ondenkbaar. Het toont alleen maar hoe ver je kan komen als je een visie ontwikkelt en opvolgt. Aan de hand van Duitse trainers. Wat dat betreft zal Pep Guardiola straks bij Bayern een zware erfenis krijgen: beter doen wordt onmogelijk.

Voor Bayern was het een prikkel om na twee opeenvolgende titels van Borussia Dortmund de hegemonie in het Duitse voetbal te herstellen. Dat is dit seizoen gebeurd. Intussen domineerden Bayern en Borussia de Bundesliga op zo'n manier dat sommigen zich over die suprematie zorgen maken, ook al zaten er in het spel van Borussia Dortmund bruuske schommelingen. Maar beide clubs zetten zich dit seizoen ook en vooral nadrukkelijk op de Europese kaart. Tenzij er nog mirakels gebeuren, spelen ze nu op 25 mei in Londen de finale van de Champions League. Een historisch gebeuren.Rol van de trainerZowel nationaal als internationaal stond er dit seizoen geen maat op Bayern München. Zoals in de wedstrijd van dinsdag tegen Barcelona bleek waarin voetbal bij momenten tot kunst werd verheven. Trainer Jupp Heynckes zal straks bij zijn vertrek in de adelstand worden opgenomen. Ook al omdat hij in het miljoenenensemble een sfeer schiep van harmonie, vrijheid en blijheid. En dat terwijl Heynckes, als vervanger van de uitgespuwde Louis van Gaal, als een soort vredesapostel naar de Beierse metropool kwam, om de rust te herstellen in deze parade van vedetten .Maar even zwierig als Bayern München kan ook Borussia Dortmund voetballen, zoals het woensdag tegen Real Madrid demonstreerde. De vernieuwing waarvoor trainer Jürgen Klopp zorgde in de manier van voetballen is opmerkelijk. Het arbeidersvoetbal dat de ploeg uit het Ruhrgebied vroeger kenmerkte werd overgoten met techniek en finesse en mee gedragen door jonge voetballers.Andere aanpakDie omwenteling is illustratief voor de cultuurschok in het Duitse voetbal. Die werd medio 2000 ingezet na een desastreus verlopen EK in België en Nederland. De nadruk werd verschoven van techniek naar fysiek. De Duitse voetbalbond, ooit een conservatief bastion, begon plots modern te denken. Het maakte fondsen vrij om te investeren in jeugdopleiding en competente jeugdtrainers. Die aanpak waaide over naar alle clubs. Sindsdien blijft het Duitse voetbal maar goudstukken produceren. Borussia Dortmund, met tegen Real Madrid zeven Duitse voetballers aan de aftrap, staat wat dat betreft verder dan Bayern dat nu Mario Götze bij de rivaal weghaalde. De 20-jarige middenvelder is de exponent van de andere aanpak waarvan ook de nationale ploeg al geruime tijd profiteert.VisieDat Duitsland binnen het internationale voetbal als lichtend voorbeeld zou gelden, was een paar jaar geleden ondenkbaar. Het toont alleen maar hoe ver je kan komen als je een visie ontwikkelt en opvolgt. Aan de hand van Duitse trainers. Wat dat betreft zal Pep Guardiola straks bij Bayern een zware erfenis krijgen: beter doen wordt onmogelijk.