25 jaar. In de razendsnelle wereld van het toptennis is dat geen abnormale leeftijd om aan een biografie te denken. Zeker niet als het gaat om iemand die tien grand slams binnenrijfde en al jaren bovenaan de WTA-ranglijst kampeert. Rafael Nadal timmerde naarstig aan zijn eigen legende en wordt nu al genoemd in lijstjes met McEnroe, Borg en Agassi. Zijn biografie schreef hij in samenwerking met de eveneens Spaanstalige journalist en auteur, John Carlin. Carlin verwierf eerder al status met zijn werk over Nelson Mandela waarin sport en politiek in elkaar overvloeien.

In Rafa wordt duidelijk hoezeer prestaties beïnvloed kunnen worden door gebeurtenissen naast het veld. Nadal beschrijft zijn meest beklijvende tenniswedstrijden tot in detail, met grote aandacht voor de duels met Roger Federer. Ook leren we dat Nadal pas vol voor het tennis kon kiezen nadat zijn voetbalcoach hem weerde voor het missen van enkele trainingen. Samen met de vele andere anekdotes en levenswijsheden geeft Rafa een vernieuwende kijk op een van 's werelds beste tennisspelers aller tijden. (AvV)

'Rafa. Mijn verhaal' van Rafael Nadal met John Carlin wordt uitgegeven door Bruna Uitgevers, telt 281 pagina's en kost € 19,95.

25 jaar. In de razendsnelle wereld van het toptennis is dat geen abnormale leeftijd om aan een biografie te denken. Zeker niet als het gaat om iemand die tien grand slams binnenrijfde en al jaren bovenaan de WTA-ranglijst kampeert. Rafael Nadal timmerde naarstig aan zijn eigen legende en wordt nu al genoemd in lijstjes met McEnroe, Borg en Agassi. Zijn biografie schreef hij in samenwerking met de eveneens Spaanstalige journalist en auteur, John Carlin. Carlin verwierf eerder al status met zijn werk over Nelson Mandela waarin sport en politiek in elkaar overvloeien. In Rafa wordt duidelijk hoezeer prestaties beïnvloed kunnen worden door gebeurtenissen naast het veld. Nadal beschrijft zijn meest beklijvende tenniswedstrijden tot in detail, met grote aandacht voor de duels met Roger Federer. Ook leren we dat Nadal pas vol voor het tennis kon kiezen nadat zijn voetbalcoach hem weerde voor het missen van enkele trainingen. Samen met de vele andere anekdotes en levenswijsheden geeft Rafa een vernieuwende kijk op een van 's werelds beste tennisspelers aller tijden. (AvV)