‘Ik wil meer’

© BELGAIMAGE

Na tien lange, traumatische jaren werden de Rangers in maart eindelijk weer kampioen. En de missie van Steven Gerrard in Glasgow is nog niet voorbij.

‘Zonder twijfel’, antwoordde ex-ploeggenoot Jamie Carragher op de BBC-vraag of Steven Gerrard (41) ooit zal terugkeren naar Anfield Road. Gerrard werd als speler een legende aan de Merseyside en wordt vereenzelvigd met de club en de stad. ‘Wie er na mij moet komen? Dan zou ik Stevie zeggen. Ik zou hem helpen waar ik kan’, verklaarde huidig Liverpoolmanager Jürgen Klopp dan weer.

Liverpool zal mij niet aanstellen als trainer alleen vanwege mijn naam.’ TEVEN GERRARD

Evenwichtsoefening

Gerrard zelf bekijkt dit plaatje veel realistischer. ‘Ze gaan mij geen trainer maken alleen vanwege mijn naam als er twintig betere kandidaten zijn. Ik wil die baan verdienen.’ Hij is alleszins goed op weg, want zijn Rangers FC werd afgelopen seizoen met een straat voorsprong kampioen in Schotland. Kemar Roofe (ex-Anderlecht) en co behielden hun ongeslagen status na 38 speeldagen (32 keer winst) en eindigden op 102 punten met een doelsaldo van +79.

In 2011 werd Glasgow Rangers tot degradatie uit de Schotse Premier League gedwongen nadat een miljoenenberg aan schulden leidde tot het faillissement. Onder de naam Rangers FC werd de heropstart gemaakt vanuit vierde klasse. In de zomer van 2018 werd Gerrard aangeworven als manager, nadat hij zijn eerste trainerspassen had gezet bij de jeugdwerking van Liverpool. ‘Niet veel mensen dachten dat ik de juiste was’, blikte hij op BBC terug. ‘Op dat moment begreep ik dat ook heel goed. Ik was jong en vrij onervaren. Maar ik zag een kans: kampioen worden en zo de Rangers terugbrengen naar waar ze echt thuishoren.’

Om de knepen van het vak te leren, belandde Gerrard niet onmiddellijk in de gemakkelijkste omgeving. Hij moest immers niet alleen zorgen voor sportief succes, hij moest ook rekening houden met een strikte financiële discipline. De clubleiding kondigde al aan dat er straks ook weer sterkhouders verkocht dienen te worden om de budgetten rond te krijgen. ‘Een evenwichtsoefening’, oordeelt Gerrard, die veel steun krijgt en voelt van het Rangersbestuur. Het is een dunne lijn waarop hij dient te balanceren: spelers laten vertrekken, maar creatief verder zoeken naar versterkingen om de doelen te bereiken en de ontwikkeling van de afgelopen seizoenen verder te zetten. Want er is ook de lonkende ‘goudpot’, door de automatische deelname aan de CL-groepsfase.

Geen dromer

Gerrard is geen dromer, maar iemand die met een strak plan en een duidelijk doel naar iets toewerkt. Ook op het veld kiest hij als manager voor stabiliteit en continuïteit. Tactisch bijvoorbeeld kiest de Brit meestal voor een 4-3-3-veldbezetting: aantrekkelijk, snel en dominant spel staat voorop. Verder wil hij een grote agressieve pressing en veel diepgang bij zijn flankspelers. De gelijkenis met de Reds is treffend, want Jürgen Klopp won met deze aanpak de Champions League in 2019 en veroverde een jaar later op die manier de titel in de Premier League.

Dat ontging ook Sir Alex Ferguson niet. Tijdens een interview met The Guardian liet de Schot optekenen dat Gerrard in Glasgow ‘uitstekend werk’ heeft verricht. ‘Ik zal je geheimpje vertellen’, reageerde de gewezen Liverpoolaanvoerder nadat hij werd uitgeroepen tot Trainer van het Jaar. ‘Ik voerde een paar gesprekken met Ferguson, net zoals ik dat deed met Graeme Souness en Walter Smith. Die waren fantastisch. Zeker als je probeert te leren en ernaar streeft om beter te worden.’ Zijn missie bij de Rangers is duidelijk nog niet voorbij. ‘Ik wil meer’, opperde Gerrard na de titelwinst. En voor de geïnteresseerden: zijn verbintenis loopt nog tot de zomer van 2024, net als de deal van Klopp op Anfield Road.

Religie

Zou Steven Gerrard een standbeeld krijgen omdat hij een einde maakte aan de hegemonie van Celtic? Voetbal is in Schotland immers religie voor de fans. En zeker als je de superioriteit van de stads- en aartsrivaal kan stoppen. Doordat ze verdiend en overtuigend de titel binnenhaalden, werd er bij Rangers FC er ook niet meer getreurd om het verlies in de kwartfinales van de FA Cup en de League Cup. Of stilgestaan bij de uitschakeling in de achtste finales van de Europa League door Slavia Praag.

Sommigen geloven sterk dat Gerrard momenteel de meest veelbelovende Engelse coach is. Anderen beweren dan weer dat het Schotse voetbal te eenzijdig is, want te zeer gericht op de twee topclubs uit de hoofdstad, om nadien een mooie trainerscarrière op te bouwen. Feit is dat de manager naar verluidt streng is voor zijn spelers, maar ook altijd constructief en rechtvaardig blijft in zijn benadering. Gerrard durft, net als Jürgen Klopp, zijn profs vaderlijk te omhelzen of een high five te geven na zeges. Volgens routinier Jermain Defoe staat zijn deur altijd open voor een gesprek.

Een klimaat waar ook de onvoorspelbare Fashion Sakala (24), in navolging van Kemar Roofe (28,), straks goed in gedijt? Nadat het eerder moeilijk klikte met Gert Verheyen ontplofte de Zambiaan afgelopen seizoen bij KV Oostende onder de hoede van Alexander Blessin met 13 goals en 3 assists in 28 duels. Die ontbolstering leidde tot een lucratieve transfer en het blinkende vooruitzicht van de CL-groepsfase als nieuw podium.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content