Jan Vertonghen, de beste van Portugal

© BELGAIMAGE

Fans verslikten zich haast in hun ‘café da manhã’. Op basis van statistische gegevens werd Jan Vertonghen verkozen tot beste speler van de Primeira Liga.

Jan Vertonghen (Benfica), Jésus Corona (FC Porto), Wilson Manafá (FC Porto). Dat is dit seizoen de top drie van de meest waardevolle spelers in Portugal, tenminste volgens de gegevens van InStat, een sportdatabedrijf. InStat houdt daarbij rekening met de speelminuten van de voetballers, wat ze doen op het veld, en de waarde van hun competitie.

Van het volk

Portugese voetballiefhebbers konden hun ogen niet geloven. Vertonghen de beste? Niet eens van zijn club, bliezen ze vanachter hun ochtendkoffie. En niemand van Sporting, de ongeslagen kampioen? Niet eens hun aanvoerder Sebastián Coates?

Hebben de stats het verkeerd of zien de fans het verkeerd? We hebben er even de Belgische cijfers op nageslagen. Die lijken niet zo fout. De beste speler in 1A is volgens dezelfde cijfers Noa Lang, voor het Genkse duo Bongonda en Ito. Je kan zeggen: daar hebben ze Onuachu toch gemist, maar Lang is zeker bepalend geweest voor het succes van Club.

Voor bevestiging toch ook maar even met Ratko Svilar gebeld. Zijn zoon Mile speelt bij Benfica. Ratko kon omwille van corona niet naar Lissabon, maar zag wel veel matchen en heeft wat inside info. Hij bevestigt: ‘Jan was goed dit seizoen. Excellent. Wat hij op zijn leeftijd misschien mist aan snelheid, maakt hij goed met ervaring. Een van de leiders achterin. Met iemand meelopen zal hij niet snel doen. Dan volgt er wel een foutje. Slim.’

Een jaar geleden trok Vertonghen de deur van de Premier League achter zich dicht. Hij voelde dat er nog wel een paar seizoenen aan de top in zaten, maar niet meer in de veeleisende Premier League. Het zuiden sprak hem aan. Hij vondt Benfica, dat hem drie jaar aan zich wilde binden. Mooie stad, Champions League, degelijk niveau en een competitie die vergelijkbaar is met die in de Lage Landen: drie, vier topploegen en dan mindere goden.

Jan was uitstekend dit seizoen. Wat hij mist aan snelheid, maakt hij goed met ervaring.

Ratko Svilar

O clube do povo, een ploeg van het volk, vergelijkbaar met Ajax, zei hij op de kanalen van Benfica, en dat trok hem wel aan. Interviews geven ze niet vaak in Lissabon, de spelers. De sportkranten moeten het doen met quotes van de zenders, ook de buitenlandse. Vertonghen, inmiddels 34, dacht dat zijn ambitie wel zou rijmen met die van de club. ‘Ik ben niet naar hier gekomen om uit te bollen. Ik heb nog altijd dezelfde ambitie als vroeger: prijzen pakken en Europees spelen bij een club met ambitie.’

Fanbezoek

Prijzen pakken kan nog. De titel ging naar rivaal Sporting, tegen wie Benfica zaterdagavond thuis een prestigederby speelt, maar op 23 mei is er de finale van de beker. Tegenstander: Braga.

Niet elke fan van Benfica is na één seizoen fan van Vertonghen, blijkt uit reacties op fora. Svilar vindt dat niet ongewoon. Vertonghen is een Belg, geen Portugees. Vertonghen is een late dertiger, geen jong geweld, dat wordt door Benfica vaak snel verkocht. En: Vertonghen kwam één van de betere talenten van het Portugese voetbal opvolgen, zijnde Rúben Dias. Die verhuisde op het einde van de zomertransferperiode naar Manchester City. Otamendi maakte de omgekeerde beweging, spreekt de taal, is een van de drie aanvoerders en heeft een iets groter palmares. Hij leidt centraal de defensie. Jan volgt. Svilar: ‘Maar geloof me, fans zijn wat ze zijn: overal vrij hard. De kritiek is niet terecht. Jan had een uitstekend seizoen.’

Veel heeft te maken met de teleurstelling. Benfica maakte dit seizoen een crisis door, werd ook geplaagd door corona. Ook Vertonghen raakte besmet. Zo loste de club bovenaan de rol. En dat is in een voetbalgek land dodelijk. Drie jaar geleden moesten de spelers van Sporting nog gaan lopen voor hun leven. Dit seizoen kreeg Benfica zo’n fanbezoek.

ZIJDELINGS: Campeões

Na negentien jaar kroonde Sporting Lissabon zich dinsdagavond nog eens tot kampioen. Daar waar Cristiano Ronaldo, negentien jaar geleden nog in de B-kern, of Bruno Fernandes niet in slaagden, deden Coates, Pedro Gonçalves en João Mário wel: Sporting kampioen maken. En dan zijn fans hard, zo bleek in de nacht van dinsdag op woensdag op Twitter. ‘Kampioen na 19 jaar. Geen competitiewedstrijd verloren. Slechts 15 tegengoals. En dat allemaal zonder Bruno Fernandes!’

Een constante dit seizoen: in elke wedstrijd speelde minstens één door de club opgeleid product. Daar stond Sporting jarenlang garant voor, maar toen ook Benfica en FC Porto meer aandacht gingen besteden aan jeugdopleiding, werden de resultaten minder. Drie jaar geleden leidde dat tot een revolte, supporters bestormden het trainingscomplex. Onder meer Bas Dost deelde toen in de klappen. Het joeg de voorzitter buiten en Fernandes vluchtte naar Engeland. Beterschap kwam er nadien niet direct. Vorig seizoen eindigde Sporting nog op 22 punten van kampioen Porto en werd de ploeg geleid door vier verschillende trainers. De laatste in die rij was Rúben Amorim.

Die bleef en kreeg alles goed: het spelsysteem (3-4-3), de rekrutering (samen met sportief directeur Hugo Viana), de balans. Het jonge Sporting, met talenten als Nuno Mendes, Pedro Porro, Gonçalo Inácio, Daniel Bragança, Jovane Cabral, Pedro Gonçalves, Tiago Tomás en Eduardo Quaresma, werden gesteund door veel ervaring. Het gevolg: negentien clean sheets en twaalf keer winst met slechts één goal verschil.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content