Filou Oostende heeft zich voor de elfde keer op rij tot Belgisch basketkampioen gekroond. Filou versloeg vrijdagavond in het vierde finaleduel in de nationale play-offs van de BNXT League Kangoeroes Mechelen aan de Winketkaai met 83-91 en komt in de finale van de nationale play-offs op een onoverbrugbare 3-1 voorsprong. Oostende, maar ook Mechelen, strijden nu nog om de titel van de overkoepelende BNXT-kampioen.

Koen Bouwman (Jumbo-Visma) heeft vrijdag de 19e etappe in de Giro d'Italia gewonnen. Na 177 kilometer van Marano Lagunare naar Santuario di Castelmonte was de 28-jarige Nederlander de snelste van vijf vluchters op de slotklim naar het heiligdom. De Zwitser Mauro Schmid werd tweede, de Italiaan Alessandro Tonelli derde.

Tessa Wullaert trekt na twee seizoenen de deur achter zich dicht bij Anderlecht. Ze kiest voor een avontuur bij het Nederlandse Fortuna Sittard. Dat maakte haar komst vrijdag bekend. Wullaert ondertekende een contract voor twee seizoenen.

Jonas Creteur

'The name is Bondt, Dries De Bondt', gaf hij de Stravafile van zijn Girozege in Treviso als passende, grappige naam mee. De Alpecin-Fenixrenner had er ook aan kunnen toevoegen: 'License to inspire'. Want dat is wat Dries De Bondt (30), met veel meer dan alleen winnen, elke dag doet.

Dries De Bondt heeft donderdag de 18de rit in de Giro gewonnen. De Belg van Alpecin-Fenix maakte deel uit van de vroege vlucht en versloeg in een sprint met vier zijn metgezellen. Hij haalde het voor Edoardo Affini en Magnus Cort.

Antwerp heeft zijn nieuwe hoofdcoach beet. Mark van Bommel ondertekende donderdag een contract voor twee seizoenen op de Bosuil. De 45-jarige Nederlander is de opvolger van de maandag ontslagen Brian Priske. Van Bommel neemt assistenten Andries Ulderink en John Stegeman met zich mee.