Toen de wedstrijd Wales-België een uur ver was, keken we even op de website van de BBC, daar houden ze het percentage balbezit bij. De Rode Duivels zaten toen aan 62 procent. Uiteindelijk werd dat na een kort slotoffensiefje nog 57 procent na 94 minuten, maar het tekende de aard van deze partij: eenrichtingsvoetbal. We hebben het in uitwedstrijden van de Rode Duivels al veel vaker anders geweten. Dat ze de wedstrijd moesten ondergaan, vaak tegen sterke tegenstanders, maar ook tegen mindere, die dan een gebrek aan techniek compenseerden met veel inzet.

De campagne is dus voor een keer goed gestart. Vijf grote tornooien op rij hebben we inmiddels gemist, drie EK's en twee WK's. Twee keer ging een openingsmatch verloren, tegen Bulgarije en Duitsland, twee keer werd het gelijk. Een pijnlijke herinneren we ons nog alsof het gisteren was, in Charleroi, tegen Kazachstan. Wat een opdoffer. Dit keer liet de gouden generatie zich tegen een zwakke tegenstander, waar Bale en Ramsey het gebrek aan kwaliteit niet konden verdoezelen, niet ringeloren. Bondscoach Chris Coleman wentelde na afloop nog wat af op de scheidsrechter, maar op die twee flitsen van Bale na, kon Wales zelden een vuist maken.

Ook gemerkt hoe koel de Duivels reageerden op de winst? Amper een lach, amper ontlading. Het lijkt vreemd, maar tegelijk is het logisch. Dit was pas stap een van de negen en dinsdag wacht al een andere, zwaardere tegenstander. Eentje die ook won. Als vanavond de Serviërs hetzelfde doen in Schotland, dan tekenen de krachtlijnen in deze groep zich ook af. Deze Duivels zijn gelouterd genoeg om te weten dat Wales straks geen rol speelt in de top. Tenzij als scheidsrechter.

Een schitterende match speelden ze niet, de Duivels. Veel op balbezit, maar traag. Vincent Kompany gaf het na affluiten direct aan. Traag. De twee VT4-commentatoren haalden het ook geregeld aan, wilden de ploeg vooruit stuwen. Dat had voorzitter De Keersmaeker, een dag voor de wedstrijd, op de radio goed gezien. "Bij de start zijn we allemaal een beetje supporter." Ook de media. De Duivels stoorden zich er niet aan en klaarden de klus. Ingehouden. En efficiënt. Een beetje op zijn Spaans, de bal manipulerend. De snelheid kwam van Mertens, de afwerking van de verdediging. Het moeten niet altijd de spitsen zijn die met de aandacht gaan lopen...

Peter t'Kint

Toen de wedstrijd Wales-België een uur ver was, keken we even op de website van de BBC, daar houden ze het percentage balbezit bij. De Rode Duivels zaten toen aan 62 procent. Uiteindelijk werd dat na een kort slotoffensiefje nog 57 procent na 94 minuten, maar het tekende de aard van deze partij: eenrichtingsvoetbal. We hebben het in uitwedstrijden van de Rode Duivels al veel vaker anders geweten. Dat ze de wedstrijd moesten ondergaan, vaak tegen sterke tegenstanders, maar ook tegen mindere, die dan een gebrek aan techniek compenseerden met veel inzet. De campagne is dus voor een keer goed gestart. Vijf grote tornooien op rij hebben we inmiddels gemist, drie EK's en twee WK's. Twee keer ging een openingsmatch verloren, tegen Bulgarije en Duitsland, twee keer werd het gelijk. Een pijnlijke herinneren we ons nog alsof het gisteren was, in Charleroi, tegen Kazachstan. Wat een opdoffer. Dit keer liet de gouden generatie zich tegen een zwakke tegenstander, waar Bale en Ramsey het gebrek aan kwaliteit niet konden verdoezelen, niet ringeloren. Bondscoach Chris Coleman wentelde na afloop nog wat af op de scheidsrechter, maar op die twee flitsen van Bale na, kon Wales zelden een vuist maken. Ook gemerkt hoe koel de Duivels reageerden op de winst? Amper een lach, amper ontlading. Het lijkt vreemd, maar tegelijk is het logisch. Dit was pas stap een van de negen en dinsdag wacht al een andere, zwaardere tegenstander. Eentje die ook won. Als vanavond de Serviërs hetzelfde doen in Schotland, dan tekenen de krachtlijnen in deze groep zich ook af. Deze Duivels zijn gelouterd genoeg om te weten dat Wales straks geen rol speelt in de top. Tenzij als scheidsrechter. Een schitterende match speelden ze niet, de Duivels. Veel op balbezit, maar traag. Vincent Kompany gaf het na affluiten direct aan. Traag. De twee VT4-commentatoren haalden het ook geregeld aan, wilden de ploeg vooruit stuwen. Dat had voorzitter De Keersmaeker, een dag voor de wedstrijd, op de radio goed gezien. "Bij de start zijn we allemaal een beetje supporter." Ook de media. De Duivels stoorden zich er niet aan en klaarden de klus. Ingehouden. En efficiënt. Een beetje op zijn Spaans, de bal manipulerend. De snelheid kwam van Mertens, de afwerking van de verdediging. Het moeten niet altijd de spitsen zijn die met de aandacht gaan lopen... Peter t'Kint