Of de Rode Duivels naar Brazilië gaan, weten we (nog) niet. Als ze de lijn van 2012 komend jaar doortrekken, allicht wel. Achter de schermen worden de voorbereidselen alvast verder aangescherpt, met straks een nieuwe trip naar Brazilië van de sportieve leiding.

Maar dit weten we sinds gisteren wél zeker: wereldkampioen vriendschappelijke wedstrijden worden we niet. Met die omschrijving gingen de Rode Duivels een paar decennia geleden door voetballand. Goeie ploeg, technisch sterk, maar als het op de knikkers aankwam, net iets te licht. Net niet.

Wereldkampioen oefenwedstrijden, je koopt er ook niks voor. Straks komt er nog zo eentje, in februari. Tegen Slovakije, algemene repetitie voor het duel tegen Macedonië op 26 maart.

Een blik in het verleden voorspelt weinig goeds. Februari 2012: Griekenland-België 1-1. Februari 2011: België-Finland 1-1. Begin maart 2010: België-Kroatië 0-1. Februari 2009: België-Slovenië 2-0. Maart 2008: België-Marokko 1-4. Februari 2007: België-Tsjechië 0-2. Maart 2006: Luxemburg-België 0-2. Februari 2005: Egypte-België 4-0. Februari 2004: België-Frankrijk 0-2.... Verwacht er dus in februari niet té veel van.

Marc Wilmots probeerde de wedstrijd van gisteren in Boekarest in een Arena waar de bondstop alleen maar kan van dromen, wat op te tillen en er een wedstrijd met 'inzet' (de ranking) van te maken, maar in zichzelf wist hij wel beter. Terecht loofde hij de eerste helft, terecht vergoelijkte hij de prestatie na de rust, toen de concentratie wat minder was.

Toch wel deze vaststelling: de lijnen uit de voorbije wedstrijden werden doorgetrokken. Gillet, hoe mooi zijn goal tegen Kroatië ook, blijft een twijfelgeval op rechts achteraan en de linksachter (herinner u de moeilijke start in Belgrado) is ook een knelpuntberoep, hoe goed Jan Vertonghen dat ook probeert in te vullen.

Voor de rest was 2012 een zeer goed jaar. U zegt? Nederlagen in Engeland en Roemenië, gelijke spelen tegen Montenegro en Griekenland en één zege, tegen Nederland. Een goed jaar. Wel ja, dat waren slechts oefenmatchen. 5 op 15. Maar in die vier wedstrijden waar het écht op ging pakten de Duivels 10 op 12. En die punten tellen, de rest is geschiedenis.

Verwacht er dus maar niet te veel van, van die match tegen Slovakije op 6 februari...

Peter 't Kint

Of de Rode Duivels naar Brazilië gaan, weten we (nog) niet. Als ze de lijn van 2012 komend jaar doortrekken, allicht wel. Achter de schermen worden de voorbereidselen alvast verder aangescherpt, met straks een nieuwe trip naar Brazilië van de sportieve leiding. Maar dit weten we sinds gisteren wél zeker: wereldkampioen vriendschappelijke wedstrijden worden we niet. Met die omschrijving gingen de Rode Duivels een paar decennia geleden door voetballand. Goeie ploeg, technisch sterk, maar als het op de knikkers aankwam, net iets te licht. Net niet.Wereldkampioen oefenwedstrijden, je koopt er ook niks voor. Straks komt er nog zo eentje, in februari. Tegen Slovakije, algemene repetitie voor het duel tegen Macedonië op 26 maart. Een blik in het verleden voorspelt weinig goeds. Februari 2012: Griekenland-België 1-1. Februari 2011: België-Finland 1-1. Begin maart 2010: België-Kroatië 0-1. Februari 2009: België-Slovenië 2-0. Maart 2008: België-Marokko 1-4. Februari 2007: België-Tsjechië 0-2. Maart 2006: Luxemburg-België 0-2. Februari 2005: Egypte-België 4-0. Februari 2004: België-Frankrijk 0-2.... Verwacht er dus in februari niet té veel van.Marc Wilmots probeerde de wedstrijd van gisteren in Boekarest in een Arena waar de bondstop alleen maar kan van dromen, wat op te tillen en er een wedstrijd met 'inzet' (de ranking) van te maken, maar in zichzelf wist hij wel beter. Terecht loofde hij de eerste helft, terecht vergoelijkte hij de prestatie na de rust, toen de concentratie wat minder was. Toch wel deze vaststelling: de lijnen uit de voorbije wedstrijden werden doorgetrokken. Gillet, hoe mooi zijn goal tegen Kroatië ook, blijft een twijfelgeval op rechts achteraan en de linksachter (herinner u de moeilijke start in Belgrado) is ook een knelpuntberoep, hoe goed Jan Vertonghen dat ook probeert in te vullen.Voor de rest was 2012 een zeer goed jaar. U zegt? Nederlagen in Engeland en Roemenië, gelijke spelen tegen Montenegro en Griekenland en één zege, tegen Nederland. Een goed jaar. Wel ja, dat waren slechts oefenmatchen. 5 op 15. Maar in die vier wedstrijden waar het écht op ging pakten de Duivels 10 op 12. En die punten tellen, de rest is geschiedenis.Verwacht er dus maar niet te veel van, van die match tegen Slovakije op 6 februari... Peter 't Kint