Scheidsrechter WK-finale 1974 overleden

(Belga) Jack Taylor, de scheidsrechter die in 1974 de wereldbekerfinale tussen het Nederlands elftal en West-Duitsland leidde, is op 82-jarige leeftijd in zijn woonplaats Shropshire overleden. Dat meldden de Engelse voetbalfederatie FA en de Premier League.

Taylor leidde in een carrière van dertig jaar meer dan duizend competitiewedstrijden en honderd interlands in goede banen. Hij schreef zijn naam in de geschiedenisboeken door op 7 juli 1974 in München de allereerste strafschop in een WK-finale te fluiten. Al na één minuut legde hij de bal op de stip na een overtreding van Uli Hoeness op Johan Cruijff. Johan Neeskens schoot vervolgens keihard raak vanaf 11 meter. In de 26e minuut kende Taylor opnieuw een penalty toe, ditmaal aan het gastland, na een fout van Wim Jansen op Bernd Hölzenbein. Paul Breitner zette om. Uiteindelijk won Duitsland met 2-1. Net voor rust legde Gerd Müller de eindstand vast. In 1971 floot de Engelsman ook de finale van de Europa Cup 1 tussen Ajax en Panathinaikos (2-0). “Jack was de scheidsrechter aller scheidsrechters. Hij had een ongelooflijk charisma en straalde autoriteit uit”, verklaarde FA-voorzitter David Bernstein. “Met zijn professionaliteit heeft hij de arbitrage naar een hoger niveau getild.” “Hij was één van de beste ambassadeurs van het Engelse voetbal, die tot zijn laatste dagen heeft geholpen bij de ontwikkeling van jonge scheidsrechters”, voegde Premier League-directeur Richard Scudamore eraan toe. (MVL)