© Reuters

Schermliefhebbers hebben het florettoernooi bij de dames, op de eerste dag van de Spelen, met rood omcirkeld in hun agenda.

Schermliefhebbers hebben het florettoernooi bij de dames, op de eerste dag van de Spelen, met rood omcirkeld in hun agenda. Valentina Vezzali (38) kan, net als dressuurruitster Anky van Grunsven later op de Spelen, een vierde olympische titel op rij behalen in een individueel onderdeel, een unicum voor een atlete.

Voorlopig delen beiden het damesrecord met zwemsters Dawn Fraser en Krisztina Egerszegi en turnster Larissa Latynina. Bij de mannen wonnen alleen atleten Carl Lewis (verspringen), Al Oerter (discus) en Paul Elvstrøm (zeilen) vier gouden individuele medailles op rij.

Valentina Vezzali, geboren op… Valentijn, behaalde ook al individueel zilver in 1996 in Atlanta plus twee keer goud (1996, 2000) en brons (2008) met het Italiaanse team. Verovert ze in Londen weer twee olympische plakken dan passeert ze Giovanna Trillini als de meest succesvolle schermster ooit op de Spelen. Opmerkelijk is dat Vezzali net als Trillini afkomstig uit Jesi, én dat ook haar grootste concurrente in Londen, Elisa Di Francisca (29), geboren is in het stadje in de Marken.

De bloedmooie Di Francisca brak door sinds Stefano Cerioni, de olympische kampioen van 1984 en ook een inwoner van… Jesi, zich over haar ontfermde. Ze behaalde op het WK 2010 en op het EK 2011 goud, voor… Vezzali (brons en zilver).

In het sabeltoernooi belooft het duel tussen Mariel Zagunis (27) en Olga Kharlan (21) even spannend te worden. De Amerikaanse won al twee wereld- (2009 en 2010) en twee olympische titels (2004 – op haar 19e – en 2008), maar ziet haar vesting bestookt door de Oekraïense, die in Peking haar land in een delirium bracht door in de finale van de landenwedstrijd in haar eentje een grote achterstand op China op te halen.

Pas zeventien werd Kharlan in een klap een nationaal sporticoon. Met haar teamgenotes poseerde de niet-onknappe schermster later halfnaakt in het mannenblad XXL. Kharlan en Zagunis moeten wel oppassen voor de Russische Sofiya Velikaya (26), die hen klopte op het WK 2011.

In het degenschermen bij de dames is het ook uitkijken naar de pas 19-jarige Chinese Sun Yujie. Zij verloor op het WK vorig jaar pas in de finale van haar 12-jaar oudere landgenote Na Li. De Roemeense Ana Branza werd er derde, pakte in Peking al de zilveren plak en is ook nu weer een van de favorietes.

Italiaanse vedetten

Heel Duitsland hoopt dat floretschermer Peter Joppich (29) na vier wereldtitels (2003, 2006, 2007, 2010) eindelijk een olympische medaille, en liefst een gouden, kan veroveren na teleurstellingen in Athene (zesde) en Peking (vijfde). De Italiaan Andrea Cassara (WK in 2008 en 2011) moet dat verhinderen.

Kenners zijn ook benieuwd of Cassara’s landgenoot en grote vedette Aldo Montano (33) in het sabelschermen een tweede gouden plak op zak kan steken. In 2004 werd de Italiaan olympisch kampioen, in navolging van zijn vader en grootvader die eerder al schermmedailles behaalden op de Spelen.

De levensgenieter sierde daarna de covers van Italiaanse magazines, speelde een rol in een realityshow en zag zijn sportieve status tanen met een vroege uitschakeling in Peking en op het WK 2010.

In 2011 kwam Montano echter weer aan de oppervlakte met een wereldtitel in eigen land. In Londen wil hij die lijn doortrekken, maar dan moet de Italiaan wel voorbij de Duitser Nicolas Limbach, goud op het WK 2009 en zilver in 2010 en 2011.

Jonas Creteur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content