Met enige scepsis begonnen aan scorecasting, het boek van twee Amerikanen die duizenden data over (vooral Amerikaanse) sporten analyseerden en trachtten te achterhalen wat het resultaat beïnvloedde. Het is onze tuin niet, die Amerikaanse velden, de namen zeggen weinig. Maar de conclusies zijn wel raak en net die maken het boek razend interessant. Vooral wanneer ze met hun conclusies de psychologische toer opgaan.

Wist u dat coaches vaker kiezen voor zekerheid en behoud dan voor een risico? Is verdediging beter dan aanval? Neen, zo blijkt uit de analyse. Aanvallende ploegen hebben krek evenveel kans op succes dan verdedigend sterke teams.

Scheidsrechters blijken de zwakke schakel in de sport. Als het belangrijk wordt, valt de durf om beslissingen te nemen vaak weg. En wat is de essentie van het thuisvoordeel? Niet de beïnvloeding door fans van de bezoekers, de vertrouwdheid van sporters met het eigen stadion, noch uitgespaarde vermoeidheid van het reizen. Het thuisvoordeel is te herleiden tot: vooringenomenheid van scheidsrechters. Slik. Voor meer uitleg: Scorecasting. (PTK)

Scorecasting, the hidden influences behind how sports are played and games are won, door Tobias J. Moskowitz en L. John Wertheim. Uitgegeven door Crown Archetype, New York.

Met enige scepsis begonnen aan scorecasting, het boek van twee Amerikanen die duizenden data over (vooral Amerikaanse) sporten analyseerden en trachtten te achterhalen wat het resultaat beïnvloedde. Het is onze tuin niet, die Amerikaanse velden, de namen zeggen weinig. Maar de conclusies zijn wel raak en net die maken het boek razend interessant. Vooral wanneer ze met hun conclusies de psychologische toer opgaan.Wist u dat coaches vaker kiezen voor zekerheid en behoud dan voor een risico? Is verdediging beter dan aanval? Neen, zo blijkt uit de analyse. Aanvallende ploegen hebben krek evenveel kans op succes dan verdedigend sterke teams.Scheidsrechters blijken de zwakke schakel in de sport. Als het belangrijk wordt, valt de durf om beslissingen te nemen vaak weg. En wat is de essentie van het thuisvoordeel? Niet de beïnvloeding door fans van de bezoekers, de vertrouwdheid van sporters met het eigen stadion, noch uitgespaarde vermoeidheid van het reizen. Het thuisvoordeel is te herleiden tot: vooringenomenheid van scheidsrechters. Slik. Voor meer uitleg: Scorecasting. (PTK) Scorecasting, the hidden influences behind how sports are played and games are won, door Tobias J. Moskowitz en L. John Wertheim. Uitgegeven door Crown Archetype, New York.