Snelste marathon ooit gelopen, maar grens van 2 uur niet doorbroken

© Belga

De poging om voor het eerst in de geschiedenis een marathon in minder dan 2 uur te lopen, is mislukt. Olympisch kampioen Eliud Kipchoge finishte in 2 uur en 24 seconden. Dat is weliswaar de snelste marathon ooit, maar de tijd geldt niet als officieel wereldrecord.

De poging van drie atleten om voor het eerst een marathon te lopen in minder dan twee uur, is mislukt. De snelste van de drie, olympisch kampioen Eliud Kipchoge uit Kenia, strandde zaterdag op het autocircuit van Monza (Italië) op 2 uur en 24 seconden.

Behalve Kipchoge startten ook Lelisa Desisa uit Ethiopië en Zersenay Tadese uit Eritrea zaterdag in alle vroegte aan hun poging om geschiedenis te schrijven door 42 kilometer en 195 meter af te leggen in minder dan twee uur. Ze kregen de hulp van een aantal zogenoemde hazen en een voor hen rijdende elektrische auto die precies het gewenste tempo aanhield.

Hoewel Kipchoge er niet in slaagde onder de 2 uur te blijven, liep hij wel de snelste marathon ooit. Maar vanwege de aard van het evenement, georganiseerd door sportmerk Nike, geldt de tijd niet als wereldrecord omdat een toptijd alleen in een officiële marathon met alle daaraan verbonden eisen kan worden gelopen. Het wereldrecord is in handen van de Keniaan Dennis Kimetto, die in 2014 in Berlijn eindigde in 2 uur, 2 minuten en 57 seconden.

Partner Content