De Vlaamse sportkeuringsartsen hebben nieuwe regels klaar voor amateursporters. Om verantwoord te sporten, raden ze aan kinderen vanaf hun zesde te "keuren". Vanaf hun veertiende komt daar om de vier jaar ook een elektrocardiogram bij. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Keuringsprotocol

De SKA (de vereniging van Sport- en Keuringsartsen) heeft na anderhalf jaar werken een uniform keuringsprotocol voor amateursporters klaar. De bedoeling daarvan is om in de mate van het mogelijke te voorkomen dat een jonge sporter op het sportveld ineenzakt en sterft.

"Het protocol zal het hart onderzoeken, maar ook longen, ogen, gewrichten en gebit worden gecontroleerd", zegt sportarts Luk Buyse (VUB), hoofd van de werkgroep. "Mensen focussen het meest op de plotse hartdoden, maar dat risico is miniem. Wij willen ook vermijden dat een 11-jarige zijn knieën kapot loopt omdat een probleem niet op tijd wordt gezien."

Vragenlijst

De SKA raadt aan sportertjes vanaf hun zesde te volgen. Er komt een vragenlijst op het internet die ouders kunnen invullen. Daaruit zal blijken of verder onderzoek bij een sportarts nodig is. "De kostprijs van een basisonderzoek zal tussen 50 en 70 euro liggen, voorlopig niet terugbetaald door de ziekteverzekering", luidt het.

In het huidige protocol staat om de twee jaar een basisonderzoek. Vanaf 14 jaar hoort daar standaard een elektrocardiogram bij, om te controleren op erfelijke hartafwijkingen. Tussen 14 en 34 jaar moet dat om de 4 jaar gebeuren. Daarna komt de focus op het opsporen van vernauwingen in de slagaders, de hoofdoorzaak van een hartinfarct. (Belga/EE)

De Vlaamse sportkeuringsartsen hebben nieuwe regels klaar voor amateursporters. Om verantwoord te sporten, raden ze aan kinderen vanaf hun zesde te "keuren". Vanaf hun veertiende komt daar om de vier jaar ook een elektrocardiogram bij. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. Keuringsprotocol De SKA (de vereniging van Sport- en Keuringsartsen) heeft na anderhalf jaar werken een uniform keuringsprotocol voor amateursporters klaar. De bedoeling daarvan is om in de mate van het mogelijke te voorkomen dat een jonge sporter op het sportveld ineenzakt en sterft. "Het protocol zal het hart onderzoeken, maar ook longen, ogen, gewrichten en gebit worden gecontroleerd", zegt sportarts Luk Buyse (VUB), hoofd van de werkgroep. "Mensen focussen het meest op de plotse hartdoden, maar dat risico is miniem. Wij willen ook vermijden dat een 11-jarige zijn knieën kapot loopt omdat een probleem niet op tijd wordt gezien." Vragenlijst De SKA raadt aan sportertjes vanaf hun zesde te volgen. Er komt een vragenlijst op het internet die ouders kunnen invullen. Daaruit zal blijken of verder onderzoek bij een sportarts nodig is. "De kostprijs van een basisonderzoek zal tussen 50 en 70 euro liggen, voorlopig niet terugbetaald door de ziekteverzekering", luidt het. In het huidige protocol staat om de twee jaar een basisonderzoek. Vanaf 14 jaar hoort daar standaard een elektrocardiogram bij, om te controleren op erfelijke hartafwijkingen. Tussen 14 en 34 jaar moet dat om de 4 jaar gebeuren. Daarna komt de focus op het opsporen van vernauwingen in de slagaders, de hoofdoorzaak van een hartinfarct. (Belga/EE)