Altijd weer Serena: hoe de ‘jongste’ Williams speelt met de tenniswetten

© BELGAIMAGE
Nick Vandierendonck Medewerker Sportmagazine.be en Knack.be

Serena Williams speelt zaterdag haar tiende finale op de US Open én wordt later deze maand 38. Haar tegenstander? De 19-jarige Bianca Andreescu, zelfs nog niet geboren toen Williams voor het eerst triomfeerde op Flushing Meadows.

In de halve finale nam Serena Williams (WTA 8) revanche tegen Elina Svitolina (WTA 5). De Oekraïense had namelijk in de tweede ronde haar oudere zus Venus uit de US Open gekegeld. Harde meppen en korte metten. Met 6-3 en 6-1 was het zaakje in ruim een uur beklonken.

Nu krijgt Williams junior een nieuwe kans op haar 24ste grandslamtitel, en een kans op het record van Margaret Court. Iets waar ze al op jaagt sinds de Australian Open 2017. Sindsdien verloor Serena niet enkel de finales van Wimbledon (2018 en 2019) en US Open (2018), ze beviel ook van haar eerste dochtertje begin september 2017. De ondertussen bijna 38-jarige Serena keerde in no time terug op het hoogste tennisniveau. Ze dolt met de wetten van de topsport en lijkt geen last te ondervinden van de jaren. Hoe uniek is Serena, The King of the WTA?

Sterker of zwakker

Wim Fissette coachte Kim Clijsters na haar bevalling en probeert vandaag ook Victoria Azarenka (ex-nummer 1, nu WTA 41) terug op haar hoogste niveau te krijgen. ‘Bij Serena komt niets meer als een verrassing. Als je nog maar een seconde denkt dat het einde misschien in zicht is, slaat ze keihard terug. Tonnen respect voor haar eeuwig durende drive, motivatie en engagement om successen te blijven boeken.’

Ze tennis al twee weken op een steengoed niveau.
Ze tennis al twee weken op een steengoed niveau.© BELGAIMAGE

Toch duurt het nu al bijna twee jaar na het krijgen van haar dochtertje dat ze die recordevenarende grandslamtitel binnenhaalt, ondanks drie kansen. ‘Misschien ondervindt ze extra druk als moeder of net door dat record. Driemaal was ze inderdaad ondermaats, maar ik vind dat ze de afgelopen weken steengoed staat te tennissen’, zegt de ex-coach van ook nog onder andere Simona Halep en Angelique Kerber.

‘Bij een kindje krijgt het familiale aspect ook een cruciale plaats. Het kan speelsters soms zwakker maken – veel reizen, weinig thuis -, maar het kan ze zeker eveneens sterker maken. Dat merkte ik bij Kim. Met het verschil wel dat Serena een kleine tien jaar ouder was dan haar toen ze beviel. Williams moest veel harder werken om terug op haar fysieke top te raken, maar ze flikte het hem toch weer. Onwaarschijnlijk.’

Generatiewissel

Anders dan bij de mannen, waar na het wegvallen van Andy Murray, de Big 3 (FedererNadalDjokovic) nog steeds de plak zwaaien, wisselt de nummer 1-positie bij de vrouwen vaak van schouders. Serena Williams bleef echter de enige constante de afgelopen jaren, en zeg maar twee decennia, op de WTA-ranking.

‘De impact die Serena en Venus op het tennis hadden en nog altijd hebben, is immens. Echte voorbeelden voor meisjes, maar ook jongens, wereldwijd. De opslag die belangrijker werd, agressief spelen vanaf de baseline, het zijn dingen die je als coach ook oppikt.’

Fissette coachte al Kim Clijsters, Sabine Lisicki (hier links), Simona Halep en andere toppers.
Fissette coachte al Kim Clijsters, Sabine Lisicki (hier links), Simona Halep en andere toppers.© belgaimage

‘Het verschil bij de vrouwen is wel dat de generatiewissel al een tijdje bezig is. Naomi Osaka, nu Bianca Andreescu, Elise Mertens hoort daar ook bij. Zij zullen moeten bevestigen de komende jaren. En dan zullen we vanzelf merken of er iemand ook een carrière van twintig jaar kan bijeenspelen. De meeste spelers en speelsters hervinden namelijk moeilijker hun motivatie na succes. Bij Serena lijkt die honger enkel maar toe te nemen. Ik weet dat ze samen met Venus van de Olympische Spelen in Tokio een doel heeft gemaakt’, besluit Fissette.

Met Chrissie in een clubje

Ze kan straks dus ook recordhouder worden op Flushing Meadows met zeven eindzeges. Voorlopig deelt ze dat record nog met Chris Evert, net als het aantal zeges: 101. ‘Het voelt heel goed om weer in een finale te staan. Het is te gek. Maar eerlijk gezegd ga ik voor niets minder’, vertelde Serena Williams zelf na haar halve finale. ‘De cijfers zijn indrukkwekkend. Chrissie en ik samen in een clubje is alvast fantastisch.’

'De zusjes Williams hebben van Tokio 2020 een doel gemaakt, wees daar maar zeker van.'
‘De zusjes Williams hebben van Tokio 2020 een doel gemaakt, wees daar maar zeker van.’© belgaimage

Haar tegenstander zaterdag telt bijna precies de helft zoveel jaren als zij. De 19-jarige Andreescu stond voor het eerst op de hoofdtabel van de US Open en speelt nu meteen haar eerste finale. In de 1/2e finales rekende de Canadese af met de Zwitserse Belinda Bencic (22, WTA 12). Williams kwam haar al tegen in de finale van Toronto, maar moest toen opgeven met een rugblessure. ‘Een uitstekende speelster die goed beweegt en veel kracht bezit’, blikte ze vooruit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content