Een opvallende maatregel bestaat erin dat voortaan ook mannenwedstrijden kunnen worden onderbroken als de temperatuur te hoog oploopt. Bij de vrouwen was dat al het geval.

Umpires zullen wedstrijden in het mannentoernooi na de derde set tien minuten mogen stilleggen. Bij de vrouwen was zo'n pauze al toegestaan na de tweede set.

In de voorbije editie van de Australian Open steeg de temperatuur in Melbourne Park regelmatig boven de 40 graden. Heel wat spelers, onder wie 's werelds nummer 1 Novak Djokovic, klaagden over de erg moeilijke speelomstandigheden en vroegen maatregelen.

De organisatie werkte nu een nieuw hitteplan uit. Dat houdt rekening met onder meer de temperatuur van de buitenlucht, de sterkte van de zon, de vochtigheid en de windsnelheid. In het meest extreme geval mogen umpires wedstrijden stilleggen op de outdoorcourts en vragen dat het dak wordt gesloten op de hoofdcourts. Een stap daarvoor is het inlassen van een pauze van tien minuten. 'Het welzijn van alle spelers is onze hoogste prioriteit. Na maanden van research en testen hebben we deze Hitte Stress Schaal uitgewerkt', liet toernooidirecteur Craig Tiley optekenen.

De Australian Open, de eerste grandslam van het jaar, begint op 14 januari.

Een opvallende maatregel bestaat erin dat voortaan ook mannenwedstrijden kunnen worden onderbroken als de temperatuur te hoog oploopt. Bij de vrouwen was dat al het geval. Umpires zullen wedstrijden in het mannentoernooi na de derde set tien minuten mogen stilleggen. Bij de vrouwen was zo'n pauze al toegestaan na de tweede set. In de voorbije editie van de Australian Open steeg de temperatuur in Melbourne Park regelmatig boven de 40 graden. Heel wat spelers, onder wie 's werelds nummer 1 Novak Djokovic, klaagden over de erg moeilijke speelomstandigheden en vroegen maatregelen. De organisatie werkte nu een nieuw hitteplan uit. Dat houdt rekening met onder meer de temperatuur van de buitenlucht, de sterkte van de zon, de vochtigheid en de windsnelheid. In het meest extreme geval mogen umpires wedstrijden stilleggen op de outdoorcourts en vragen dat het dak wordt gesloten op de hoofdcourts. Een stap daarvoor is het inlassen van een pauze van tien minuten. 'Het welzijn van alle spelers is onze hoogste prioriteit. Na maanden van research en testen hebben we deze Hitte Stress Schaal uitgewerkt', liet toernooidirecteur Craig Tiley optekenen. De Australian Open, de eerste grandslam van het jaar, begint op 14 januari.