De ‘babes’ van Roland Garros

© BelgaImage

Maria Sjarapova staat met stip op nummer 1, maar wie zijn die andere tennisbabes die vanaf 25 mei het gravel op Roland Garros zullen kleuren? Sport/Voetbalmagazine selecteerde een exquis kwintet.

Ana Ivanovic – 26 jaar – Servië – WTA 13

Opgegroeid in de betere buurten van Belgrado, als enige dochter van Dragana (advocate) en Miroslav (zakenman) kreeg Ana Ivanovic op haar vijfde haar eerste tennisracket, nadat ze op televisie een wedstrijd van Monica Seles gezien had. Groot talent, maar wanneer vanaf maart 1999 bijna dagelijks 500 NAVO-missies boven Belgrado hun verwoestende bommen op de stad droppen, is het meer dan behelpen. De tennisclub is te gevaarlijk, samen met Novak Djokovic slaat Anci elke morgen balletjes in een leeg… zwembad.

Ze is amper veertien wanneer ze in 2001, op zoek naar geld, een afspraak met Dan Holzmann versiert, een ontmoeting die haar leven zal markeren. De Zwitserse zakenman vraagt haar wat ze wil bereiken, haar antwoord – “nummer één van de wereld worden” – is overtuigend. In juni 2007 plaatst ze zich voor haar eerste grandslamfinale – Kim Clijsters is echter te sterk -, het jaar erna veegt ze Dinara Safina van het Parijse gravel en wordt ze de nieuwe nummer één.

Na haar eerste grandslam stokt haar carrière, maar naast het veld scoort ze wel. Een levenslang contract met Adidas, een exclusieve overeenkomst met Rolex, vanuit Hollywood komen enkele aanbiedingen voor gastrolletjes binnen. “Er was een film die me echt aansprak, maar omdat ik acht dagen vrijaf moest nemen om amper tien lijntjes tekst te zeggen, heb ik toch maar bedankt.”

Daniela Hantuchová – 31 jaar – Slovakije – WTA 32 Geïnspireerd door haar grootmoeder Helena, ex-tenniskampioene in Tsjechoslovakije, die úren met haar kleindochter op de tennisclub van Poprad doorbrengt. In 1999 wordt Daniela Hantuchová, vijftien jaar, prof en debuteert ze in het WTA-circuit tegen… Sabine Appelmans. Amper vier jaar erna, nadat ze op de Australian Open pas in de kwartfinales sneuvelt, staat de Slovaakse al vijfde op de wereldranglijst. De toekomstige nummer één van de wereld, klinkt het dan al, maar de scheiding van haar ouders slaat diepe wonden.

Op Wimbledon verlaat ze met tranen in de ogen het veld. Insiders beweren ondertussen dat de ranke Dani met anorexia worstelt. In 2005 pakt ze in New York aan de zijde van Mahesh Bhupathi wel haar vierde grandslamtitel in het dubbel gemengd. Een mijlpaal: de Slovaakse is pas de vijfde speelster in de tennisgeschiedenis die de vier grandslamtoernooien wint.

31 jaar, maar met haar 1,81 meter (en 56 kilogram) is de Slovaakse nog altijd een van de meest opvallende speelsters van het circuit, waar ze ‘De Benen van Slovakije’ genoemd wordt. Wat mooi is mag gezien worden: in de Swimsuit Edition van Sports Illustrated schittert ze aan de zijde van Maria Kirilenko en Tatiana Golovin. In juli 2012 gaat ze in The Body Issue van ESPN zonder schroom zelfs helemaal naakt. “Ik voel me helemaal geen sekssymbool. Het was gewoon leuk om dit eens te doen.”

Caroline Wozniacki – 23 jaar – Denemarken – WTA 15

Geboren in Denemarken, maar de roots van Caroline Wozniacki liggen in Polen, waar moeder Anna ooit voor de nationale volleybalploeg speelde. Wanneer haar vader, Piotr, een transfer van de Duitse voetbalclub Waldhof Mannheim naar Boldklubben 1909 versiert, verkast het gezin naar Odense. De blondine begint op haar zevende te tennissen, twee jaar erna wint ze vlotjes van haar ouders en haar oudere broer, Patrik, ooit nog voetbalprof bij FC Nordsjaelland.

In 2006, een jaar nadat ze prof is geworden, wint Caro de junioresfinale in Wimbledon, maar op de US Open loopt het fout: uitgesloten in de eerste ronde, nadat ze een lijnrechter uitgescholden had. Een heet standje, klinkt het, maar ze bouwt geduldig aan haar carrière.

Nadat ze in 2009 op de US Open haar eerste grandslamfinale speelt – verlies tegen… Kim Clijsters -, wordt ze een jaar erna de nieuwe nummer één van het damestennis, een positie die ze in totaal 67 weken zal bezetten. “Ik doe ook nog graag andere dingen: handbal, voetbal, zwemmen, pianospelen én supporteren voor Liverpool”, zei ze in 2011 in een interview, kort na haar eerste afspraakje met Rory McIlroy, de Schotse golfer, die geen vreemdere setting voor zijn date uitgekozen kon hebben: een wereldtitelgevecht van Vladimir Klitsjko.

Eugenie Bouchard – 20 jaar – Canada – WTA 20

Eind vorig seizoen nog uitgeroepen tot WTA Newcomer of the Year, een paar maanden erna dé verrassing van de Australian Open, wanneer ze in de kwartfinale Ana Ivanovic opzijzet. Eugenie Bouchard, net als haar tweelingzuster Beatrice genoemd naar de kinderen van de Engelse prins Andrew en Sarah Ferguson, verhuist op haar twaalfde van Montréal naar Florida, waar de Canadese aan de zijde van Sarah Robson – nog altijd een van haar beste vriendinnen op het circuit – en haar coach Nick Saviano aan haar weg naar de juniorestop timmert.

Drie jaar erna keert Genie terug naar Canada, waar ze uitblinkt in… wiskunde en wetenschappen en droomt van een carrière als doctor in de fysica, tot ze in 2012 als eerste Canadese de Wimbledontitel bij de juniores wint.

Sinds de Australian Open is ze hot in tennisland, dat vertederd is wanneer ze na haar halve finale tegen Li Na met blozende kaken toegeeft een date met… Justin Bieber hoopt te versieren. “Het is er nog niet van gekomen, maar het zal gebeuren. Alleen zal ik het iets beter moeten doen dan vandaag om zijn aandacht te trekken. Een slam winnen, zoiets wellicht.”

Maria Kirilenko – 27 jaar – Rusland – WTA 41

Net geen zeven jaar wanneer ze aan de zijde van haar vader, Joeri, haar eerste tenniswedstrijdje bijwoont en meteen ‘verkocht’ is. Dagelijks sporen vader – ook nu nog haar begeleider op het circuit – en Maria Kirilenko naar Moskou, waar Makiri een spartaans trainingsregime voorgeschoteld krijgt en nog amper tijd heeft voor haar vriendinnetjes. Sport, sport, sport… Op de familiefoto’s poseert ze bijna zonder uitzondering in tenniskledij, met een medaille of trofee in de hand.

In 2004, zeventien jaar jong, pakt ze op Roland Garros een setje van Serena Williams, twee jaar erna duikt ze voor het eerst in de top twintig, maar met haar frêle lichaamsbouw kan ze nooit een plaats tussen de fysiek sterkere dames opeisen. Haar looks worden in 2006 door Adidas opgemerkt, Makiri wordt het boegbeeld van de kledinglijn die Stella McCartney voor het Duitse sportmerk ontwerpt. Een paar jaar erna krijgt ze, samen met Daniela Hantuchova en Tatiana Golovin, een plaatsje in de Sports Illustrated Swimsuit Edition.

Sinds haar relatie met Aleksandr Ovetsjkin, een van de grote sterren van de National Hockey League, lijkt haar carrière opnieuw op het goede spoor te zitten, want in oktober 2011 – een paar maanden nadat ze Ovi leerde kennen – klimt ze naar de vijfde plaats op de WTA-ranking. “Als je verliefd bent, dan voel je je anders op de tennisbaan: meer ontspannen en tegelijk met meer zelfvertrouwen.”

Chris Tetaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content