De 28-jarige Braeckman trok tussen 2009 en 2012 met Xavier Malisse op. "Ik was toen amper 25 jaar en wilde in de eerste plaats ontdekken hoe toppers werken en leven", klinkt het bescheiden.

Té bescheiden: in die drie jaar vond de West-Vlaming zijn beste tennis terug en klom hij van de 270e naar de 41e plaats. "Ik regelde de trainingen, boekte de hotels en probeerde hem in de eerste plaats een goed gevoel te geven. Met Xavier, en nu met Kirsten (Flipkens, nvdr), is dat goed gelukt. Denk ik."

In Sport/Voetbalmagazine geeft Maxime Braeckman zijn analyse van Malisse: "De buitenwereld heeft een totaal verkeerde indruk van Xavier. 'Onprofessionele levensstijl' of 'niet ernstig bezig', terwijl hij heel goed op zijn voeding let en écht voor zijn sport leeft. Als we op een jaar, buiten de toernooien dan nog, drie keer uitgingen, dan was dat al veel. De sport is zo fysiek veeleisend geworden dat het onmogelijk is om alleen op talent rond de vijftigste plaats te staan. En zeker niet voor iemand die 32 jaar is. Hij houdt van mooie auto's en speelt graag golf, ja, maar Rafael Nadal staat ook geregeld op de green. En Roger Federer heeft bijna twee maanden geen toernooien gespeeld. Meer tijd met zijn gezin doorbrengen, een voetbalmatch van FC Basel bekijken... Ze hebben allemaal afleiding nodig, anders worden ze helemaal gek."

Mentale veerkracht

"Tegen Xavier moet je niet zeggen hoe hij een forehand of backhand moet slaan, hoeveel uren hij moet trainen, wanneer hij aan de conditie moet werken of op welk uur hij naar bed moet", gaat Braeckman verder.

"Hij lijkt ongeïnteresseerd, maar dat is Xaviers manier van zijn. Hij wil absoluut winnen, waardoor hij op het terrein soms door het lint gaat. Zulke reacties worden negatief bekeken, maar ze tonen juist zijn grote honger. Door blessures is hij een paar keer heel diep teruggezakt op de wereldranglijst (in 2009 zelfs tot plaats 942, nvdr), maar dat hij elke keer terugkeerde, bewijst zijn mentale veerkracht."

Beter dan Djokovic

"Tennis-technisch steken twee spelers boven de anderen uit: Federer en Xavier. Ik heb trainingen meegemaakt waarop Xavier Novak Djokovic bij manier van spreken belachelijk maakte. Hij deed wat hij wilde, terwijl Djokovic toch de nummer één van de wereld is."

"Zat er dan meer in dan een 19e plaats (in augustus 2002, nvdr) op de ranking? Moeilijk in te schatten. Door nóg harder te trainen misschien wel, alleen weet Xavier heel goed wat zijn lichaam kan verteren. Als je met twee uur conditietraining per dag een goed gevoel hebt en ook de dag erna nog fris zit... Neen, Xavier beseft dat hij niet té veel mag trainen, want anders raakt hij opnieuw geblesseerd en zakt hij terug op de ranking. Maar hij doet zeker niet te weinig. Ik heb in Florida trainingen meegemaakt bij temperaturen van 40 graden, waar Xavier na 1000 ballen nog meer vroeg." (CT)

De 28-jarige Braeckman trok tussen 2009 en 2012 met Xavier Malisse op. "Ik was toen amper 25 jaar en wilde in de eerste plaats ontdekken hoe toppers werken en leven", klinkt het bescheiden. Té bescheiden: in die drie jaar vond de West-Vlaming zijn beste tennis terug en klom hij van de 270e naar de 41e plaats. "Ik regelde de trainingen, boekte de hotels en probeerde hem in de eerste plaats een goed gevoel te geven. Met Xavier, en nu met Kirsten (Flipkens, nvdr), is dat goed gelukt. Denk ik." In Sport/Voetbalmagazine geeft Maxime Braeckman zijn analyse van Malisse: "De buitenwereld heeft een totaal verkeerde indruk van Xavier. 'Onprofessionele levensstijl' of 'niet ernstig bezig', terwijl hij heel goed op zijn voeding let en écht voor zijn sport leeft. Als we op een jaar, buiten de toernooien dan nog, drie keer uitgingen, dan was dat al veel. De sport is zo fysiek veeleisend geworden dat het onmogelijk is om alleen op talent rond de vijftigste plaats te staan. En zeker niet voor iemand die 32 jaar is. Hij houdt van mooie auto's en speelt graag golf, ja, maar Rafael Nadal staat ook geregeld op de green. En Roger Federer heeft bijna twee maanden geen toernooien gespeeld. Meer tijd met zijn gezin doorbrengen, een voetbalmatch van FC Basel bekijken... Ze hebben allemaal afleiding nodig, anders worden ze helemaal gek."Mentale veerkracht"Tegen Xavier moet je niet zeggen hoe hij een forehand of backhand moet slaan, hoeveel uren hij moet trainen, wanneer hij aan de conditie moet werken of op welk uur hij naar bed moet", gaat Braeckman verder. "Hij lijkt ongeïnteresseerd, maar dat is Xaviers manier van zijn. Hij wil absoluut winnen, waardoor hij op het terrein soms door het lint gaat. Zulke reacties worden negatief bekeken, maar ze tonen juist zijn grote honger. Door blessures is hij een paar keer heel diep teruggezakt op de wereldranglijst (in 2009 zelfs tot plaats 942, nvdr), maar dat hij elke keer terugkeerde, bewijst zijn mentale veerkracht."Beter dan Djokovic"Tennis-technisch steken twee spelers boven de anderen uit: Federer en Xavier. Ik heb trainingen meegemaakt waarop Xavier Novak Djokovic bij manier van spreken belachelijk maakte. Hij deed wat hij wilde, terwijl Djokovic toch de nummer één van de wereld is.""Zat er dan meer in dan een 19e plaats (in augustus 2002, nvdr) op de ranking? Moeilijk in te schatten. Door nóg harder te trainen misschien wel, alleen weet Xavier heel goed wat zijn lichaam kan verteren. Als je met twee uur conditietraining per dag een goed gevoel hebt en ook de dag erna nog fris zit... Neen, Xavier beseft dat hij niet té veel mag trainen, want anders raakt hij opnieuw geblesseerd en zakt hij terug op de ranking. Maar hij doet zeker niet te weinig. Ik heb in Florida trainingen meegemaakt bij temperaturen van 40 graden, waar Xavier na 1000 ballen nog meer vroeg." (CT)