Nog maar net had hij de finale van de US Open gewonnen tegen Novak Djokovic (6-2, 3-6, 6-4, 6-1) of Rafael Nadal ging alweer aan de slag in de Daviscup, waarin Spanje het opnam tegen Oekraïne voor behoud in de wereldgroep.

De 27-jarige tennisgod is met winst in twee grandslamtoernooien bezig aan een van zijn beste seizoenen ooit, ondanks het feit dat zijn lichaam al geruime tijd tekenen van slijtage vertoont. Zo wordt hij al sinds 2009 geplaagd door ontstekingen aan zijn kniepezen, waardoor hij vorig seizoen de Olympische Spelen en de US Open aan zich moest laten voorbijgaan.

In een interview met Marca geeft Nadal toe dat de problemen nog niet achter de rug zijn: "Mijn knie doet nog vaak pijn, maar dat hindert me voorlopig niet. Als het me zou hinderen, zou ik overigens niet in staat zijn om competitie te spelen."

De Spanjaard, die begin oktober terug nummer één op de ATP-ranking kan worden, zegt in zijn hoofd nog fris te zijn en nog elke dag de tennispassie te voelen. Het enige waarvoor hij vreest, is zijn lichaam. "Mijn resultaten hebben een vervaldatum. Ik ga niet altijd al die moeilijke wedstrijden blijven winnen. Op een dag zal ik verliezen en dan zal ik daarop voorbereid moeten zijn. Misschien is die dag zelfs niet meer zo veraf."

Record van Federer

Met dertien grandslamoverwinningen staat Nadal nu derde op de ranglijst aller tijden, na Pete Sampras (14) en Roger Federer (17). Voelt hij zich nu ook de derde beste speler ooit? "Dat weet ik niet, maar ik denk in ieder geval dat het niet correct zou zijn om dat af te meten aan het aantal grandslamoverwinningen. Tijdens een seizoen zijn er ook andere toernooien waar de besten aan deelnemen. Mensen die alleen kijken naar het aantal grandslamoverwinningen, staan duidelijk ver van het tenniswereldje."

Ziet hij zichzelf het record van Federer nog evenaren? "Moeilijk te zeggen. Toen ik in 2005 begon, dacht ik niet dat ik al meteen Roland Garros zou winnen. En dat dacht ik dit seizoen al zeker niet. Je weet nooit waar het begint en waar het eindigt. Ik moet gewoon verder blijven werken."

Nog maar net had hij de finale van de US Open gewonnen tegen Novak Djokovic (6-2, 3-6, 6-4, 6-1) of Rafael Nadal ging alweer aan de slag in de Daviscup, waarin Spanje het opnam tegen Oekraïne voor behoud in de wereldgroep. De 27-jarige tennisgod is met winst in twee grandslamtoernooien bezig aan een van zijn beste seizoenen ooit, ondanks het feit dat zijn lichaam al geruime tijd tekenen van slijtage vertoont. Zo wordt hij al sinds 2009 geplaagd door ontstekingen aan zijn kniepezen, waardoor hij vorig seizoen de Olympische Spelen en de US Open aan zich moest laten voorbijgaan. In een interview met Marca geeft Nadal toe dat de problemen nog niet achter de rug zijn: "Mijn knie doet nog vaak pijn, maar dat hindert me voorlopig niet. Als het me zou hinderen, zou ik overigens niet in staat zijn om competitie te spelen." De Spanjaard, die begin oktober terug nummer één op de ATP-ranking kan worden, zegt in zijn hoofd nog fris te zijn en nog elke dag de tennispassie te voelen. Het enige waarvoor hij vreest, is zijn lichaam. "Mijn resultaten hebben een vervaldatum. Ik ga niet altijd al die moeilijke wedstrijden blijven winnen. Op een dag zal ik verliezen en dan zal ik daarop voorbereid moeten zijn. Misschien is die dag zelfs niet meer zo veraf."Record van FedererMet dertien grandslamoverwinningen staat Nadal nu derde op de ranglijst aller tijden, na Pete Sampras (14) en Roger Federer (17). Voelt hij zich nu ook de derde beste speler ooit? "Dat weet ik niet, maar ik denk in ieder geval dat het niet correct zou zijn om dat af te meten aan het aantal grandslamoverwinningen. Tijdens een seizoen zijn er ook andere toernooien waar de besten aan deelnemen. Mensen die alleen kijken naar het aantal grandslamoverwinningen, staan duidelijk ver van het tenniswereldje." Ziet hij zichzelf het record van Federer nog evenaren? "Moeilijk te zeggen. Toen ik in 2005 begon, dacht ik niet dat ik al meteen Roland Garros zou winnen. En dat dacht ik dit seizoen al zeker niet. Je weet nooit waar het begint en waar het eindigt. Ik moet gewoon verder blijven werken."