De cijfers spreken voor zich. 286 weken nummer één van de wereld (een evenaring van het record van Pete Sampras) en 17 gewonnen grandslams (een record, zie onderaan).

Het is ook al van 2004 geleden dat Roger Federer de kwartfinale van een grandslamtornooi niet haalde. Hij werd toen uitgeschakeld in de derde ronde in Roland Garros door de Braziliaan Gustavo Kuerten.

Angst om te verliezen Roger Federer wordt op 8 augustus 31. Waar hij in het begin van zijn carrière nog bekendstond als een tierende rakettenbreker, is hij ondertussen al jaren de kalmte zelf op de court. "De grote verandering kwam er met mijn eerste grandslamoverwinning op Wimbledon in 2003. Dat nam de druk weg, de angst die ik elke keer voelde als ik een wedstrijd verloor", zei de Zwitser onlangs in El País.

"Die angst verdween volledig met de leeftijd en de overwinningen. Met de jaren werd alles makkelijker. Ik zag in dat niemand mijn successen nog van me kon afnemen, en daardoor ging ik met minder stress spelen. Nu geniet ik veel meer van het tenniscircuit en van het reizen."

Tweelingdochters

Dat hij zijn laatste triomf kon vieren met zijn bijna driejarige tweelingdochters Charlene Riva en Myla Rose raakte Federer diep. "Ik heb het geluk dat ze bijna elke dag bij me zijn. Het was heel emotioneel om zo'n intiem moment met hen te delen in het midden van alle waanzin. Ik denk niet dat ze het zich zullen herinneren, maar ik hoop dat ze op een dag, wanneer ze ouder zijn, trots zullen terugkijken op die dag." (SVH) Aantal gewonnen grandslams (in het vet = nog actief) 1. Roger Federer (Zwi) 17 (7x Wimbledon, 5x US Open, 4x Australian Open, 1x Roland Garros)

2. Pete Sampras (VS) 14 (7x Wimbledon, 5x US Open, 2x Australian Open)

3. Roy Emerson (Aus) 12 (6x Australian Open, 2x Roland Garros, 2x Wimbledon, 2x US Open)

4. Rafael Nadal (Spa) 11 (7x Roland Garros, 1x Australian Open, 2x Wimbledon, 1x US Open)

5. Björn Borg (Zwe) 11 (6x Roland Garros, 5x Wimbledon)

We zagen het de laatste jaren nog zelden, maar in het tornooi van Miami in 2009 stak de vulkanische Federer weer even de kop op. Hij sloeg zijn racket kapot in een wedstrijd tegen Novak Djokovic.

Bekijk de beelden hier:

De cijfers spreken voor zich. 286 weken nummer één van de wereld (een evenaring van het record van Pete Sampras) en 17 gewonnen grandslams (een record, zie onderaan). Het is ook al van 2004 geleden dat Roger Federer de kwartfinale van een grandslamtornooi niet haalde. Hij werd toen uitgeschakeld in de derde ronde in Roland Garros door de Braziliaan Gustavo Kuerten.Angst om te verliezen Roger Federer wordt op 8 augustus 31. Waar hij in het begin van zijn carrière nog bekendstond als een tierende rakettenbreker, is hij ondertussen al jaren de kalmte zelf op de court. "De grote verandering kwam er met mijn eerste grandslamoverwinning op Wimbledon in 2003. Dat nam de druk weg, de angst die ik elke keer voelde als ik een wedstrijd verloor", zei de Zwitser onlangs in El País. "Die angst verdween volledig met de leeftijd en de overwinningen. Met de jaren werd alles makkelijker. Ik zag in dat niemand mijn successen nog van me kon afnemen, en daardoor ging ik met minder stress spelen. Nu geniet ik veel meer van het tenniscircuit en van het reizen." TweelingdochtersDat hij zijn laatste triomf kon vieren met zijn bijna driejarige tweelingdochters Charlene Riva en Myla Rose raakte Federer diep. "Ik heb het geluk dat ze bijna elke dag bij me zijn. Het was heel emotioneel om zo'n intiem moment met hen te delen in het midden van alle waanzin. Ik denk niet dat ze het zich zullen herinneren, maar ik hoop dat ze op een dag, wanneer ze ouder zijn, trots zullen terugkijken op die dag." (SVH) Aantal gewonnen grandslams (in het vet = nog actief) 1. Roger Federer (Zwi) 17 (7x Wimbledon, 5x US Open, 4x Australian Open, 1x Roland Garros) 2. Pete Sampras (VS) 14 (7x Wimbledon, 5x US Open, 2x Australian Open) 3. Roy Emerson (Aus) 12 (6x Australian Open, 2x Roland Garros, 2x Wimbledon, 2x US Open) 4. Rafael Nadal (Spa) 11 (7x Roland Garros, 1x Australian Open, 2x Wimbledon, 1x US Open) 5. Björn Borg (Zwe) 11 (6x Roland Garros, 5x Wimbledon)