Tennis staat voor de achtste keer op rij op het programma van de Olympische Spelen sinds de terugkeer van de sport bij de Spelen van Seoul in 1988, waar een zekere Steffi Graf de kans greep om een Golden Grand Slam binnen te halen. Ook al zijn alle toppers van het circuit niet verleid door een medaille, er staan toch grote namen op het olympische palmares. Denk maar aan pakweg Andre Agassi (Atlanta 1996), Justine Henin (Athene 2004), Rafael Nadal (Peking 2008) of Serena Williams (Londen 2012).

In Brazilië zullen jammer genoeg een groot aantal sterren van het circuit, voornamelijk mannelijke spelers, niet opdagen. De situatie is niet zo rampzalig als voor het golf - waar de eerste vier van de wereld (!), de Australiër Day, de Amerikanen Dustin Johnson en Spieth en de Noord-Ier McIlroy hun kat sturen - maar is verre van verheugend. Roger Federer (ATP 3), Stan Wawrinka (ATP 4), Milos Raonic (ATP 7), Tomas Berdych (ATP 8), Dominic Thiem (ATP 10), Richard Gasquet (ATP 15), John Isner (ATP 17) en Nick Kyrgios (ATP 18) hebben allemaal forfait gegeven.

Zikavirus

De redenen zijn uiteenlopend: kwetsuren, geen punten voor het wereldklassement, wankele organisatie en aanwezigheid van het zikavirus. 'Aangezien ik net een gezin stichtte is de absolute prioriteit de risico's te beperken voor mijn familie', verklaarde Tomas Berdych. Raonic, finalist in Wimbledon vreest ook voor zijn gezondheid terwijl voor de jonge Oostenrijker Thiem, halve finalist in Roland Garros, tennis geen plaats heeft in de Spelen. 'Voor mij zijn de echte Olympische spelen atletiek, zwemmen en turnen. Ik verander misschien ooit van mening, maar momenteel zijn de Spelen geen prioriteit', zei hij.

Gelukkig zijn er nog topspelers die wel enthousiast zijn door de Spelen. Rafael Nadal (ATP 5) had verklaard dat forfait geven in Londen in 2012 waar hij vaandeldrager voor Spanje zou zijn, 'de moeilijkste en droevigste beslissing' van zijn carrière was. En Novak Djokovic (ATP 1), vandaag de onbetwiste meester van het circuit en grote patriot, had uit woede al zijn raketten doorgezaagd na zijn verlies in Wimbledon van de wedstrijd voor de bronzen medaille tegen Juan Martin Del Potro !

Kortom, er zal wel spektakel zijn op de hardcourts van het Centro Olimpico van Rio...

Serge Fayat

Tennis staat voor de achtste keer op rij op het programma van de Olympische Spelen sinds de terugkeer van de sport bij de Spelen van Seoul in 1988, waar een zekere Steffi Graf de kans greep om een Golden Grand Slam binnen te halen. Ook al zijn alle toppers van het circuit niet verleid door een medaille, er staan toch grote namen op het olympische palmares. Denk maar aan pakweg Andre Agassi (Atlanta 1996), Justine Henin (Athene 2004), Rafael Nadal (Peking 2008) of Serena Williams (Londen 2012).In Brazilië zullen jammer genoeg een groot aantal sterren van het circuit, voornamelijk mannelijke spelers, niet opdagen. De situatie is niet zo rampzalig als voor het golf - waar de eerste vier van de wereld (!), de Australiër Day, de Amerikanen Dustin Johnson en Spieth en de Noord-Ier McIlroy hun kat sturen - maar is verre van verheugend. Roger Federer (ATP 3), Stan Wawrinka (ATP 4), Milos Raonic (ATP 7), Tomas Berdych (ATP 8), Dominic Thiem (ATP 10), Richard Gasquet (ATP 15), John Isner (ATP 17) en Nick Kyrgios (ATP 18) hebben allemaal forfait gegeven.De redenen zijn uiteenlopend: kwetsuren, geen punten voor het wereldklassement, wankele organisatie en aanwezigheid van het zikavirus. 'Aangezien ik net een gezin stichtte is de absolute prioriteit de risico's te beperken voor mijn familie', verklaarde Tomas Berdych. Raonic, finalist in Wimbledon vreest ook voor zijn gezondheid terwijl voor de jonge Oostenrijker Thiem, halve finalist in Roland Garros, tennis geen plaats heeft in de Spelen. 'Voor mij zijn de echte Olympische spelen atletiek, zwemmen en turnen. Ik verander misschien ooit van mening, maar momenteel zijn de Spelen geen prioriteit', zei hij. Gelukkig zijn er nog topspelers die wel enthousiast zijn door de Spelen. Rafael Nadal (ATP 5) had verklaard dat forfait geven in Londen in 2012 waar hij vaandeldrager voor Spanje zou zijn, 'de moeilijkste en droevigste beslissing' van zijn carrière was. En Novak Djokovic (ATP 1), vandaag de onbetwiste meester van het circuit en grote patriot, had uit woede al zijn raketten doorgezaagd na zijn verlies in Wimbledon van de wedstrijd voor de bronzen medaille tegen Juan Martin Del Potro !Kortom, er zal wel spektakel zijn op de hardcourts van het Centro Olimpico van Rio...Serge Fayat