Titelverdedigster Clijsters (28) haalde het in twee sets van de Portugese kwalificatiespeelster Maria Joao Koehler, het nummer 223 van de wereld. Na 1 uur en 8 minuten stonden de 7-5, 6-1 setstanden op het scorebord.

In de tweede ronde treft Clijsters de Française Stephanie Foretz, die de Britse Elena Baltacha uitschakelde. De Limburgse en de Française speelden al één keer tegen mekaar, in 2002. Toen haalde Clijsters het in Miami met 6-2 en 6-3.

Olivier Rochus, die woensdag zijn 31e verjaardag viert, was in drie sets te sterk voor de Duitse kwalificatiespeler Bjorn Phau. De setstanden waren 6-1, 6-4 en 6-0, het duel duurde amper 1u34.

Rochus is in vorm, want hij schopte het vorige week nog tot in de finale van het ATP-toernooi van het Nieuw-Zeelandse Auckland. In de tweede ronde in Melbourne botst hij op de als zevende geplaatste Tsjech Tomas Berdych, die de Spanjaard Albert Ramos het nakijken gaf. Het wordt de zevende onderlinge confrontatie tussen beide tennissers, Berdych leidt met 4-2.

Yanina Wickmayer is maandag meteen uitgeschakeld in het eerste grandslamtoernooi van het seizoen. 'Wicky', zaterdag nog verliezend finaliste in Hobart, moest in de eerste ronde in twee sets haar meerdere erkennen in de Kazachse Galina Voskoboeva, het nummer 57 op de wereldranglijst. Het werd 5-7 en 2-6 na 1 uur en 9 minuten.

Het was pas de eerste ontmoeting tussen de 22-jarige Vlaams-Brabantse en de vijf jaar oudere Kazachse. In de tweede ronde neemt Voskoboeva het op tegen de Bulgaarse Tsvetana Pironkova of de Indische Sania Mirza.

Steve Darcis (27) gaf in zijn partij in de eerste ronde tegen de drie jaar oudere Franse kwalificatiespeler Florent Serra op in de derde set.

Darcis had de eerste twee sets gewonnen, met 7-6 (7/3) en 6-3, en stond 5-4 achter in de derde. Hij kreeg echter meer en meer last van een schouderblessure, probeerde het nog even, maar moest in de slotfase van de derde set toch de handdoek in de ring gooien.

Malisse dinsdag

Xavier Malisse begint dinsdag als vijfde en laatste Belg aan de Australian Open. De 31-jarige West-Vlaming, 64ste op de wereldranglijst, neemt het in zijn eerste ronde op tegen Edouard Roger-Vasselin.

De Fransman staat 101ste op de wereldranglijst en lijkt op papier dus haalbaar. Malisse won ook het enige onderlinge duel tot nog toe: twee jaar geleden schakelde hij Roger-Vasselin in twee sets uit op het toernooi van Metz (hardcourt). (Belga/KVDA)

Titelverdedigster Clijsters (28) haalde het in twee sets van de Portugese kwalificatiespeelster Maria Joao Koehler, het nummer 223 van de wereld. Na 1 uur en 8 minuten stonden de 7-5, 6-1 setstanden op het scorebord. In de tweede ronde treft Clijsters de Française Stephanie Foretz, die de Britse Elena Baltacha uitschakelde. De Limburgse en de Française speelden al één keer tegen mekaar, in 2002. Toen haalde Clijsters het in Miami met 6-2 en 6-3. Olivier Rochus, die woensdag zijn 31e verjaardag viert, was in drie sets te sterk voor de Duitse kwalificatiespeler Bjorn Phau. De setstanden waren 6-1, 6-4 en 6-0, het duel duurde amper 1u34. Rochus is in vorm, want hij schopte het vorige week nog tot in de finale van het ATP-toernooi van het Nieuw-Zeelandse Auckland. In de tweede ronde in Melbourne botst hij op de als zevende geplaatste Tsjech Tomas Berdych, die de Spanjaard Albert Ramos het nakijken gaf. Het wordt de zevende onderlinge confrontatie tussen beide tennissers, Berdych leidt met 4-2. Yanina Wickmayer is maandag meteen uitgeschakeld in het eerste grandslamtoernooi van het seizoen. 'Wicky', zaterdag nog verliezend finaliste in Hobart, moest in de eerste ronde in twee sets haar meerdere erkennen in de Kazachse Galina Voskoboeva, het nummer 57 op de wereldranglijst. Het werd 5-7 en 2-6 na 1 uur en 9 minuten. Het was pas de eerste ontmoeting tussen de 22-jarige Vlaams-Brabantse en de vijf jaar oudere Kazachse. In de tweede ronde neemt Voskoboeva het op tegen de Bulgaarse Tsvetana Pironkova of de Indische Sania Mirza. Steve Darcis (27) gaf in zijn partij in de eerste ronde tegen de drie jaar oudere Franse kwalificatiespeler Florent Serra op in de derde set. Darcis had de eerste twee sets gewonnen, met 7-6 (7/3) en 6-3, en stond 5-4 achter in de derde. Hij kreeg echter meer en meer last van een schouderblessure, probeerde het nog even, maar moest in de slotfase van de derde set toch de handdoek in de ring gooien.