Vanaf morgen neemt België het in de Lotto Arena van Antwerpen op tegen Israël voor een plaatsje in de wereldgroep van de Daviscup. Een barragematch met hindernissen. Door de Joodse, religieuze feestdag Jom Kipoer - zaterdag mogen Israëlische gelovigen niet eten of werken - wordt de vijfde onderlinge ontmoeting tussen de twee landen op donderdag, vrijdag en zondag afgewerkt. Ongewoon.

"Dat is iets waar we rekening mee moeten houden", weet ook kapitein Johan Van Herck. "De voorbereiding is wat anders, korter. Maar langs de andere kant denk ik dat iemand als Steve Darcis, die toch wat fysieke ongemakken gekend heeft de laatste jaren en mogelijk in het enkel- en dubbelspel opgesteld kan worden, wel gebaat is bij zo'n dagje rust midden in het duel."

"Bovendien ben ik van mening dat de donderdagavond, met een ruime publieke opkomst, voor een aparte sfeer kan zorgen."

Debacle in Charleroi

De sfeer bij de bondsinstanties zal op voorhand ook wel een beetje gespannen geweest zijn. Herinner u het debacle in de Spiroudôme van Charleroi in februari van dit jaar toen Novak Djokovic, en met hem het hele Servische team, bijna niet wou aantreden op de slecht liggende gravelbaan. Bij de federatie zwoer men toen nooit nog een gravelterrein in zaal aan te leggen tenzij het hoogstnoodzakelijk was. En wat ligt er in de Lotto Arena deze week?

"De aanlegger van de vorige baan mocht dat deze keer wel niet meer doen van de Internationale Tennisfederatie", aldus Van Herck. Om maar te zeggen dat de Belgen, ondanks de op papier haalbare tegenstander, niets aan het toeval willen overlaten.

Israëlisch speerpunt Dudi Sela won dit jaar nog geen enkele wedstrijd op gravel. "En toch vind ik dit een verraderlijk duel", wist Van Herck. "Hun dubbelspelers (Andy Ram en Jonathan Erlich, nvdr) zijn dan wel wat weggezakt in de rankings (zij waren enkele jaren terug nog lid van de top tien, nvdr), toch blijft dat dubbelspel voor ons een beetje een heikel punt. Ik denk dan ook dat het op donderdag al zal moeten gebeuren." (FDW)

Vanaf morgen neemt België het in de Lotto Arena van Antwerpen op tegen Israël voor een plaatsje in de wereldgroep van de Daviscup. Een barragematch met hindernissen. Door de Joodse, religieuze feestdag Jom Kipoer - zaterdag mogen Israëlische gelovigen niet eten of werken - wordt de vijfde onderlinge ontmoeting tussen de twee landen op donderdag, vrijdag en zondag afgewerkt. Ongewoon. "Dat is iets waar we rekening mee moeten houden", weet ook kapitein Johan Van Herck. "De voorbereiding is wat anders, korter. Maar langs de andere kant denk ik dat iemand als Steve Darcis, die toch wat fysieke ongemakken gekend heeft de laatste jaren en mogelijk in het enkel- en dubbelspel opgesteld kan worden, wel gebaat is bij zo'n dagje rust midden in het duel.""Bovendien ben ik van mening dat de donderdagavond, met een ruime publieke opkomst, voor een aparte sfeer kan zorgen." Debacle in CharleroiDe sfeer bij de bondsinstanties zal op voorhand ook wel een beetje gespannen geweest zijn. Herinner u het debacle in de Spiroudôme van Charleroi in februari van dit jaar toen Novak Djokovic, en met hem het hele Servische team, bijna niet wou aantreden op de slecht liggende gravelbaan. Bij de federatie zwoer men toen nooit nog een gravelterrein in zaal aan te leggen tenzij het hoogstnoodzakelijk was. En wat ligt er in de Lotto Arena deze week? "De aanlegger van de vorige baan mocht dat deze keer wel niet meer doen van de Internationale Tennisfederatie", aldus Van Herck. Om maar te zeggen dat de Belgen, ondanks de op papier haalbare tegenstander, niets aan het toeval willen overlaten. Israëlisch speerpunt Dudi Sela won dit jaar nog geen enkele wedstrijd op gravel. "En toch vind ik dit een verraderlijk duel", wist Van Herck. "Hun dubbelspelers (Andy Ram en Jonathan Erlich, nvdr) zijn dan wel wat weggezakt in de rankings (zij waren enkele jaren terug nog lid van de top tien, nvdr), toch blijft dat dubbelspel voor ons een beetje een heikel punt. Ik denk dan ook dat het op donderdag al zal moeten gebeuren." (FDW)