Victoria Azarenka verlengt titel op Australian Open

© AFP

Victoria Azarenka verlengde na een fel bevochten finale tegen de Chinese Li Na haar titel op de Australian Open. De Wit-Russische is de achtste speelster in de geschiedenis die daarin slaagt.

“Dit zijn twee lange weken geweest voor mij”, vertelde het nummer 1 tijdens de podiumceremonie. “Ik kom hier heel graag en heb hier heel wat mooie herinneringen. Ik sluit dit toernooi voor altijd in mijn hart”, zei een geëmotioneerde Azarenka.

De 23-jarige Wit-Russische versloeg in een bewogen finale Li Na (WTA 6) met 4-6, 6-4 en 6-3. Voor Azarenka is het haar tweede grandslamtitel. De zeven jaar oudere Li Na, die wordt gecoacht door Carlos Rodriguez, blijft steken op één titel. In 2011 won ze Roland Garros.

Li Na en Victoria Azarenka stonden in de Rod Laver Arena voor de tiende keer tegenover elkaar. Azarenka trok voor de zesde keer aan het langste eind.

De eerste set draaide uit op een festival aan breaks. Beide vrouwen moesten drie keer hun service inleveren. Bij 5-4 versierde Li Na drie setpunten. Azarenka kon de eerste twee redden maar was er dan aan voor de moeite: 6-4 na 45 minuten.

Tweemaal opschudding

De titelverdedigster herpakte zich in de tweede set en kwam 3-0 voor. In het vijfde game was er even opschudding toen Li Na tijdens een rally haar linkerenkel bezeerde. Na een medische time-out kon ze met een flinke tape om de enkel verder. De Chinese kwam terug tot 4-4 maar met een derde break van Azarenka sleepte het eerste reekshoofd een derde set uit de brand.

In die beslissende set werd het spel na het derde game korte tijd onderbroken voor vuurwerk ter ere van de Australische nationale feestdag. Na de hervatting was er opnieuw opschudding toen Li Na een tweede keer ten val kwam en daarbij haar hoofd bezeerde. Na een korte pauze speelde ze verder.

Azarenka rook bloed en ging in het vijfde spel door de service van haar tegenstander. Een solide opslagspel bezorgde haar daarna een 4-2 voorsprong. Bij 5-3 versierde Azarenka haar eerste wedstrijdpunt. Het was meteen het goede. Na 2 uur en 42 minuten zat de partij erop. (Berlga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content