De Nationale Trofee voor Sportverdienste, die maar een keer in een carrière kan worden gewonnen, bekroont sinds 1928 een Belgische sporter of sportploeg die zich in het voorbije jaar bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt. Vorig jaar ging de prestigieuze onderscheiding naar de 4x400 meter aflossingsploeg bij de mannen.

Thiam won dit jaar olympisch goud op de zevenkamp tijdens de Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro. Ze haalde vijf persoonlijke records, brak het wereldrecord in het hoogspringen (op de zevenkamp) en zette met 6.810 punten een nieuw Belgisch record een nieuw Belgisch record op de tabellen.

De Nationale Trofee voor Sportverdienste, die maar een keer in een carrière kan worden gewonnen, bekroont sinds 1928 een Belgische sporter of sportploeg die zich in het voorbije jaar bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt. Vorig jaar ging de prestigieuze onderscheiding naar de 4x400 meter aflossingsploeg bij de mannen.Thiam won dit jaar olympisch goud op de zevenkamp tijdens de Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro. Ze haalde vijf persoonlijke records, brak het wereldrecord in het hoogspringen (op de zevenkamp) en zette met 6.810 punten een nieuw Belgisch record een nieuw Belgisch record op de tabellen.