Saoedi-Arabië stuurt immers voor het eerst twee vrouwelijke atletes naar de Spelen, bevestigt het Internationaal Olympisch Comité (IOC). De vrouwen die in Londen voor de primeur zullen zorgen, zijn judoka Wodjan Ali Seraj Abdulrahim Shahrkhani en 800 meter-loopster Sarah Attar. Het duo kreeg een uitnodiging van het IOC en ze werden vóór de deadline van 9 juli geselecteerd door het Olympisch Comité van de oliestaat.

Nog voor het eerst zullen ook vrouwelijke officials deel uitmaken van de Saoedische olympische delegatie voor Londen.

"Dit is heel positief nieuws, we zijn verheugd dat we deze twee atletes over enkele weken in Londen zullen mogen verwelkomen", reageerde IOC-voorzitter Jacques Rogge. "Het IOC heeft nauw samengewerkt met het Olympisch Comité van Saoedi-Arabië en ik ben blij dat onze dialoog ook iets oplevert."

Minky Worden van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft het over "een belangrijk precedent dat vrouwen de kans zal geven om rechten te verwerven en dat moeilijk terug zal te schroeven zijn voor radicale Saoedi's".

Mijlpaal voor vrouwen
Vier jaar geleden in Peking stuurden behalve Saoedi-Arabië ook Brunei en Qatar enkel mannelijke atleten. Die twee laatste landen kondigden eerder al aan dat ze vrouwelijke atletes naar Londen sturen. Een van de atletes van Qatar zal zelfs de vlag van het land dragen tijdens de openingsceremonie op 27 juli.

Gisteren raakte ook al bekend dat de Amerikaanse delegatie voor het eerst in de geschiedenis meer vrouwen dan mannen telt. (KVDA)

Saoedi-Arabië stuurt immers voor het eerst twee vrouwelijke atletes naar de Spelen, bevestigt het Internationaal Olympisch Comité (IOC). De vrouwen die in Londen voor de primeur zullen zorgen, zijn judoka Wodjan Ali Seraj Abdulrahim Shahrkhani en 800 meter-loopster Sarah Attar. Het duo kreeg een uitnodiging van het IOC en ze werden vóór de deadline van 9 juli geselecteerd door het Olympisch Comité van de oliestaat. Nog voor het eerst zullen ook vrouwelijke officials deel uitmaken van de Saoedische olympische delegatie voor Londen. "Dit is heel positief nieuws, we zijn verheugd dat we deze twee atletes over enkele weken in Londen zullen mogen verwelkomen", reageerde IOC-voorzitter Jacques Rogge. "Het IOC heeft nauw samengewerkt met het Olympisch Comité van Saoedi-Arabië en ik ben blij dat onze dialoog ook iets oplevert." Minky Worden van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft het over "een belangrijk precedent dat vrouwen de kans zal geven om rechten te verwerven en dat moeilijk terug zal te schroeven zijn voor radicale Saoedi's". Mijlpaal voor vrouwen Vier jaar geleden in Peking stuurden behalve Saoedi-Arabië ook Brunei en Qatar enkel mannelijke atleten. Die twee laatste landen kondigden eerder al aan dat ze vrouwelijke atletes naar Londen sturen. Een van de atletes van Qatar zal zelfs de vlag van het land dragen tijdens de openingsceremonie op 27 juli. Gisteren raakte ook al bekend dat de Amerikaanse delegatie voor het eerst in de geschiedenis meer vrouwen dan mannen telt. (KVDA)