Cerclewoordvoerder Pol Van Den Driessche zei het eind februari: Cercle heeft een mirakel nodig om zich te redden - en als (historisch) katholieke vereniging heeft het ook recht op een mirakel. In januari al was er begonnen met het doodvonnis van Cercle te schrijven. Het stond (nog altijd) allerlaatste en zag ook nog eens zijn beste speler vertrekken: Eidur Gudjohnsen, de ex-speler van onder meer Barcelona en Chelsea die begin in oktober was aangetrokken als extra troef in de degradatiestrijd en die met heerlijke goals mee voor de overwinningen tegen Genk (in de competitie) en Club Brugge (in de beker) had gezorgd. Na zijn vertrek haalde Cercle geen punt meer: 0 op 24 alstublieft. Toch is Cercle Brugge in staat om een mirakel te realiseren.

1) Omdat de competitieformule een mirakel toelaat

Wie in de Jupiler Pro League als laatste eindigt, zelfs al is dat met nul punten, degradeert niet, maar krijgt een herkansing in play-off 3 tegen de voorlaatste. De winnaar van play-off 3 neemt deel aan eindronde met drie tweedeklassers. Wie die eindronde wint, krijgt een ticket voor de volgende editie van de Jupiler Pro League.

2) Omdat Cercle zijn tegenstanders aankan Cercle klopte Beerschot, zijn tegenstander in play-off 3, in de reguliere competitie met 3-1. In Beerschot verloor het op de laatste speeldag met 3-1, maar dat was een wedstrijd van generlei waarde waarin geen van beide coaches zijn beste team opstelde. Schakelt Cercle Beerschot in play-off 3 uit, dan speelt het een einderonde met drie tweedeklassers voor het behoud en zoals de stand in tweede nu is, zouden dat Westerlo, Moeskroen-Péruwelz en Woluwe zijn. Dat zijn ploegen waartegen Cercle dit seizoen nog niet speelde. Maar in de kwartfinale van de beker won Cercle zowel thuis als uit van Oostende, de leider en de sterkste ploeg van de tweede klasse.

3) Omdat Cercle er klaar voor is Woensdagavond in de terugwedstrijd van de halve finale van de beker tegen KV Kortrijk zette Cercle de wederopstanding in: bij een 0-2-tussenstand was het uitgeschakeld en leek het rijp voor de slacht, maar het knokte be-wonder-enswaardig terug en kwalificeerde zich alsnog voor de finale. Het intense gevoel van collectieve vreugde en verbondenheid dat daaruit voortvloeide, is kostbaar: het geloof in zichzelf, in elkaar en in de redding kreeg een boost.

4) Omdat Cercle er niet alleen voor staat Nadat Michael Uchebo woensdagavond in de 120ste minuut, de allerlaatste van de verlengingen, het doelpunt van de kwalificatie had gemaakt met een merkwaardige achterwaartse kopbal, verklaarde hij bloedserieus: dat hij niet wist hoe hij dat gedaan had, dat hij geen enkele verdienste aan dat doelpunt had en dat het volledig op naam geschreven moest worden van God.

Christian Vandenabeele

Cerclewoordvoerder Pol Van Den Driessche zei het eind februari: Cercle heeft een mirakel nodig om zich te redden - en als (historisch) katholieke vereniging heeft het ook recht op een mirakel. In januari al was er begonnen met het doodvonnis van Cercle te schrijven. Het stond (nog altijd) allerlaatste en zag ook nog eens zijn beste speler vertrekken: Eidur Gudjohnsen, de ex-speler van onder meer Barcelona en Chelsea die begin in oktober was aangetrokken als extra troef in de degradatiestrijd en die met heerlijke goals mee voor de overwinningen tegen Genk (in de competitie) en Club Brugge (in de beker) had gezorgd. Na zijn vertrek haalde Cercle geen punt meer: 0 op 24 alstublieft. Toch is Cercle Brugge in staat om een mirakel te realiseren. 1) Omdat de competitieformule een mirakel toelaat Wie in de Jupiler Pro League als laatste eindigt, zelfs al is dat met nul punten, degradeert niet, maar krijgt een herkansing in play-off 3 tegen de voorlaatste. De winnaar van play-off 3 neemt deel aan eindronde met drie tweedeklassers. Wie die eindronde wint, krijgt een ticket voor de volgende editie van de Jupiler Pro League. 2) Omdat Cercle zijn tegenstanders aankan Cercle klopte Beerschot, zijn tegenstander in play-off 3, in de reguliere competitie met 3-1. In Beerschot verloor het op de laatste speeldag met 3-1, maar dat was een wedstrijd van generlei waarde waarin geen van beide coaches zijn beste team opstelde. Schakelt Cercle Beerschot in play-off 3 uit, dan speelt het een einderonde met drie tweedeklassers voor het behoud en zoals de stand in tweede nu is, zouden dat Westerlo, Moeskroen-Péruwelz en Woluwe zijn. Dat zijn ploegen waartegen Cercle dit seizoen nog niet speelde. Maar in de kwartfinale van de beker won Cercle zowel thuis als uit van Oostende, de leider en de sterkste ploeg van de tweede klasse. 3) Omdat Cercle er klaar voor is Woensdagavond in de terugwedstrijd van de halve finale van de beker tegen KV Kortrijk zette Cercle de wederopstanding in: bij een 0-2-tussenstand was het uitgeschakeld en leek het rijp voor de slacht, maar het knokte be-wonder-enswaardig terug en kwalificeerde zich alsnog voor de finale. Het intense gevoel van collectieve vreugde en verbondenheid dat daaruit voortvloeide, is kostbaar: het geloof in zichzelf, in elkaar en in de redding kreeg een boost. 4) Omdat Cercle er niet alleen voor staat Nadat Michael Uchebo woensdagavond in de 120ste minuut, de allerlaatste van de verlengingen, het doelpunt van de kwalificatie had gemaakt met een merkwaardige achterwaartse kopbal, verklaarde hij bloedserieus: dat hij niet wist hoe hij dat gedaan had, dat hij geen enkele verdienste aan dat doelpunt had en dat het volledig op naam geschreven moest worden van God. Christian Vandenabeele