150 jaar geschiedenis schotelt hij voor aan de hand van 35 kleurrijke portretten: wielerkampioenen vooral, maar ook beleidslieden en journalisten. Van Emile De Beukelaer, de eerste UCI-voorzitter, tot Tom Boonen. Met als rode draad door alle biografische schetsen: drama en heroïek.

De 35 'wielerkoppen' gebruikt de auteur als kapstok, waar hij grondig gedocumenteerde verhalen aan ophangt over de opkomst van de fiets, koersen rond biertonnen, het onvermijdelijke dopingprobleem en de internationalisering van de wielersport - met focus op de tandem Vlaanderen-Italië.

Boeiend is dat Vanysacker het wielrennen beschrijft als spiegel van de maatschappij. Zo leest u over Leopold II op zijn driewieler, het ontstaan van het veldrijden tijdens legeroefeningen en hoe paus Pius XII de wielersport ten dienste stelde van God. (BVC)

'Vlaamse wielerkoppen' werd geschreven door Dries Vanysacker, is uitgegeven door Davidsfonds, telt 256 pagina's en kost € 34,50.

150 jaar geschiedenis schotelt hij voor aan de hand van 35 kleurrijke portretten: wielerkampioenen vooral, maar ook beleidslieden en journalisten. Van Emile De Beukelaer, de eerste UCI-voorzitter, tot Tom Boonen. Met als rode draad door alle biografische schetsen: drama en heroïek.De 35 'wielerkoppen' gebruikt de auteur als kapstok, waar hij grondig gedocumenteerde verhalen aan ophangt over de opkomst van de fiets, koersen rond biertonnen, het onvermijdelijke dopingprobleem en de internationalisering van de wielersport - met focus op de tandem Vlaanderen-Italië. Boeiend is dat Vanysacker het wielrennen beschrijft als spiegel van de maatschappij. Zo leest u over Leopold II op zijn driewieler, het ontstaan van het veldrijden tijdens legeroefeningen en hoe paus Pius XII de wielersport ten dienste stelde van God. (BVC) 'Vlaamse wielerkoppen' werd geschreven door Dries Vanysacker, is uitgegeven door Davidsfonds, telt 256 pagina's en kost € 34,50.