21 Belgen in de Premier League: wat te verwachten?

© REUTERS
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Kampioen Leicester City opent zaterdagmiddag een nieuw seizoen van de Premier League. Eentje waarin een heel peloton topcoaches de aandacht opeist. Maar wat mogen we verwachten van de 21 Belgen in ’s werelds meest gevolgde voetbalcompetitie? Een overzicht.

Chelsea

Thibaut Courtois: de onbetwiste nummer één in doel, ook onder Antonio Conte. Die ging zelfs zo ver om de gewaardeerde keepertrainer Claude Lollichon door te sturen op vraag van Courtois. Kende vorig seizoen een degelijke campagne, ondanks de zwakke teamprestaties bleef hij buiten schot te midden van de vernietigende kritieken. Maar echt imponeren kon onze nationale doelman nog niet sinds hij twee seizoenen geleden neerstreek op Stamford Bridge. Wil hij de geest van Petr Cech verjagen dan moet Courtois -zoals hij dat deed bij de Rode Duivels- een stapje vooruit zetten, op en naast het veld.

Eden Hazard: de dribbelaar die in het kampioenenjaar 2015 verkozen werd tot speler van het jaar in de Premier League miste vorig seizoen compleet zijn start en kon dat nooit rechtzetten, ook al liet hij naar het einde toe weer flitsen zien van zijn klasse. Een flirt met PSG en Real Madrid, net zoals vorige zomer, draaide op niets uit. Hazard gaf te kennen te willen vertrekken langs de grote poort. Conte wil van hem een speler maken van het niveau Messi/Ronaldo, een sterspeler die elke wedstrijd uitblinkt. Probeerde hem in de voorbereiding meermaals in een centrale positie uit, ook als valse negen diep in de spits. Zijn basisplaats lijkt gegarandeerd.

Michy Batshuayi: dat kan niet gezegd worden van Batshuayi. Misschien wel de Belg met het grootste torinstinct, maar zijn neus voor goals en excellente timing in de rechthoek moet nog aangevuld worden met beter teamwerk en tactisch meedenken bij balverlies. Vooral dat laatste is cruciaal voor Conte, die in Batshuayi wel een supersub ziet, wanneer Costa de verdediging al deels gesloopt heeft. Heeft in de spits een streep voor op Loïc Remy, die de club mag verlaten. Maar als ook Romelu Lukaku er straks voor een recordbedrag bij komt, heeft Michy een probleem.

Manchester United

Marouane Fellaini: met zijn strijdershart en kopbalsterkte heeft hij alvast meer kans om bij Mourinho aan de bak te komen dan bij diens voorganger Louis van Gaal. The Special One gaf dan ook enkele kansen aan Big Fella tijdens de oefencampagne en liet hem starten in de Engelse supercup. Daar maakte de middenvelder echter geen te beste beurt en lag met een te korte terugspeelbal aan de basis van de gelijkmaker van Leicester. Lag al niet in de bovenste schuif bij de Man U-fans en zeker nu Pogba de rangen kwam versterken, wordt Fellaini stilletjes naar de uitgang geduwd.

Everton

Romelu Lukaku: aast al een hele zomer op een transfer naar een ploeg die Champions League speelt. Juventus leek lange tijd kandidaatovernemer nummer één, maar nu HIguain daar neerstreek, is daar geen sprake meer van.

Romelu Lukaku
Romelu Lukaku© Belga Image

Chelsea wil hem terug en is bereid daarvoor diep in de buidel te tasten, maar 80 miljoen euro is voorlopig een te hoge vraagprijs. Lukaku is uitgekeken op Everton, ook al wil de nieuwe coach Ronald Koeman hem maar wat graag behouden. Kan Big Rom zich nog opladen als hij straks toch dient te blijven? Waarschijnlijk wel, daarvoor scoort de ex-Anderlechtspits te graag. Ook nu weer zal hij garant staan voor een vijftien tal goals, eender bij welke club. Koeman wil snel duidelijkheid: blijft Lukaku bij Everton dan is hij sowieso titularis.

Kevin Mirallas: Mirallas, ooit een vaste waarde bij de Rode Duivels, was onder Martínez helemaal op een zijspoor beland. Hun relatie was verzuurd. Nu er met Ronald Koeman een nieuwe coach aan het roer staat, lijkt Mirallas weer op een basisplaats te mogen rekenen. De Luikenaar voelt zich alvast kiplekker bij de nieuwe wind die er door Goodison waait, liet hij weten. In een 4-2-3-1 zijn er genoeg posities waarop hij uit de voeten kan.

Manchester City

Kevin De Bruyne: schoot vorig seizoen als een furie uit de startblokken bij Manchester City, tot een blessure in januari een einde maakte aan dat sprookje. De Bruyne vierde op het einde van het seizoen nog zijn comeback, maar de scherpte was verdwenen, ook op het EK kon hij niet schitteren.

Kevin De Bruyne
Kevin De Bruyne© Belga Image

De offensieve middenvelder kreeg van Guardiola wat langer vakantie, en het is voorlopig nog koffiedik kijken welke plannen de Spanjaard heeft met onze landgenoot. Geen twijfel dat De Bruyne straks in de basisploeg zal figureren, maar het is afwachten of zijn directe spel -dat tot volle rendement komt wanneer er ruimte ligt- zal klikken met het korte combinatievoetbal van Guardiola. Met Leroy Sané, Gabriel Jesus en Nolito kwam er weer flink wat concurrentie bij, maar enkel die laatste zal de eerste weken beschikbaar zijn.

Vincent Kompany: is bijna hersteld van een zoveelste (lies)blessure. Even zag het ernaar uit dat Guardiola de ‘glazen man’ liever kwijt dan rijk was, maar daar maakte de Spaanse coach komaf mee door te stellen dat hij op de kapitein rekent. Met John Stones haalde City er ondertussen een te duchten concurrent bij, maar als Kompany fit is, behoort hij samen met Stones tot het gedroomde centrale duo achterin. Otamendi is dan kind van de rekening. Mangala mag vertrekken.

Jason Denayer: de 21-jarige verdediger keerde na een geslaagde uitleenbeurt aan Galatasaray terug naar Manchester, maar kreeg in de voorbereiding amper kansen van Guardiola. Een nieuwe uitleenbeurt is wenselijk (Galatasaray wil hem graag terug), al is Denayer meer gebaat met eindelijk wat standvastigheid in zijn carrière. Arsène Wenger wil hem bij Arsenal.

Liverpool

Christian Benteke: hoewel Klopp in zijn eerste maanden bij Liverpool herhaaldelijk zijn vertrouwen uitsprak in Bentegoal, liet hij dat niet blijken uit zijn daden. Miljoenenaankoop Benteke werd slechts als invaller gebruikt en moest zelfs Origi voorbij zien steken in de hiërarchie. Mag weg en staat dicht bij een transfer naar Crystal Palace. Als hij toch niet wegraakt, riskeert de bonkige spits alweer een seizoen als back-up te moeten fungeren.

Divock Origi: dan past Origi met zijn snelheid, beweeglijkheid en opportunisme beter in het tactische concept van Klopp. In de voorbereiding bewees de ex-Genkspeler, die op vraag van zijn trainer ook spieren bijkweekte, dat hij gebrand is op revanche na een ontgoochelend EK met België. Scoorde enkele knappe treffers in de oefenduels en mag met Firmino vechten om een basisplaats. De blessuregevoelige Sturridge ligt immers alweer in de lappenmand.

Simon Mignolet: kreeg er met de Lorius Karius, een landgenoot van trainer Klopp, een concurrent bij voor de positie als eerste doelman, maar Karius brak in de voorbereiding zijn pols en is de komende twee maanden out. Geen bedreiging dus voor Mignolet als titularis onder de lat bij de Reds.

Watford

Christian Kabasele: verhuisde voor zeven miljoen euro van Genk naar Watford, maar dat bedrag is in de Premier League peanuts en dus absoluut geen garantie op spelen. Heeft wel het voordeel dat Watfordcoach Walter Mazzarri wellicht opteert voor een 5-3-2 systeem, met dus veel plek voor verdedigers. Maakte een goede indruk in de oefencampagne.

Tottenham

Nacer Chadli: de winger kende een snertseizoen en werd enkel gebruikt als invaller of starter in de bekercompetities. Kon daarin nooit meer zijn stempel drukken zoals het seizoen 2014/2015. Staat op de transferlijst van Tottenham en wordt wellicht nog voor de transferdeadline verpatst.

Jan Vertonghen: viel op het EK in Frankrijk geblesseerd uit maar is net op tijd weer fit voor de dienst. Coach Pochettino maakte in de media al duidelijk dat hij rekent op zijn Belgische centrale duo Alderweireld – Vertonghen om achterin de boel gesloten te houden. Met hun voetballende kwaliteiten passen de twee Rode Duivels ook perfect in het passing-game dat Pochettino predikt.

Toby Alderweireld: geldt net als Vertonghen als certitude achterin. Mocht zelfs van Pochettino thuisblijven van de promotour in Australië om zo volledig uitgerust aan het seizoen te kunnen beginnen.

Mousa Dembélé: kreeg eind vorig seizoen een schorsing van zes speeldagen opgelegd voor een opstootje met Diego Costa, daarvan moet hij er nog drie uitzitten tijdens deze eerste weken van de competitie. Dembélé is fit en haalde vorig seizoen weer zijn hoge niveau dat hem destijds een transfer van Fulham naar Tottenham opleverde, tenzij zijn vervanger Wanyama plots speelt als een koning, neemt de balvaardige Belg eind augustus weer zijn plek in op het middenveld.

Leicester City

Ritchie De Laet: de 27-jarige rechtsback werd vorig seizoen door Leicester City uitgeleend aan tweedeklasser Middlesbrough, waarmee hij de promotie naar de Premier League bewerkstelligde. Bij Leicester wordt echter niet meer op hem gerekend, waardoor een transfer naar Aston Villa nakend lijkt. Roberto Di Matteo, trainer van het gedegradeerde Aston Villa, ziet in De Laet de ervaren verdediger die nodig is om meteen weer te stijgen.

Sunderland

Adnan Januzaj: het is alweer twee jaar geleden dat de gouden linker van Adnan opzien baarde. Sindsdien verdween Adnan, die vedettegedrag en een gebrek aan inzet wordt verweten, van het toneel. Een uitleenbeurt aan Borussia Dortmund bracht weinig soelaas en vorig seizoen keerde hij met hangende pootjes terug. Ook Mourinho rekende niet op de ondertussen 21-jarige winger. David Moyes, de man die hem lanceerde bij Man U, biedt hem nu een nieuwe kans bij Sunderland, dat hem voor één jaar huurt. Heeft de jonge Belg eindelijk de les begrepen?

West Bromwich Albion

Sébastien Pocognoli: beleefde niet veel plezier aan het seizoen 2015/2016, waarin hij amper zeven keer van de bank kwam. Dat lijkt dit seizoen niet anders te worden, de Luikse linksback mag weg. Maar een hoog loon en dito transferprijs verhinderen vooralsnog een transfer. Tenzij coach Tony Pulis snel ontslagen wordt -zoals de bookmakers voorspellen-, wacht Pocognoli ook nu weer een weinig sprankelend Engels avontuur.

Burnley

Steven Defour: zeven jaar nadat hij door Alex Ferguson het hof gemaakt werd als target voor Man U, belandt Defour dan toch in de Premier League. Bij Burnley, samen met Hull een van de vaakst naar voren geschoven degradatiekandidaten. Coach Sean Dyche wilde er absoluut een defensieve middenvelder bij en aangezien topprioriteit Victor Wanyama bij Tottenham tekende, kwam de club bij de Belg terecht. Is quasi zeker van een basisstek en moet met zijn no-nonsensstijl in staat zijn meteen zijn stempel te drukken in het Engelse voetbal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content