1 'El Clásico' was tot voor kort de verkeerde term

De term 'El Clásico' werd in Spanje jarenlang gebruikt om de wedstrijd aan te duiden tussen de twee ploegen die in de geschiedenis van het Spaanse voetbal het vaakst tegenover elkaar hadden gestaan. Tot het begin van het seizoen 2011-2012 was dat Athletic Club tegen Real Madrid, die elkaar op dat moment 215 keer bekampt hadden in de competitie en de beker. Nu zaterdag kijken FC Barcelona en Real elkaar voor de 232e keer in de ogen en sinds enkele jaren mag de match dus terecht bestempeld worden als 'El Clásico'.

2 Lionel Messi speelt met gloednieuwe schoenen

Toen de Franse middenvelder Steven N'Zonzi in de competitiewedstrijd tussen FC Sevilla en Barcelona een aantal weken geleden op de voet van een lopende Lionel Messi ging staan, vloog diens schoen uit. Erger nog: het onding was gescheurd. Bij Adidas, het merk waar de Argentijn zich contractueel aan verbonden heeft, zagen ze het met afgrijzen aan. Toen Messi dan ook nog eens geel kreeg omdat hij weigerde zijn schoen aan de zijlijn terug aan te doen maar op het veld wilde blijven zitten, gingen bij het Duitse sportmerk meteen alle alarmbellen af. Slechte reclame! Dit mocht tijdens de clásico, een match waar miljoenen mensen wereldwijd naar kijken, zéker niet gebeuren. Ondertussen 'lekte uit' dat Messi in de wedstrijd tegen Real Madrid het grasveld zal betreden met een nieuw type Adidas aan zijn dure voeten: de 'Messi 16 Red Limit'. In plaats van een zwarte schoen met groene tinten - wat hij nu draagt - wordt het nieuwe exemplaar er een met roos-rode schakeringen.

3 De clásico zal niet op tv te zien zijn in Engeland

De wedstrijd van FC Barcelona en Real Madrid zal zaterdag aanvangen om 16.15 uur. Vanwaar dat bizarre uur? Javier Tebas, de voorzitter van La Liga, zegt dat dit uur gekozen werd om zoveel mogelijk kijkers te lokken op de Aziatische - lees: Chinese - markt. Vaststaat dat in Engeland de match niet live te zien zal zijn, want volgens een nieuwe regel van de Football Association, de Premier League en de Football League mogen er geen wedstrijden uitgezonden worden op zaterdagnamiddag tussen 14.45 uur en 17.15 uur. Op die manier probeert de Engelse voetbalbond meer volk naar de stadions te lokken.

(Steve Van Herpe)

Lees de overige weetjes in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 30 november.

De term 'El Clásico' werd in Spanje jarenlang gebruikt om de wedstrijd aan te duiden tussen de twee ploegen die in de geschiedenis van het Spaanse voetbal het vaakst tegenover elkaar hadden gestaan. Tot het begin van het seizoen 2011-2012 was dat Athletic Club tegen Real Madrid, die elkaar op dat moment 215 keer bekampt hadden in de competitie en de beker. Nu zaterdag kijken FC Barcelona en Real elkaar voor de 232e keer in de ogen en sinds enkele jaren mag de match dus terecht bestempeld worden als 'El Clásico'.Toen de Franse middenvelder Steven N'Zonzi in de competitiewedstrijd tussen FC Sevilla en Barcelona een aantal weken geleden op de voet van een lopende Lionel Messi ging staan, vloog diens schoen uit. Erger nog: het onding was gescheurd. Bij Adidas, het merk waar de Argentijn zich contractueel aan verbonden heeft, zagen ze het met afgrijzen aan. Toen Messi dan ook nog eens geel kreeg omdat hij weigerde zijn schoen aan de zijlijn terug aan te doen maar op het veld wilde blijven zitten, gingen bij het Duitse sportmerk meteen alle alarmbellen af. Slechte reclame! Dit mocht tijdens de clásico, een match waar miljoenen mensen wereldwijd naar kijken, zéker niet gebeuren. Ondertussen 'lekte uit' dat Messi in de wedstrijd tegen Real Madrid het grasveld zal betreden met een nieuw type Adidas aan zijn dure voeten: de 'Messi 16 Red Limit'. In plaats van een zwarte schoen met groene tinten - wat hij nu draagt - wordt het nieuwe exemplaar er een met roos-rode schakeringen. De wedstrijd van FC Barcelona en Real Madrid zal zaterdag aanvangen om 16.15 uur. Vanwaar dat bizarre uur? Javier Tebas, de voorzitter van La Liga, zegt dat dit uur gekozen werd om zoveel mogelijk kijkers te lokken op de Aziatische - lees: Chinese - markt. Vaststaat dat in Engeland de match niet live te zien zal zijn, want volgens een nieuwe regel van de Football Association, de Premier League en de Football League mogen er geen wedstrijden uitgezonden worden op zaterdagnamiddag tussen 14.45 uur en 17.15 uur. Op die manier probeert de Engelse voetbalbond meer volk naar de stadions te lokken.(Steve Van Herpe)Lees de overige weetjes in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 30 november.