3 op 3 voor Belgische clubs: Genk en Standard naar groepsfase Europa League

Racing Genk laat de kwalificatiefase van de Europa League achter zich na 5-2 tegen FH Hafnarfjördur uit IJsland. Ook Standard gaat door, na 3-1 winst tegen FK Minsk. Eerder plaatste Zulte Waregem zich al.

Het was nochtans een tijd bibberen voor Genk, want de IJslanders stonden vlak na rust 1-2 voor. De heenwedstrijd in IJsland eindigde op 0-2 in het voordeel van de Limburgers.

Vrijdag wordt in Monaco geloot voor de groepsfase van de Europa League.

Paniek

Al na vijf minuten zette Jelle Vossen Genk op een 1-0-voorsprong. Na 17 minuten liep Benji De Ceulaer een ogenschijnlijk zware blessure op, hij moest zelfs met een draagberrie van het veld. Anthony Limbombe kwam in zijn plaats.

In de 28e minuut scoorde Snorrason plots de 1-1, wat ook de ruststand was. Vroeg in de tweede helft zorgden de IJslanders voor lichte paniek bij Genk, toen ze op een 1-2-voorsprong kwamen via Björn Daniel Sverrison.

Twijfels weg

Drie minuten later kon Kara Mbodj de gemoederen met een rake kopbal op een vrije schop bedaren (2-2) en enkele minuten later nam Limbombe met een rake knal van grote afstand de laatste twijfels over de Genkse kwalificatie weg.

Met een halfuur en een kwartier te spelen ontbond Daniel Camus nog tweemaal zijn duivels en zorgde zo voor 4-2 en 5-2.

Standard niet op zijn lauweren

Standard Luik won zijn terugwedstrijd tegen het Wit-Russische FK Minsk met 3-1. Na de 0-2 uit de heenmatch konden de Luikenaars in eigen stadion achterover leunen, maar ze deden het tegenovergestelde.

Met de 1-0 van Paul-José Mpoku na 3 minuten en de 2-0 van Igor De Camargo na 6 minuten nam Standard een blitzstart. Twee minuten later kopte Vitali Kibuk wel de 2-1 tegen de netten, maar op dat moment moest Minsk al drie keer scoren om zich te kwalificeren.

Tien minuten voor rust maakte Mujangi Bia na een snelle counter de 3-1, en zo was de partij aan de rust al helemaal gespeeld.

In de tweede helft bleef Standard op zijn elan doorgaan, maar ontbrak de afwerking. Onder andere De Camargo en Mujangi Bia misten enkele opgelegde kansen op de 4-1. (Belga/TV)