Bij de loting voor de groepsfase op het WK in Brazilië komt heel wat kijken. Met deze snelcursus bent u voldoende geïnformeerd om de loting te volgen.

- De loting zal anderhalf uur duren en wordt vrijdag vanaf 17 uur Belgische tijd in 193 van de 209 bij de FIFA aangesloten landen live op televisie uitgezonden.

- België is reekshoofd, net als gastland Brazilië, Spanje, Argentinië, Duitsland, Colombia, Uruguay en Zwitserland. Zij zitten in pot 1 en kunnen dus niet in dezelfde groep terechtkomen. Pot 2 bestaat voorlopig nog uit zeven landen: Algerije, Kameroen, Ghana, Ivoorkust en Nigeria (Afrika) en Chili en Ecuador (Zuid-Amerika). In pot 3 zitten Australië, Japan, Iran, Zuid-Korea, Costa Rica, Honduras, de Verenigde Staten en Mexico. Pot 4 bestaat voorlopig nog uit negen Europese landen: Bosnië-Herzegovina, Kroatië, Engeland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Nederland, Portugal en Rusland.

- Vlak vóór de loting wordt een van de Europese landen uit pot 4 geloot en bij pot 2 gevoegd, waarna alle potten acht landen bevatten. Er worden acht groepen met elk vier landen geloot.

- Om te vermijden dat er een poule met drie Europese landen wordt gevormd, gebruikt de FIFA een zogenaamde 'pot X' met daarin de Zuid-Amerikaanse reekshoofden (Argentinië, Brazilië, Colombia en Uruguay). Daaruit wordt meteen één land geloot en gekoppeld aan het Europees land uit pot 2. De overige drie Zuid-Amerikaanse reekshoofden gaan daarna terug in pot 1 voor de verdere loting.

- De Rode Duivels zullen wat geluk nodig hebben met de loting, niet zozeer met de tegenstander maar vooral met het lettertje van de groep waarin ze terecht komen... Lees waarom. (KVDA)