1. Borussia Dortmund werkte de voorbije jaren een gigantische schuldenberg weg. De overwinning in de Champions League van 1997 had voor grootheidswaanzijn gezorgd. In 2005 bevond Borussia zich aan de rand van het faillissement. Nu zullen de uitgaven nooit hoger zijn dan de inkomsten. Het verleden heeft voor een trauma gezorgd.

2. Door de nood om te saneren liet Borussia Dortmund een hele lading talent naar de eerste ploeg doorstromen. Een aantal onder hen groeiden uit tot international. De club staat daarmee model voor de nieuwe Duitse voetbalcultuur die is uitgegroeid tot de meest gezonde van Europa.

3. Borussia Dortmund gaf in 2008 aan de op dat moment nog onervaren trainer Jürgen Klopp de kans om zich te profileren. Klopp werd toen meer als een entertainer gezien dan als een trainer. Met enthousiasme en vakmanschap metselde Klopp steen voor steen aan een nieuwe ploeg.

4. Borussia Dortmund is het uithangbord van een hele regio, een vlucht uit een vaak sinistere werkelijkheid. Het voetbalt naar het beeld van de arbeiders in het Ruhrgebied: gepassioneerd en met een enorm engagement. Jürgen Klopp heeft die wapens overgoten met finesse.

5. Geen club in Europa is populairder dan Borussia Dortmund. Zowel in de Bundesliga als in de Champions League volgden gemiddeld 80.000 toeschouwers de wedstrijden. De capaciteit van het stadion is niet groter. Voor de finale van de Champions League waren er 500.000 aanvragen voor tickets.

1. Borussia Dortmund werkte de voorbije jaren een gigantische schuldenberg weg. De overwinning in de Champions League van 1997 had voor grootheidswaanzijn gezorgd. In 2005 bevond Borussia zich aan de rand van het faillissement. Nu zullen de uitgaven nooit hoger zijn dan de inkomsten. Het verleden heeft voor een trauma gezorgd. 2. Door de nood om te saneren liet Borussia Dortmund een hele lading talent naar de eerste ploeg doorstromen. Een aantal onder hen groeiden uit tot international. De club staat daarmee model voor de nieuwe Duitse voetbalcultuur die is uitgegroeid tot de meest gezonde van Europa. 3. Borussia Dortmund gaf in 2008 aan de op dat moment nog onervaren trainer Jürgen Klopp de kans om zich te profileren. Klopp werd toen meer als een entertainer gezien dan als een trainer. Met enthousiasme en vakmanschap metselde Klopp steen voor steen aan een nieuwe ploeg. 4. Borussia Dortmund is het uithangbord van een hele regio, een vlucht uit een vaak sinistere werkelijkheid. Het voetbalt naar het beeld van de arbeiders in het Ruhrgebied: gepassioneerd en met een enorm engagement. Jürgen Klopp heeft die wapens overgoten met finesse. 5. Geen club in Europa is populairder dan Borussia Dortmund. Zowel in de Bundesliga als in de Champions League volgden gemiddeld 80.000 toeschouwers de wedstrijden. De capaciteit van het stadion is niet groter. Voor de finale van de Champions League waren er 500.000 aanvragen voor tickets.