AA Gent – Racing Genk in Europa League: zegen of vloek? Anderlecht treft APOEL Nicosia

© Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Een curieus Belgisch onderonsje in de 1/8e finales van de Europa League: AA Gent en Racing Genk nemen het tegen elkaar op. RSC Anderlecht treft het Cypriotische APOEL Nicosia.

Dat is het resultaat van de loting in het Zwitserse Nyon.

Dubbel

De 1/8e finales zijn de eerste fase in het toernooi waar twee clubs van hetzelfde land tegen elkaar kunnen worden geloot. Dat AA Gent en Racing Genk elkaar treffen, betekent ook dat minstens één Belgische club de kwartfinales haalt.

Het duel heeft echter een vreemd kantje, want beide clubs nog zijn verwikkeld in een felle strijd om een ticket voor play-off 1 en dus Europees voetbal volgend seizoen. Zowel AA Gent als Racing Genk kan zich in resterende drie competitiewedstrijden in feite geen misstap veroorloven en moet zich focussen op de Jupiler Pro League.

Lees ook: waarom AA Gent niet mag uitslapen

Vloek of zegen?

Hoofdredacteur Jacques Sys van Sport/Voetbalmagazine vindt het jammer. ‘Ik voel het meer aan als een vloek dan als een zegen. ‘Het enige voordeel is eigenlijk dat zeker één Belgische ploeg de laatste acht haalt, maar het zou interessanter geweest zijn als ze tegen een buitenlandse ploeg waren geplaatst.’

Hij merkt ook op dat het mogelijk is dat beide clubs elkaar ook nog twee keer bekampen in play-off 1 of in play-off 2, dus nog zes keer in de komende drie maanden. Dat is toch wat te veel van het goede’.

Uitzonderlijk

Het dateert van het seizoen 1988-1989 dat twee Belgische teams elkaar tegenkomen in een Europees duel. Toen schakelde cuphouder KV Mechelen Anderlecht uit in de tweede ronde van de Beker der Bekerwinnaars.

Zowel voor de Oost-Vlamingen als voor de Limburgers is het de eerste keer dat ze de achtste finales van de Europa League bereiken. Het lukte de Buffalo’s wel al twee keer in de UEFA Cup, de voorloper van de Europa League (1991-1992 en 1986-1987).

AA Gent schakelde in de 1/16e finales verrassend het Engelse Tottenham Hotspur uit, Racing kwalificeerde zich ten koste van het Roemeense Astra Giurgiu.

De heenwedstrijd gaat door op 9 maart in de Ghelamco Arena, de terugwedstrijd op 16 maart in de Luminus Arena.

Haalbaar

Anderlecht, dat in de vorige ronde Zenit Sint-Petersburg elimineerde, komt met APOEL Nicosia een weinig aantrekkelijke, maar sportief interessante tegenstander tegen. Al schakelde het team van Igor De Camargo en reservedoelman Urko Pardo donderdagavond wel Athletic Bilbao uit.

De heenwedstrijd (9/3) vindt plaats in Cyprus, de terugwedstrijd (16/3) in het Constant Vanden Stockstadion.

Beste

Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Europa League dat drie Belgische clubs de 1/8e finales halen. Met drie clubs bij de laatste zestien is ons land overigens het best vertegenwoordigde in deze fase van het toernooi.

De zes andere duels zijn:

Celta de Vigo (Spa) – Krasnodar (Rus)

Schalke 04 (Dui) – Bor. Mönchengladbach (Dui)

Olympique Lyon (Fra) – AS Roma (Ita)

Rostov (Rus) – Manchester United (Eng)

Olympiacos (Gri) – Besiktas (Tur)

Kopenhagen (Den) – Ajax (Ned)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content