De donderdagcover van de Italiaanse sportkrant Corriere dello Sport zorgde voor heel wat ophef in Italië. Op de cover staan Romelu Lukaku (Inter) en Chris Smalling (AS Roma) met de weinig subtiele titel 'Black Friday', aangezien Inter en AS Roma vrijdagavond elkaar zullen bekampen.

Enkele clubs veroordeelden de cover, maar AC Milan en AS Roma gaan nog een stapje verder. De journalisten van de Italiaanse sportkrant Corriere dello Sport zijn tot het einde van het jaar niet meer welkom op hun trainingscomplexen

Het artikel, volgens de krant onschuldig bedoeld, kreeg meteen al veel kritiek. Fare, de Europese beweging die zich inzet om discriminatie in het voetbal te bestrijden, vindt dat de kop racisme voedt. Inter en AS Roma namen meteen afstand van de kop en keerden zich op social media tegen racisme. "Voetbal is passie, cultuur en broederschap. We zijn en blijven tegen elke vorm van discriminatie", twitterde Inter.

Maar nota bene stadgenoot AC Milaan en AS Roma gaan nu verder. In een statement verklaren beide clubs journalisten van de krant te weren. 'Wij vinden dat spelers, clubs en media naast elkaar moeten staan in de strijd tegen racisme. We moeten allemaal zorgvuldig zijn in de woorden die we kiezen en de boodschap die we afgeven', melden ze in een verklaring. 'In antwoord op het bewuste artikel hebben Milan en Roma besloten de Corriere dello Sport te bannen van onze trainingscomplexen voor de rest van het jaar, terwijl onze spelers in die periode geen interviews zullen geven aan deze krant. Omdat we begrepen hebben dat de krant eigenlijk juist een anti-racisme boodschap wilde uitdragen, geldt deze maatregel slechts voor deze maand.'

Rode Duivel Lukaku zei nooit eerder 'zo eenn domme kop' boven een artikel te hebben gezien. Smalling noemde de kop 'verkeerd en bijzonder ongevoelig'. De Engelse verdediger hoopt dat de journalisten inzien wat voor impact hun woorden kunnen hebben.

'Zijn wij racisten?'

De Corriere dello Sport reageerde donderdagavond al met een kort statement. In de krant van vrijdag besteedt het de cover en de eerste twee pagina's aan de controverse. Zijn wij racisten?", reageert de Corriere, die opnieuw zijn voorpagina en daarna nog twee pagina's aan de zaak wijdt. "Lynchpartij tegen een krant die al een eeuw de vrijheid en gelijkheid verdedigt", staat er verder te lezen.

De kop van donderdag is volgens de krant "bedorven door de oppervlakkigheid en de kwade trouw van de sociale netwerken en de internetsites, die klaarstaan om het bericht te verdraaien." "Het was niet onze bedoeling hen te schaden, maar om hen naar waarde te schatten", verklaart de Corriere over Lukaku en Smalling. "We blijven racisme bestrijden. En de onwetendheid."

De donderdagcover van de Italiaanse sportkrant Corriere dello Sport zorgde voor heel wat ophef in Italië. Op de cover staan Romelu Lukaku (Inter) en Chris Smalling (AS Roma) met de weinig subtiele titel 'Black Friday', aangezien Inter en AS Roma vrijdagavond elkaar zullen bekampen. Enkele clubs veroordeelden de cover, maar AC Milan en AS Roma gaan nog een stapje verder. De journalisten van de Italiaanse sportkrant Corriere dello Sport zijn tot het einde van het jaar niet meer welkom op hun trainingscomplexen Het artikel, volgens de krant onschuldig bedoeld, kreeg meteen al veel kritiek. Fare, de Europese beweging die zich inzet om discriminatie in het voetbal te bestrijden, vindt dat de kop racisme voedt. Inter en AS Roma namen meteen afstand van de kop en keerden zich op social media tegen racisme. "Voetbal is passie, cultuur en broederschap. We zijn en blijven tegen elke vorm van discriminatie", twitterde Inter. Maar nota bene stadgenoot AC Milaan en AS Roma gaan nu verder. In een statement verklaren beide clubs journalisten van de krant te weren. 'Wij vinden dat spelers, clubs en media naast elkaar moeten staan in de strijd tegen racisme. We moeten allemaal zorgvuldig zijn in de woorden die we kiezen en de boodschap die we afgeven', melden ze in een verklaring. 'In antwoord op het bewuste artikel hebben Milan en Roma besloten de Corriere dello Sport te bannen van onze trainingscomplexen voor de rest van het jaar, terwijl onze spelers in die periode geen interviews zullen geven aan deze krant. Omdat we begrepen hebben dat de krant eigenlijk juist een anti-racisme boodschap wilde uitdragen, geldt deze maatregel slechts voor deze maand.' Rode Duivel Lukaku zei nooit eerder 'zo eenn domme kop' boven een artikel te hebben gezien. Smalling noemde de kop 'verkeerd en bijzonder ongevoelig'. De Engelse verdediger hoopt dat de journalisten inzien wat voor impact hun woorden kunnen hebben. 'Zijn wij racisten?'De Corriere dello Sport reageerde donderdagavond al met een kort statement. In de krant van vrijdag besteedt het de cover en de eerste twee pagina's aan de controverse. Zijn wij racisten?", reageert de Corriere, die opnieuw zijn voorpagina en daarna nog twee pagina's aan de zaak wijdt. "Lynchpartij tegen een krant die al een eeuw de vrijheid en gelijkheid verdedigt", staat er verder te lezen. De kop van donderdag is volgens de krant "bedorven door de oppervlakkigheid en de kwade trouw van de sociale netwerken en de internetsites, die klaarstaan om het bericht te verdraaien." "Het was niet onze bedoeling hen te schaden, maar om hen naar waarde te schatten", verklaart de Corriere over Lukaku en Smalling. "We blijven racisme bestrijden. En de onwetendheid."