AC Milan weet het niet meer

© LAPRESSE

AC Milan koos net als Anderlecht voor een project met veel jeugd en mooi voetbal, maar bedankte zijn trainer Marco Giampaolo na een barslechte start.

Er zijn wat gelijkenissen tussen het project dat AC Milan voerde, en wat bij Anderlecht gebeurde. Ook Milan koos na een moeilijk seizoen voor oude waarden en een voetbalproject, uit te voeren door jonge spelers, vaak van eigen makelij. Maar dat liep niet helemaal zoals verwacht, en dat is nog een understatement.

In de zomer werden oudgedienden Paolo Maldini enZvonimir Bobanaangesteld om het technisch departement te leiden. Eerder was een andere oud-speler, Gennaro Gattuso, er niet in geslaagd om de ploeg te kwalificeren voor de Champions League, waarvan Milan de inkomsten dringend nodig had. Dat had het investeringsfonds Elliott berekend, dat de club in handen had genomen, nadat bleek dat de Chinese eigenaars die de club anderhalf jaar tevoren van Silvio Berlusconi hadden overgekocht, niet in staat bleken hun leningen aan het fonds tijdig terug te betalen.

Piatek

Tot overmaat van ramp greep ook de UEFA in. In het kader van de Financial Fair Play werd Milan in de zomer ook nog eens verplicht zijn ticket voor de Europa League in te leveren, waardoor er helemaal geen Europees voetbal gespeeld werd.

Omdat Milan onder toezicht van die Financial Fair Play amper geld kon uitgeven tijdens de mercato, en daardoor naast de spelers greep die het graag als versterking had gewild, begon het met quasi dezelfde kern aan het nieuwe seizoen, maar wel met een nieuwe trainer.

Marco Giampaolo, die bij Sampdoria goeie punten had gescoord en bekend stond als een echte voetballeraar, moest Milan op een mooie manier laten voetballen. Dat is ook zijn rode draad geweest in de voorbereiding en het seizoensbegin. Soms ging dat ten koste van de duelkracht, maar dat vond hij niet erg: ‘Hoe meer strijders op het veld, hoe minder mooi voetbal er te zien is’, vond hij.

Maar zeker in Italië bepalen de resultaten alles. Na zeven speeldagen staan de rossoneri dertiende, met amper drie zeges en vier nederlagen. Het jonge team zorgde voor de slechtste start sinds Wereldoorlog II, en amper spektakel, onder meer omdat de Poolse spits Krzysztof Piatek al sinds de voorbereiding met een vertrouwenscrisis worstelt en geen bal meer goed raakt. Het gevolg? AC Milan maakte in totaal zes goals in zeven matchen, gemiddeld 0,9 per wedstrijd.

Geen Spalletti

In de Gazzetta dello Sport pleitte ex-trainer Arrigo Sacchi vorige week nog voor geduld. Hem was het ook overkomen, in zijn eerste seizoen bij Milan, toen hij als onbekende nieuwe trainer voor een nieuwe manier van voetballen ging maar desastreus aan het seizoen begon. Clubeigenaar Berlusconistapte toen de kleedkamer in voor een korte speech van 25 seconden. Iedereen verwachte dat hij de trainer zou buiten gooien, maar de voorzitter zei: ‘De club staat volledig achter de trainer. Wie hem volgt, mag blijven, wie dat niet doet, mag gaan. Succes, jongens.’ Het bleek de aanzet tot een succesvol seizoen, en de glorieperiode van Milan.

Maar de tijden zijn veranderd, en zo kreeg Giampaolo maandagmiddag ondanks een uitzege bij Genoa de bons. Eerst zou Luciano Spalletti zijn opvolger worden, maar omdat de clubleiding het niet eens geraakte over de verbreking van zijn contract met Inter, dat hem in mei doorstuurde, ging het voor een ander profiel van trainer.

Stefano Pioliwas voor het laatst aan de slag bij Fiorentina, twee seizoenen geleden. Pioli, de zevende trainer ooit die beide Milanese clubs trainde, is aan zijn dertiende club als trainer toe. Hij staat bekend als ‘The Normal One’. Ooit vatte hij zichzelf en zijn aanpak samen in drie woorden: welopgevoed, respectvol en bescheiden.

Of dat volstaat om Milan er weer bovenop te krijgen, moet nog blijken.

Geert Foutré

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content