Acheampong: ‘Ik zit nog steeds in de WhatsAppgroep van Anderlecht’

© BELGAIMAGE
Alain Eliasy Journalist bij Sport/Voetbalmagazine

Frank Acheampong, vier seizoenen lang publiekslieveling bij RSC Anderlecht, voetbalt tegenwoordig in de Chinese competitie. Hoe vergaat het hem daar? Sport/Voetbalmagazine sprak met de Ghanese sprintbom.

Voor Acheampong, sinds afgelopen zomer speler van het Chinese Tianjin Teda FC, zit de competitie er al van begin november op. Nu wil hij vooral de verloren tijd met zijn partner Momie en hun dochtertje Franklina inhalen. In totaal heeft Frankie zo’n twee maanden vakantie – hij wordt pas in januari in Spanje verwacht voor de voorbereidingsstage met zijn club.

Intussen pendelt hij tussen Ghana en zijn stulpje in Roosdaal, een dorpje diep verscholen in het Pajottenland. ‘Mijn vriendin en dochter zijn in België achtergebleven. Ik vond het geen goed idee om mijn huurhuis op te zeggen en met heel de familie naar China te verhuizen’, aldus Acheampong. ‘De beslissing om alleen naar China te trekken heeft consequenties gehad voor ons gezinsleven. De voorbije weken heb ik wel veel quality time gehad met mijn dochter, maar dat maakt natuurlijk niet alles goed. Later zal ze wel begrijpen waarom ik zo ver van huis ben gaan voetballen. Skype lost veel op. Al compenseert dat de eenzaamheid niet… Ik kijk al uit naar volgend jaar: de meisjes komen mij na de voorbereiding voor het eerst opzoeken in China.’

Geen Premier League

In zijn eerste eerste vijf matchen in China stond hij slechts één keer in de basis en viel hij vier keer uit de selectie. Maar na die moeilijke periode werd hij de held van de stad door twee keer te scoren in de derby tegen Tianjin Quanjian.

Acheampong: ‘Ik speelde toen in steun van Mbaye Diagne (ex-Lierse, nvdr). Axel Witsel kon mij amper volgen. Ik riep hem al lachend toe dat het geen Anderlecht-Standard was! Hadden we die match verloren, dan stonden we met een half been in tweede klasse. En net in die wedstrijd scoor ik twee keer in twee minuten. Ik was even van de wereld. Ik weet nog dat ik dacht: wat overkomt mij hier allemaal? Ik had net de club van de degradatie gered.’

Met vier doelpunten in tien wedstrijden heeft hij het niet slecht gedaan in de afgelopen campagne. Maar wellicht had hij die goals liever gemaakt in de Premier League, zijn grote droom… een transfer naar Hull City zag hij vorig seizoen door de neus geboord.

‘Iedereen weet wat er gebeurd is: Anderlecht zei neen. Ik moest blijven om de titel te helpen winnen. Het bestuur sloeg zelfs een bod van 7 miljoen euro af. Natuurlijk was ik boos – Anderlecht heeft mij toen mijn droom ontnomen – en ik heb dat niet verstopt.

‘Het bestuur heeft zwaar op mij moeten inpraten en op het einde zijn we toch tot een faire overeenkomst gekomen: ik mocht voor een gelimiteerd bedrag gaan waar ik wilde. Op voorwaarde dat we kampioen werden.’

Whatsapp

Toch neemt de winger Anderlecht niets kwalijk. Integendeel. Het blijft de club van zijn hart, vertelt hij aan Sport/Voetbalmagazine. Was terugkeren een optie? Acheampong: ‘Zeker niet in november, zoals hier en daar gesuggereerd werd. Mijn huurovereenkomst liep pas af op 31 december. Maar zeg nooit nooit: Anderlecht zit voor altijd in mijn hart. En alleen de man hierboven kan de toekomst voorspellen.

‘Als je mij het komende jaar nog eens op Anderlecht tegenkomt, zal het zijn om de ploeg te komen aanmoedigen. Ik zit wel nog in de WhatsAppgroep van de ploeg. Om een of andere reden hebben ze mij er nog niet uitgegooid. En ze moeten dat niet proberen!’

Lees het volledige interview met Frank Acheampong in onze +zone of in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 13 december.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content