Afrika Cup: helft deelnemers voetbalt in Europa

© Reuters

De Afrika Cup (19 januari – 10 februari) is ook een Europese aangelegenheid.

De Afrika Cup (19 januari – 10 februari) is ook een Europese aangelegenheid.

201 van de 368 deelnemers aan de CAN 2013 (54,6 procent) zijn actief in een competitie buiten Afrika. Eén speelt in Noord-Amerika ( VS), zestien in Azië ( vooral China en het Midden-Oosten) en 184 (50 procent) in Europa. Dat is één meer dan vorig jaar, maar twaalf minder dan op de CAN 2010.

Deze spelers staan op de loonlijst in 27 competities ( twee meer dan vorig jaar). 98 spelers ( 26,6 procent)zijn aan de slag in één van de vijf topcompetities. Vorig jaar was dat nog 30,4 procent en in 2010 zelfs 38,1 procent. Het zou er kunnen op wijzen dat het Afrikaanse voetbal aan kwaliteit inboet.

Frankrijk is koploper met 54 spelers, waarvan heel wat uit lagere reeksen. Vorig jaar waren dat er nog 61. Engeland telt negentien deelnemers aan de CAN 2013. Spanje komt op twaalf uit, Italië negen en Duitsland sluit de rij af met slechts vier deelnemers. Portugal (17), Turkije en België (allebei 11) zijn de kleinere voetballanden die hoog scoren.

Afrikaans kampioen telt slechts vijf spelers die in Europa werken, maar vorig jaar waren dat er slechts twee. Niger en Ethiopië hebben slechts één voetballer van buiten het Afrikaans continent. Toevallig voetballen ze allebei in Finland.

Bij Ivoorkust en Kaapverdië is er slechts één speler in de eigen competitie aan de slag. Toevallig of niet is het telkens één van de reservedoelmannen. Kaapverrdië toont aan dat niet alleen de toplanden heel wat jongens hebben die op het oude continent hun brood verdienen. Mali komt op twintig uit en Burkina Faso klokt af op achttien.

Hofleverancier is het Corsikaanse Ajaccio (5 spelers), gevolgd door Brest en AEL Limassol ( de tegenstander van Anderlecht in de voorronde van de Champions League) met elk vier. Dan volgen Vitoria Guimaraes, Evian, Rennes, St.-Etienne en Manchester City ( allemaal Ivorianen) met drie. Vorig jaar waren St.-Etienne, Bordeaux, Montpellier, Nice, Marseille, Brest en Rennes met vier spelers op de Afrika Cup.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content