Afrika Cup: iedereen op de banken voor Aristide Bancé

© Belga Image

Aristide Bancé is immens populair in Afrika. De ex-spits van Lokeren en Germinal Beerschot staat met Burkina Faso in de halve finale van de Afrika Cup.

Of hij nu in de basis staat of op de bank zit bij zijn land, voor het publiek is Aristide Bancé de ster van deze Afrika Cup. Overal wordt zijn naam gescandeerd. Een imago dat tot stand kwam door zijn looks, zijn internationale ervaring en zijn prestaties op de Afrika Cup in 2013. Een reconstructie van zijn verovering van de Afrikaanse harten.

Cissé kopiëren

Met zijn 1m92, 85 kg en geblondeerde haren is Bancé een opvallende verschijning. Die looks koos hij niet zomaar. “Djibril Cissé was mijn idool’, legt hij uit in L’Equipe.

‘Hij had stijl en maakte veel doelpunten. Ik wou zijn zoals hij, en dus kleurde ik mijn haar. Nu herkent iedereen me. Of ik nu in Angola, Botswana of Senegal ben, overal roepen ze mijn naam. Dat doet deugd, ik ben fier.”

Geslaagd in Duitsland

Zijn voetbalreis rond de wereld bracht Bancé langs vijftien clubs. Het avontuur begon in Lokeren. “Daar speelde ik voor de eerste keer op gras”, aldus de spits. “Ik speelde altijd op zand. Ik had ook nooit goed schoeisel, dus lopen kon ik niet. Toch scoorde ik twee keer bij mijn debuut.”

Na vijftien doelpunten in het seizoen 2005-2006 kwam Nancy aankloppen. Lokeren koos echter voor het geld van Metaloerh Donetsk, en duwde Bancé naar Oekraïne. Een moeilijke periode, waarin hij werd geconfronteerd met racisme en eenzaamheid.

Maar na regen komt zonneschijn, en de Burkinees trekt in 2008 naar Mainz. Daar beleeft hij zijn beste periode. “Ik scoorde veertien keer in de Duitse tweede klasse, en zorgde zo mee voor promotie. Ook in de Bundesliga vond ik tien keer de weg naar de netten. Als je slaagt in Duitsland, ben je nergens meer bang voor.”

In 2010 trekt Bancé de deur van Duitsland achter zich dicht, en begint hij aan een heuse wereldreis. Van Dubai (“Dat was voor het geld”) ging het via onder andere HLK Helsinki in Finland (“Mooi land, maar wel frisjes”) en FC Riga uit Letland (“Een heel aangename plaats”) naar Ivoorkust, om ritme op te doen voor de Afrika Cup.

Flitsen op de Afrika Cup

Het was op dat toernooi in 2013 dat de boomlange aanvaller zich definitief in de harten van zijn landgenoten, en bij uitbreiding heel Afrika schoot. Met zijn ervaring nam hij Burkina Faso op sleeptouw tot in de finale (0-1-verlies tegen Nigeria), en ook nu is hij weer belangrijk.

Mede dankzij zijn doelpunt in de kwartfinale tegen Tunesië plaatsten de Hengsten zich voor de halve finale. Daarin geven ze Egypte partij. Als de Burkinezen ook die klip omzeilen, zal de populariteit van Aristide Bancé zo mogelijk een nog hogere vlucht nemen.

Jonas Van himbeeck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content