Aftellen naar de MLS: botsen tegen de financiële limieten

© Robin Alam/ISI/REX/Shutterstock

De Major League Soccer staat bekend om zijn financiële exploitaties, maar dat probeert de bond sinds een aantal jaren te limiteren. Deel 3: Generation Adidas en de Beckhamregel.

Een eerste voorbeeld is ook bij verschillende andere Amerikaanse sporten aanwezig: de draft aan het begin van het seizoen. Jonge, talentvolle spelers uit de universiteitsploegen krijgen de kans om zich in de kijker te spelen bij MLS-teams. De slechtst gerangschikte uit de vorige jaargang kiest als eerste om de kloof tussen de betere en minder goeie presterende selecties niet verder te vergroten.

Sinds 1997 werkt de Amerikaanse eerste klasse samen met Adidas om binnen die universiteitsspelers de beste nog méér in the picture te zetten. Uit die Generation Adidas kwamen spelers zoals Sacha Kljestan (ex-Anderlecht), Clint Dempsey (ex-Fulham, -Tottenham) en DaMarcus Beasley (ex-PSV, -Manchester City).

Waar ze de afgelopen seizoenen meer de focus legden op Afrikaanse talenten, stonden er dit jaar opnieuw enkel Noord-Amerikaanse voetballers op de lijst. Vooral de achttienjarige Frankie Amaya (FC Cincinnati) wordt een grote toekomst voorspeld.

De Beckhamregel

‘Investeringen leveren de facto succes op.’ Die stelling klopt in de MLS helemaal niet. Dat blijkt uit Soccernomics, een onderzoeksbestseller van Simon Kuper en Stefan Szymanski. De cijfers tonen aan dat er geen enkele significante correlatie bestaat tussen het vet betalen voor nieuwe spelers en goeie prestaties in het daaropvolgende seizoen.

De trend die David Beckham in gang zette in 2007 nam niet elke club dan ook over, omdat weinig clubs een even welgestelde eigenaar aan het roer hebben als LA Galaxy (Anschutz Entertainment Group).

Toch koppelde de United States Soccer Federation een specifieke regel aan de aankoop van de Britse middenvelder ruim tien jaar geleden. Na zijn transfer kwam de Designated Player Rule, of gewoon Beckhamregel, tot stand.

Grofweg gaat het om een financiële limiet op de salarissen van topspelers in de liga die met de DP-Rule kan omzeild worden voor maximaal drie spelers. Na zijn contract bij LA Galaxy volgden al meer dan honderd andere spelers het voorbeeld van de Engelse posterboy.

Clash met het Oosten

Omdat de organisatie van de MLS zelf consequenter de sport in handen nam, valt op te merken dat Amerika de geldstrijd lijkt te verliezen tegen China. Teams krijgen daar minder regels en beperkingen opgelegd. Het maakt dat Europese toppers hun portefeuille steviger kunnen vullen in het Oosten. En dat realiseren ze zich ook in de VS.

Daarom proberen ze een bepaald imagobewustzijn te kweken bij de verschillende teams. Met een focus op eigen jeugd en talentontwikkeling, aangevuld met een aantal Europese sterren, strijdt de Amerikaanse liga binnenlands voor een sterk voetbalplatform.

Het probeert de eigen bevolking eerst te overtuigen van de mogelijkheden van soccer en het groeipotentieel. Pas daarna lijkt de MLS opnieuw de jacht te openen op de Europese markt.

Nick Vandierendonck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content