In groep I staat Albanië (11 punten) momenteel derde op 1 punt van Denemarken (12 punten), dat wel al een wedstrijd meer afwerkte en in zijn enige nog overblijvende kwalificatiematch op bezoek moet bij leider Portugal (15 punten).

Albanië ontvangt donderdag Servië (1 punt) en moet zondag naar Armenië (2 punten). De eerste twee van elke groep plaatsen zich rechtstreeks voor het EK 2016 in Frankrijk, net als de beste derde; de andere derde geklasseerden spelen play-offs.

Als Albanië Servië klopt en Denemarken op hetzelfde moment niet wint in Braga, dan schrijven de Albanezen geschiedenis.

Etnische zuivering

Albanië tegen Servië is sowieso al speciaal. Het is over 1500 jaar vaak op gruwelijke wijze oorlog voeren in de Balkan moeilijk oordelen, maar: feit is dat het duel extreem gevoelig ligt sinds de Servische etnische zuivering van Kosovaarse gebieden waar Albanezen woonden, eind vorige eeuw.

Het is er bovendien niet op verbeterd toen de Albanese meerderheid de autonome provincie Kosovo in 2008 eenzijdig onafhankelijk verklaarde van Servië.

Oproep tot genocide

De heenwedstrijd van een jaar geleden in Belgrado werd zelfs wereldnieuws. Die werd na 41 minuten bij een 0-0-stand gestaakt nadat een drone met een Groot-Albanese vlag het stadion was binnengevlogen en er ongeregeldheden uitbraken.

De Serviër Stefan Mitrovic (AA Gent) haalde de vlag uit de lucht, Albanese spelers namen die van hem af, Servische fans gingen met hen op de vuist en in de tribunes werd massaal opgeroepen tot genocide: "Vermoord ze! Slacht ze af! De Albanezen moeten eraan!" (zie video)

De UEFA kende Servië een forfaitzege toe, maar na verzet van de Albanese voetbalbond bij het sporttribunaal TAS werd die omgezet in een forfaitnederlaag plus aftrek van drie punten. Benieuwd wat er donderdagavond in Elbasan allemaal te gebeuren staat.

Lees het volledige verhaal in de Sport/Voetbalmagazine van 7 oktober.

In groep I staat Albanië (11 punten) momenteel derde op 1 punt van Denemarken (12 punten), dat wel al een wedstrijd meer afwerkte en in zijn enige nog overblijvende kwalificatiematch op bezoek moet bij leider Portugal (15 punten). Albanië ontvangt donderdag Servië (1 punt) en moet zondag naar Armenië (2 punten). De eerste twee van elke groep plaatsen zich rechtstreeks voor het EK 2016 in Frankrijk, net als de beste derde; de andere derde geklasseerden spelen play-offs. Als Albanië Servië klopt en Denemarken op hetzelfde moment niet wint in Braga, dan schrijven de Albanezen geschiedenis.Albanië tegen Servië is sowieso al speciaal. Het is over 1500 jaar vaak op gruwelijke wijze oorlog voeren in de Balkan moeilijk oordelen, maar: feit is dat het duel extreem gevoelig ligt sinds de Servische etnische zuivering van Kosovaarse gebieden waar Albanezen woonden, eind vorige eeuw. Het is er bovendien niet op verbeterd toen de Albanese meerderheid de autonome provincie Kosovo in 2008 eenzijdig onafhankelijk verklaarde van Servië.De heenwedstrijd van een jaar geleden in Belgrado werd zelfs wereldnieuws. Die werd na 41 minuten bij een 0-0-stand gestaakt nadat een drone met een Groot-Albanese vlag het stadion was binnengevlogen en er ongeregeldheden uitbraken. De Serviër Stefan Mitrovic (AA Gent) haalde de vlag uit de lucht, Albanese spelers namen die van hem af, Servische fans gingen met hen op de vuist en in de tribunes werd massaal opgeroepen tot genocide: "Vermoord ze! Slacht ze af! De Albanezen moeten eraan!" (zie video)De UEFA kende Servië een forfaitzege toe, maar na verzet van de Albanese voetbalbond bij het sporttribunaal TAS werd die omgezet in een forfaitnederlaag plus aftrek van drie punten. Benieuwd wat er donderdagavond in Elbasan allemaal te gebeuren staat.Lees het volledige verhaal in de Sport/Voetbalmagazine van 7 oktober.