Alle ogen op Moskou voor WK-loting: een handleiding

© Belga Image
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Als u dacht dat Antwerpen of Brussel een verkeersprobleem hadden, welkom in Moskou, waar de witte Kerst nu al een feit is en de Rode Duivels en hun volgers reikhalzend uitkijken naar de WK-loting van morgen. Een handleiding bij dat gebeuren dat morgen rond 18 uur Moskouse tijd, 16 uur in België, start.

Eerst het goeie nieuws: zelfs in de winter – al moet die met de huidige temperaturen die met het vriespunt flirten allicht nog écht doorbreken – is het warm in Moskou. Zeg maar heet. Dit land zit op een ongelooflijke rijkdom aan grondstoffen en dat levert niet alleen oligarchen miljarden op, maar zorgt er ook voor dat de gemiddelde Rus het warm heeft. Hotel, restaurant, openbare gebouwen… overal waar we de voorbije 24 uur waren, was het saunagevoel nooit veraf. Ze stoken hier alles op tot adembenemende temperaturen. En niet alleen hun banja.

Tweede vaststelling: Russen houden niet van inkijk. Op weg van de luchthaven naar de periferie van Moskou en het golfhotel waar de Rode Duivels straks hun intrek nemen (al moet een en ander zaterdag nog worden geofficialiseerd met stempels en handtekeningen) passeerden we tal van huizen. Stuk voor stuk van de buitenwereld afgesloten door hek en omheining. Die kan van staal zijn, van hout, van steen of welk materiaal u ook kan bedenken, maar altijd was ze ondoorzichtbaar. Soms kon je, vanuit de bus of het raam in het hotel, over het hek kijken. Daarachter staat dan een doodgewoon huis, soms maar twee meter van de straatkant verwijderd. Ze zijn duidelijk niet fier op hun tuin, de Russen. Hun zicht vanuit het raam moet saai zijn. Beperkt.

Derde vaststelling: hoe gastvrij ze ook zijn, contact is niet evident. Taal, schrift.. voor de westerling is weinig tot niks herkenbaar, en zij die Engels kennen, zijn witte raven. Wie deze zomer reisplannen heeft richting Rusland, doet er beter aan wat van de taal op te pikken. Een goeie smartphone met vertaalapp kan wonderen doen.

Vierde vaststelling: de Moscow Country Club heeft een mooie naam, en een dito golf house, maar hotel en het aanpalende gebouw met sportfaciliteiten kunnen niet verbergen dat ze staatseigendom zijn. Alles degelijk, maar niet de grootste luxe. Aan opfrissing toe, wat bedompt zelfs. Benieuwd hoe de Rode Duivels straks gaan reageren als ze hier gedurende vier weken hun tenten opslaan.

Als het even kan van 14 juni tot 14 juli, dag van de finale, maar toch minstens tot kwart- of halve finales, een week voordien. Dan kan dat hotel in de bossen van de Moskouse rand wel een beetje op de zenuwen werken. Hopelijk voor hun families logeren die in het hartje van deze moderne stad.

Vijfde vaststelling: McDonalds, Burger King, Lush, Intimissimi… Global marketing is een feit. In de files de auto’s die u in Antwerpen of Brussel ook ziet. Globalisatie ten voeten uit.

Loting

Wat mogen we morgen verwachten van de loting? Spektakel ten dienste van het regime, ongetwijfeld. Locatie: het Kremlin, majestueuzer kan je het hier moeilijk dromen. Draconische veiligheidsmaatregelen ook ongetwijfeld, met alle ogen gericht op de hoofdstad van de Russische Federatie. Een pak veiligheidschecks zullen er in elk geval aan vooraf gaan.

En dan kan het wensen beginnen. Om te beginnen over de groep. België is reekshoofd en elk reekshoofd is verzekerd van minstens een wedstrijd in Moskou. In groep A kunnen de Belgen niet terecht komen, in alle andere groepen wel.

En dan is het maar de vraag aan wat je belang hecht.

De bond wil het liefste alle verplaatsingen de dag voor de wedstrijden doen, alleen als verplaatsingen langer dan drie uur duren – traject met de bus naar de luchthaven min of meer inbegrepen – wordt overwogen om twee dagen voor de wedstrijd te vliegen. Extra logistiek, extra problemen.

In dat geval zijn wedstrijden in Kaliningrad of Sochi liever te mijden. Dus liever niet groep B of F (beiden trip naar Sochi) en helemaal al niet G (Sochi én Kaliningrad).

Als u meer belang hecht aan recuperatietijd tussen twee speeldagen zijn andere criteria misschien belangrijker. De groepen B, C, D en E spelen in de groepsfase altijd hun match vijf dagen na de vorige, in de groepen F en H zit er tussen wedstrijd twee en drie maar vier dagen. Als je in groep B of D terecht komt, is er met het oog op de volgende ronde opnieuw evenveel recuperatietijd. De winnaar van groep D heeft bij winst in de achtste finale zelfs zes dagen om de kwartfinale (weliswaar in Sochi) voor te bereiden. Qua recuperatietijd lijkt dat veruit de beste groep, met ook nog eens, vanuit Moskou dan, de kortste verplaatsingen, naar Nizhny-Novograd (twee keer) en Sint-Petersburg.

Hecht je meer belang aan aanvangstijden, dan ligt het nog anders. Het WK in Rusland wordt voor de Belgische voetballiefhebber een dagzaak. Eentje start in Kaliningrad (geen tijdsverschil met België) om 21 uur, maar veelal beginnen ze er al in de vroege namiddag aan. Ook dan is groep D een aanrader, met weliswaar één groepswedstrijd om 14 uur Belgische tijd (die in Moskou op zaterdag 16 juni), maar wel twee om 19 uur. Het slechtste af is groep C, waar het reekshoofd al zijn wedstrijden in de namiddag speelt. De openingswedstrijd op zaterdag 16 juni al om 11 uur ’s morgens Belgische tijd. Behoorlijk vroeg voor uw pint, supporter.

Vijf dagen voor de start van het tornooi moet elk land in Rusland zijn. Vinden de Rode Duivels dat op 18 juni en groep H zelfs maar op 19 juni, de dag dat Rusland al zijn tweede groepswedstrijd afwerkt.

Kortom: een beetje afhankelijk van waar u het meeste belang aan hecht – kwaliteit van de tegenstander, tijd van recuperatie, reisafstanden, speelsteden, tijd doorbrengen in Rusland – kan deze of gene groep voor- en nadelen hebben. Allicht is het belangrijkste nog Spanje en Mexico vermijden uit de tweede pot, en uit pot drie lijkt Zweden ook niet de leukste tegenstander om te ontmoeten.

Maar verder zal het belangrijkste zijn, om een land als Duitsland niet te vroeg te kruisen. Want ongetwijfeld zal naast de eigen loting, ook die van de grote favorieten worden gevolgd. Komt België in groep C terecht en Duitsland in E of G, dan kunnen beide landen al in de kwartfinale mekaar ontmoeten.

Mucha suerte, señor Martínez.

Peter T’Kint

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content