‘Als een Superliga ooit werkelijkheid wordt, betekent dat het einde van topvoetbal in Europa’

De Europese politiek moet eindelijk de waanzin een halt toeroepen en regels voor een eerlijk voetbalbestel invoeren, schrijft François Colin.

De FIFA en de UEFA kunnen niet langer met een beschuldigende vinger richting België wijzen. Het internationale voetbal is immers ook weer in een zware storm beland. De onderzoeksjournalisten van de grote Europese kranten beloven nog meer onthullingen de komende weken.

Voorlopig is er weinig nieuws onder de zon. Toch voor de lezers van dit blad. Financial fair play is hier een regelmatig weerkerend onderwerp. Nieuw is wel dat Gianni Infantino, de toenmalige secretaris-generaal van UEFA en de huidige FIFA-voorzitter, persoonlijk bij de malversaties betrokken was. Ook al kon het niet anders dan dat de top van de Europese voetbalunie zijn fiat gaf.

Het toont de schizofrenie van de voetbalbobo’s aan. Naar de buitenwereld stoere verhalen opdissen en in de coulissen zorgen dat alles in der minne wordt geregeld. Althans voor de echte topclubs van het oude continent.

Ook de mogelijke komst van een Europese Superliga kwam naar buiten. Nog zo recent als 22 augustus en 19 september omschreven we dit als ‘onvermijdelijk’. Het Amerikaanse Relevent wil een paar competitiematchen van de Primera División naar de States verhuizen om na te gaan of een Superleague kan aanslaan op verschillende continenten. Vorige maand besliste de UEFA om een derde Europacup in het leven te roepen met uitsluitend ploegen uit kleinere voetballanden.

Als een Superliga ooit werkelijkheid wordt, betekent dat het einde van topvoetbal in Europa.

We waarschuwden toen dat het enthousiasme van ECA- en Juventusvoorzitter Andrea Agnelli kon betekenen dat hij al verder dacht en in een volgende fase nog meer kleinere voetballanden naar Europacup III wil afvoeren en de Champions League, en misschien ook de Europa League, wil voorbehouden aan clubs met meer uitstraling. Kortom, de opstart van een Europese Superliga. Meteen ging het alarm af bij de European League, die de nationale liga’s van 25 landen verzamelt.

Uit de documenten van Football Leaks bleek dat zeven Europese topclubs de Champions League nog steeds niet exclusief genoeg vinden. Arsenal, Manchester United, Juventus, Milan, Real Madrid, Barcelona en Bayern München zouden een kartel gevormd hebben om na te denken over een Superliga met zestien teams. Atlético Madrid, Borussia Dortmund, Olympique Marseille, Inter en AS Roma zouden ook toegang krijgen tot het elitekransje dat vanaf 2021 op eigen benen wil staan. Er zou ook een tweede divisie gecreëerd worden. Die ploegen zouden kunnen promoveren, maar de zeven leden van het kartel niet degraderen. Wie verzint zoiets? Het doet aan 1B denken.

Echt verbaasd hoeven we niet te zijn over de ontwikkelingen. Toen de Champions League in 1992 in Zwitserland boven de doopvont werd gehouden, was dat onder druk van een aantal topclubs die een eigen liga wilden opstarten. Elke verandering van het format van het kampioenenbal kwam na dreigementen van de grootste namen van het Europese voetbal.

Voor hen is het nooit genoeg. Ze willen altijd maar meer geld. Ten koste van de andere clubs. Het bekerconcept van de UEFA stoelt op een zekere vorm van solidariteit met kleinere clubs. Inmiddels is die bijdrage echter herleid tot nauwelijks zeven procent van de inkomsten.

Dat het voetbal op het hoogste niveau een weinig verheffende bedoening is, weten we al langer. Er gaat veel te veel geld in om en de voetbalwereld gelooft dat zodra het stof na weer een schandaal neergedaald is, wij, voetballiefhebbers, denken dat het er voortaan eerlijk zal aan toe gaan. Dat wij dorpsgekken zijn die altijd naar het stadion zullen blijven gaan.

Als de plannen voor een Superliga ooit werkelijkheid worden, betekent dat het einde van topvoetbal in zowat heel Europa. Daarom nog maar eens deze oproep: de Europese politiek moet eindelijk de waanzin een halt toeroepen en regels voor een eerlijk voetbalbestel invoeren. De sjeiks en emirs, die het voetbal met hun petrodollars kapotmaken, moeten inbinden.

Wie gaat anders straks nog spelers opleiden? Schitterende stadions zullen zo goed als leeg blijven en honderdduizenden supporters met een triest gevoel voor de buis zitten omdat hun clubje niets meer voorstelt. Gelukkig zal er nog altijd op pleintjes of grasveldjes gevoetbald blijven worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content