‘Als hij ergens vastzit, zal hij altijd een vluchtroute vinden’: achtergronden bij transfer Carrasco

© GETTY IMAGES

De transfer van Yannick Carrasco naar China draait ontegensprekelijk om geld. Maar het spoor leidt niet alleen naar het duizelingwekkende salaris van de 24-jarige Rode Duivel.

Atlético Madrid was al lang een doelwit voor de FIFA. Atlético had zich schuldig gemaakt aan het verhandelen van minderjarige voetballers en als straf mocht de tweede club uit Madrid vorige zomer geen geld uitgeven aan transfers.

Ondanks het transferverbod van de wereldvoetbalbond zwaaien de Colchoneros toch gretig met bankbiljetten. Vitolo en ex-speler Diego Costa worden voor 91 miljoen euro losgeweekt bij respectievelijk Sevilla en Chelsea. De twee transacties kosten handenvol geld en dat heeft een serieuze impact op de bankrekening van Atlético die al een tijdje de dieperik in gaat.

En het wordt er niet beter op na de vroege uitschakeling in de poulefase van de Champions League. De schuldenberg van de club, die door de investeringen in de bouw van het nieuwe stadion al een flinke groeischeut heeft gekregen, blijft maar aanzwellen.

Simeone heeft zich op geen enkel moment negatief uitgelaten over Yannick.

Carmen Carrasco

Om financieel het hoofd boven water te kunnen houden, zit er maar één ding op: spelers verkopen. De Madrilenen sluiten de Europese wintermercato echter af zonder grote uitgaande transfers en gooien zich ten einde raad op de Chinese markt om de kassa te vullen.

Het geluk is Atlético gunstig gezind: duizenden kilometers oostwaarts verschijnt Dalian Yifang op het toneel. De club is enkele weken geleden gepromoveerd naar de Chinese Super League en kan rekenen op het fortuin van Wang Jianlin, eigenaar van de Wanda-holding, om het team verder uit te bouwen. Jianlin werd door de Chinese overheid vriendelijk verzocht om de oppermachtige Europese clubs links te laten liggen en zijn geld te investeren in het lokale voetbalapparaat.

Het gevolg laat zich raden. De Chinese miljardair ontdoet zich van de 17 procent aandelen die hij bezit bij Atlético – in 2015 betaalde hij daar zo’n vijftig miljoen euro voor – en koopt zich in bij Dalian Yifang.

Rendabele clausule

Toch zal Atlético nog een tijdje de sporen dragen van Wanda. Het concern gaf zijn naam aan het stadion: Wanda Metropolitano. Bovendien zijn de Chinezen bereid om hun Spaanse partner financiële ademruimte te geven door enkele spelers naar Dalian te versassen. Noem het maar een afscheidscadeau. Lange tijd doet de naam van Fernando Torres de ronde. Uiteindelijk zijn het Nicolás Gaitán en Yannick Carrasco die het schip van Diego Simeone verlaten. Een gevaarte waarvan de bemanning tot het strikte minimum wordt herleid. El Cholo moet het seizoen zelfs afmaken met zeventien veldspelers. Simeone moet Tiago, die net zijn voetbalpensioen heeft opgenomen en nu deel uitmaakt van de technische staf, af en toe laten meetrainen om aan een fatsoenlijk aantal spelers te geraken.

Het vertrek van Gaitán is een halve verrassing – de Argentijn had moeite om zich te integreren in Madrid. Dat Carrasco ervandoor gaat, is wel merkwaardig. Ook voor Carmen Carrasco, de moeder van de Rode Duivel. ‘De eerste keer dat mijn zoon over China sprak, was ik enigszins verbaasd.’

De verwondering is nog groter als de transfersom uitlekt. Dertig miljoen euro, máár dertig miljoen euro. Cédric Bakambu, een Congolese aanvaller die recent Villarreal inruilde voor de Volksrepubliek, bracht meer op. En dat terwijl Carrasco hoger aangeschreven staat in Europa en de interesse wekt van grootmachten als Bayern München en Juventus.

Om de lage transferwaarde te verklaren, wordt in Spanje gefluisterd dat Dalian en Atlético een pact hebben gesloten met als doel zich te ontdoen van een niet-rendabele clausule in het contract van Carrasco. Bij de transfer van Carrasco heeft AS Monaco namelijk een imposant doorverkooppercentage van 25 procent afgedwongen. In de dwergstaat begonnen ze al van zotte bedragen te dromen toen Carrasco zijn contract bij Atlético verlengde tot 2022 en een opstapclausule van 100 miljoen euro overeen werd gekomen. In de huidige setting krijgt Monaco slechts 7,5 miljoen euro.

De supporters van Atlético zijn verre van naïef en vermoeden dat Carrasco volgend seizoen, na het WK in Rusland, voor een Europese topper zal uitkomen. Die club zou dan minder dan 100 miljoen euro betalen, maar meer dan de 30 miljoen euro waarvan nu sprake is. Atlético en de vrienden van Wanda zouden dat bedrag onder elkaar verdelen.

Vluchtroute

De transfer van Carrasco was helemaal niet naar de zin van Diego Simeone, die de voorbije weken nochtans flink gesnoeid had in de speelminuten van de Rode Duivel. Enerzijds om zijn enkel te sparen – een blessure die zijn verdere expansie heeft tegengehouden. Anderzijds omdat Simeone een zeker evenwicht had gevonden in zijn ploeg door een behoudsgezind middenveld te posteren met het duo Saúl Koke op de flanken.

Carrasco was niet altijd bereid om zijn defensieve taken te verrichten, maar hij had de gave om steeds beslissend te zijn. Dit seizoen deden enkel Antoine Griezmann en Kevin Gameiro beter dan Carrasco’s vier doelpunten en zeven assists. Dat was ruim voldoende voor Simeone om hem te blijven verdedigen. ‘Simeone heeft zich op geen enkel moment negatief uitgelaten over Yannick’, bevestigt Carmen Carrasco.

Simeone was zonder twijfel overtuigd van het potentieel van de Belgische winger en daarom heeft hij er alles aan gedaan om hem in de beste omstandigheden te laten functioneren. El Cholo geloofde in Carrasco.

De meeste spelers in de kleedkamer hadden hem al opgegeven. Enkele zwaargewichten in de Madrileense kleedkamer, Gabi en Diego Godín op kop, hadden met de dag meer moeite om het individualistische karakter van de ex-Monegask. Hij had een goede verstandhouding met de French connection Griezmann, LucasHernández, Gameiro en jongens als Thomas Partey en José María Giménez.

Maar Carrasco, iemand die omschreven wordt als vrij van geest, zou de groepsgeest die bij Atlético verheven is tot een religie, nooit onderschreven hebben. Zijn betrokkenheid zou door de leidinggevende spelers als onvoldoende beschouwd zijn en de opeenvolging van incidenten zou zijn desinteresse nog meer aangewakkerd hebben.

Zo vielen er op 30 september, na een hachelijke verplaatsing naar Leganés (0-0), harde woorden in de kleedkamer tussen Gabi, Godín en Carrasco. Twee weken later heeft Atlético dringend een doelpunt nodig op het veld van Qarabag om de 0-0 van het scorebord te vegen. Twintig minuten voor tijd haalt Simeone Carrasco van het veld. Die laatste heeft geen haast en wandelt rustig richting zijlijn. Die houding drijft hem nog verder weg van de groep en de tijd die hij op het veld spendeert slinkt. ‘De voorbije maanden is hij door tal van emoties geweest: verdriet, ontgoocheling, frustratie… Maar hij is niet klein te krijgen’, aldus Carmen Carrasco.

Op enkele maanden van het WK is het vooruitzicht om het seizoen op de bank uit te zitten geen optie voor een international. Heeft dat Carrasco ertoe verleid om zich open te stellen voor een aanbod uit China? Niemand die dichter bij de waarheid kan zitten dan mama Carrasco. La madre is zeker van haar stuk. ‘Mijn zoon is een doorzetter, hij geeft nooit op. Als hij ergens vastzit, zal hij altijd een vluchtroute vinden.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content