Anderlecht gaat roemloos ten onder bij Qarabag: 1-0

Anderlecht heeft op de tweede speeldag van de groepsfase van de Europa League met 1-0 verloren op het veld van het Azerbeidzjaanse FK Qarabag.

De Braziliaan Almeida gaf 10 minuten voor de rust Anderlecht de doodsteek met een afstandsschot vanaf meer dan 20 meter.

Laatste

In de andere wedstrijd in groep J speelden Tottenham, met Vertonghen, Alderweireld en Chadli tussen de lijnen, en Monaco 1-1 gelijk in het Stade Louis II, doelpunten van Erik Lamela voor de Engelsen en Stephan El Shaarawy voor de Fransen.

Tottenham staat met vier punten alleen aan de leiding in groep J. Qarabag is de verrassende tweede met drie punten, gevolgd door Monaco met twee punten. Anderlecht is laatste in de groep met slechts één punt.

Abominabel veld

In een zeer rommelige eerste helft probeerde Anderlecht de stugge thuisploeg met momenten onder druk te zetten. Maar een abominabel veld zorgde voor veel onzuiverheden in het spel en echte kansen bleven uit. De eerste bal tussen de palen kwam er iets voorbij het halfuur toen Kara Mbodj een hoekschop van Steven Defour pal in de handen van Ibrahim Sehic kopte.

Maar in de 36e minuut schrokken de troepen van Besnik Hasi bruusk wakker. Qarabag-middenvelder Almeida haalde uit vanop meer dan 20 meter en zag zijn bal voorbij een grabbelende Silvio Proto in doel belanden. Anderlecht mocht met een 1-0 achterstand gaan rusten.

Discussie

In de tweede helft zorgde paars-wit meteen voor gevaar. Een razendsnelle Imoh Ezekiel glipte doorheen de verdediging, maar zijn inzet miste kracht. Hasi had zijn manschappen duidelijk de levieten gelezen tijdens de rust en Anderlecht had dan ook nog eens alle pech toen een duidelijke handsbal van doelman Sehic buiten het strafschopgebied niet bestraft werd door scheidsrechter Oliver Drachta.

Qarabag reageerde met twee snelle counters van Reynaldo en Samuel Armenteros (beiden ex-Anderlecht), maar telkens tackelde Kara de angel uit de Azerbeidzjaanse aanval.

Halverwege de tweede helft leek Anderlecht tot tweemaal toe de gelijkmaker binnen te hebben. Stefano Okaka dacht eerst de bal na een hoekschop over de lijn te hebben geduwd, maar de Italiaan vond geen gehoor bij Drachta. Nauwelijks enkele minuten later was er opnieuw twijfel over een doelpunt, maar de omhaal van Ezekiel was hetzelfde lot beschoren. De Brusselaars bleven Qarabag ondertussen onder druk zetten, maar de Azerbeidzjanen dreigden ook op de counter met reuzenkansen voor Ismayilov en doelpuntenmaker Almeida.

De verdiende gelijkmaker kwam er niet meer, Anderlecht lijdt zo een dure nederlaag in Azerbeidzjan. (Belga/KVDA)