Anderlecht overwintert in Europa League na krappe zege

© BELGA

Anderlecht won dank zij een goede fase in de eerste helft met 2-1 van Qarabag, en plaatst zich voor de zestiende finales van de Europa League. In de andere poulewedstrijd zette Tottenham Monaco opzij.

Paars-wit kende een matige start en kwam na 26 minuten onverdiend achter: Dani Quintana, uitblinker bij de bezoekers, kreeg te veel ruimte van N’Sakala en plaatste het leer met een strak schot buiten het bereik van Proto in de verste hoek. Anderlecht schoot plots wakker en vijf minuten later stond het al 2-1 voor de Belgische recordkampioen. Eerste zorgde Andy Najar met een schuiver voor de gelijkmaker, even later maakte Okaka zich goed vrij en met een knal in de korte hoek nam hij de bezoekende doelman te grazen. De Italiaanse international maakte zo een einde aan meer dan anderhalve maand zonder doelpunt.

Na de pauze liet Anderlecht het initiatief aan de bezoekers uit Azerbeidzjan, maar die waren niet bij machte Proto echt te bedreigen.

De Belgische recordkampioen eindigt met tien punten op de tweede plaats, die recht geeft op een stek in de zestiende finales.

Sterk Tottenham

Het Tottenham Hotspur van Rode Duivels Jan Vertonghen, Toby Alderweireld, Mousa Dembélé en Nacer Chadli is groepswinnaar met dertien punten. Op de slotspeeldag bleken de Spurs op White Hart Lane met 4-1 te sterk voor AS Monaco, na een hattrick van Erik Lamela en een doelpunt van Tom Carroll. Stephan El Shaarawy lukte de eerredder voor de Monegasken, die met zes punten als derde eindigen en dus Europees uitgeschakeld zijn. Qarabag sluit met vier punten de groep af.

Anderlecht mag zo voor het tweede jaar op rij overwinteren in Europa. Vorig seizoen konden ze na een knappe derde plaats in de groepsfase van de Champions League na Nieuwjaar gebruik maken van het vangnet in de Europa League. Daar werden ze in de zestiende finales meteen uitgeschakeld door het Russische Dinamo Moskou.

Loting

Anderlecht weet maandag na de loting in het Zwitserse Nyon wie dit seizoen de tegenstander wordt.

Dit zijn de 16de finalisten in de Europa League.

Als derde in de Champions League plaatsten zich: Galatasaray (Tur); Leverkusen (Dui); Manchester United (Eng); Olympiakos (Gri); Porto (Por); Sevilla (Spa); Shakthar Donetsk (Oek); Valencia (Spa)

Als groepswinnaar in de Europa League: Athletic Bilbao (Spa); FC Bazel (Zwi); Braga (Por); Krasnodar (Rus); Lazio Rome (Ita); Liverpool (Eng); Lokomotiv Moskou (Rus); Molde (Noo); Napels (Ita); Schalke 04 (Dui); Tottenham (Eng); Rapid Wenen (Oos)

Als tweede in de Europa League: Anderlecht (Bel); Augsburg (Dui); Dortmund (Dui); Fenerbahce (Tur); Fiorentina (Ita); Marseille (Fra); Midtjylland (Den); Saint-Etienne (Fra); Sparta Praag (Tsj); Sporting Lissabon (Por); FC Sion (Zwi); Villarreal (Spa)

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content