Alex Teixeira (26) stond tijdens de afgelopen wintermercato op het punt om te tekenen bij Liverpool, maar zette op de valreep toch de stap naar China.

Jiangsu Suning betaalde 50 miljoen euro voor de sterspeler van Sjachtar Donetsk, die in zijn zes wedstrijden in de poulefase van de Champions League goed was voor drie goals.

Oekraïense Kanaries

De kern van Sjachtar Donetsk loopt over van de Brazilianen. De filosofie van de Oekraïners is duidelijk: investeren in Braziliaans talent om die spelers door te verkopen aan de Europese top.

De mooiste voorbeelden zijn Willian (Chelsea), Fernandinho (Man City) en Douglas Costa (Bayern München). Ook nu loopt de kern over van gelijkaardig talent, Bernard (23) en Fred (22) staan klaar om de grote stap te zetten.

Video: Bernard

CL-verleden

Net als tegen Tottenham en Olympiacos treft Anderlecht opnieuw een club van Champions Leagueniveau. Sjachtar speelde dit jaar al op het kampioenenbal maar ging eruit in een groep met Europese grootmachten als Real Madrid en PSG.

De Oekraïners wisten enkel hun thuiswedstrijd met 4-0 te winnen tegen het zwakke broertje uit de groep, Malmö FF.

Geen thuisvoordeel

De verplaatsing voor Anderlecht is ver, maar ze zullen niet zoals in Piraeus terechtkomen in een heksenketel. Door de politieke problemen in Oekraïne, speelt Sjachtar zijn thuiswedstrijden niet in de eigen Donbass Arena. Ze spelen in Lviv, zo'n 1240 kilometer verderop.

Van een echt thuisvoordeel geniet Sjachtar dus niet meer. Anderlecht speelt eerst uit op 10 maart, op 17 maart is er de terugwedstrijd.

Philippe Briers

Alle 1/8e finales

Dé topaffiche in de achtste finales van de Europa League voetbal wordt ongetwijfeld de clash tussen de Engelse grootmachten Liverpool en Manchester United. Alle duels:

Shakhtar Donetsk (Oek) - RSC Anderlecht (Bel)

FC Bazel (Zwi) - FC Sevilla (Spa)

Villarreal (Spa) - Bayer Leverkusen (Dui)

Athletic Bilbao (Spa) - Valencia (Spa)

Liverpool (Eng) - Manchester United (Eng)

Sparta Praag (Tsj) - Lazio Roma (Ita)

Borussia Dortmund (Dui) - Tottenham (Eng)

Fenerbahçe (Tur) - Sporting Braga (Por)

Alex Teixeira (26) stond tijdens de afgelopen wintermercato op het punt om te tekenen bij Liverpool, maar zette op de valreep toch de stap naar China. Jiangsu Suning betaalde 50 miljoen euro voor de sterspeler van Sjachtar Donetsk, die in zijn zes wedstrijden in de poulefase van de Champions League goed was voor drie goals. De kern van Sjachtar Donetsk loopt over van de Brazilianen. De filosofie van de Oekraïners is duidelijk: investeren in Braziliaans talent om die spelers door te verkopen aan de Europese top. De mooiste voorbeelden zijn Willian (Chelsea), Fernandinho (Man City) en Douglas Costa (Bayern München). Ook nu loopt de kern over van gelijkaardig talent, Bernard (23) en Fred (22) staan klaar om de grote stap te zetten.Video: BernardNet als tegen Tottenham en Olympiacos treft Anderlecht opnieuw een club van Champions Leagueniveau. Sjachtar speelde dit jaar al op het kampioenenbal maar ging eruit in een groep met Europese grootmachten als Real Madrid en PSG. De Oekraïners wisten enkel hun thuiswedstrijd met 4-0 te winnen tegen het zwakke broertje uit de groep, Malmö FF.De verplaatsing voor Anderlecht is ver, maar ze zullen niet zoals in Piraeus terechtkomen in een heksenketel. Door de politieke problemen in Oekraïne, speelt Sjachtar zijn thuiswedstrijden niet in de eigen Donbass Arena. Ze spelen in Lviv, zo'n 1240 kilometer verderop. Van een echt thuisvoordeel geniet Sjachtar dus niet meer. Anderlecht speelt eerst uit op 10 maart, op 17 maart is er de terugwedstrijd. Philippe Briers