De uitspraak kwam er na een klacht van VMMa, de moedermaatschappij van vtm, de zender die de exclusieve rechten heeft op de voetbalsamenvattingen. Het volledige Journaal op sporza.be zetten, mag wél.

Vtm heeft sinds dit seizoen de rechten op de samenvattingen van het eersteklassevoetbal. Maar in het kader van de vrije nieuwsgaring mag de openbare omroep wel korte fragmenten van de gespeelde wedstrijden in haar nieuwsuitzendingen gebruiken. Die nieuwsuitzendingen mogen daarna ook op aanvraag of op het internet beschikbaar worden gemaakt.

Geen afzonderlijke voetbalfragmenten

De VMMa zag een probleem in het feit dat de VRT de bewuste voetbalfragmenten uit de journaals knipt en ze als afzonderlijke fragmenten op de website sporza.be plaatst. De VRM geeft de moedermaatschappij van vtm gelijk. Een zender mag een programma dat korte nieuwsverslagen bevat ook op aanvraag bieden, maar dan moet het gaan om "hetzelfde, identieke en integrale programma". Dat was hier niet het geval: "het oorspronkelijk uitgezonden programma werd bewerkt en ingekort en dat stemt feitelijk overeen met een nieuw businessmodel op aanvraag op basis van fragmenten", aldus de VRM.

De mediaregulator beveelt de overtreding stop te zetten. De VRT mag wel het volledige journaal op de sporza-website plaatsen, met daarin de voetbalsamenvattingen, verduidelijkt men bij de VRM. De VRT liet aan De Morgen weten zich aan de beslissing van de VRM te zullen houden en de voetbalbeelden van de site te halen. De omroep bekijkt wel of er verdere juridische stappen mogelijk zijn. (Belga/RDM)

De uitspraak kwam er na een klacht van VMMa, de moedermaatschappij van vtm, de zender die de exclusieve rechten heeft op de voetbalsamenvattingen. Het volledige Journaal op sporza.be zetten, mag wél. Vtm heeft sinds dit seizoen de rechten op de samenvattingen van het eersteklassevoetbal. Maar in het kader van de vrije nieuwsgaring mag de openbare omroep wel korte fragmenten van de gespeelde wedstrijden in haar nieuwsuitzendingen gebruiken. Die nieuwsuitzendingen mogen daarna ook op aanvraag of op het internet beschikbaar worden gemaakt. Geen afzonderlijke voetbalfragmentenDe VMMa zag een probleem in het feit dat de VRT de bewuste voetbalfragmenten uit de journaals knipt en ze als afzonderlijke fragmenten op de website sporza.be plaatst. De VRM geeft de moedermaatschappij van vtm gelijk. Een zender mag een programma dat korte nieuwsverslagen bevat ook op aanvraag bieden, maar dan moet het gaan om "hetzelfde, identieke en integrale programma". Dat was hier niet het geval: "het oorspronkelijk uitgezonden programma werd bewerkt en ingekort en dat stemt feitelijk overeen met een nieuw businessmodel op aanvraag op basis van fragmenten", aldus de VRM. De mediaregulator beveelt de overtreding stop te zetten. De VRT mag wel het volledige journaal op de sporza-website plaatsen, met daarin de voetbalsamenvattingen, verduidelijkt men bij de VRM. De VRT liet aan De Morgen weten zich aan de beslissing van de VRM te zullen houden en de voetbalbeelden van de site te halen. De omroep bekijkt wel of er verdere juridische stappen mogelijk zijn. (Belga/RDM)