Argentinië is virtueel out… maar kan zelfs bij verlies nog naar het WK

© Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Lionel Messi en co hebben hun lot wel degelijk nog in eigen handen.

Het lijkt nog van kwaad naar erger te gaan met Argentinië, vier jaar geleden in Brazilië nog verliezend finalist op het WK in Brazilië. Door het doelpuntenloos gelijkspel tegen Peru op eigen veld zijn Lionel Messi en co gezakt van de vijfde plaats – die nog recht geeft op een intercontinentale play-off tegen de winnaar van de Oceanische voorronde, Nieuw-Zeeland – naar de zesde in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiezone (CONMEBOL).

D-day

De Albiceleste zijn dus virtueel uitgeschakeld, maar hebben merkwaardig genoeg hun lot wel nog in eigen handen, in tegenstelling tot wat door sommige waarnemers gesteld wordt. Voorwaarde is dan wel dat de Argentijnen dinsdagavond winnen in Ecuador. Dat komt omdat Peru en Colombia op hetzelfde moment tegenover elkaar staan in Lima.

Rangschikking na 17 van de 18 speeldagen

1. Brazilië – 38 (Gekwalificeerd)

2. Uruguay – 28 (zeker van minstens play-off)

3. Chili – 26

4. Colombia – 26

5. Peru – 25

6. Argentinië – 25

7. Paraguay – 24

Argentinië telt nu 25 punten, evenveel als Peru dat hetzelfde doelsaldo (+1) heeft, maar tien keer meer scoorde en daardoor een plaatsje hoger staat dan de Argentijnen. Colombia telt een punt meer, 26. Wint Argentinië zelf, dan wipt het dus over minstens één van die twee landen naar de vijfde plaats. In de play-off moet het dan Nieuw-Zeeland zien te kloppen in de strijd om een ticket voor Rusland – iets wat geen probleem zou mogen zijn. Spelen Peru en Colombia gelijk, dan wipt Argentinië bij winst zelfs nog over die twee landen naar een rechtstreeks ticket.

Ook een gelijkspel in Ecuador kan nog volstaan voor Argentinië. Het moet er dan wel op rekenen dat Colombia wint in Peru – waardoor het doelsaldo van Argentinië dus beter wordt dan dat van Peru – en Paraguay (24 punten) op eigen veld niet wint van Venezuela. Meer nog, zelfs een verlies kan Argentinië naar de Wereldbeker leiden, op voorwaarde dat Peru met een groter verschil verliest van Colombia dan Argentinië van Ecuador.

Lionel Messi
Lionel Messi© Belga Image

Lastig

Maar Argentinië doet er dus best aan te winnen, dinsdagavond in de Ecuadoraanse hoofdstad Quito. Hoewel de thuisploeg al uitgeschakeld is, wordt dat geen sinecure. Vooral de ijle lucht in het 2.782 meter hoog gelegen Estadio Olímpico Atahualpa van Quito speelt veel bezoekers parten.

De Argentijnse ploeg is vannacht – onder zware politiebegeleiding – aangekomen in Ecuador en zal in de havenstad Guayaquil blijven tot enkele uren voor de wedstrijd in Quito om de effecten van de hoogte te beperken.

Jorge Sampaoli
Jorge Sampaoli© Belga Image

De mannen van bondscoach Jorge Sampaoli hebben bovendien ook de statistieken tegen, want het is al geleden van… 2001 dat Argentinië er nog eens kon winnen. Van de laatste drie confrontaties in Quito verloren de blauw-witten er twee.

En toch: in deze WK-voorronde pakte Ecuador thuis ‘maar’ 13 op 24. Er werd gewonnen van Bolivië (2-0), Uruguay (2-1), Chili (3-0), Venezuela (3-0) en gelijkgespeeld tegen Paraguay (2-2). Groepswinnaar Brazilie (0-3) en – op de twee vorige speeldagen – ook Colombia (0-2) en Peru (1-2) namen drie punten mee uit Quito. Ecuador kon van zijn jongste vijf wedstrijden in de Zuid-Amerikaanse voorronde er zelfs geen enkele winnen.

De situatie is dus lang niet zo hopeloos als die van Nederland, maar als Argentinië morgen toch op de zesde plaats strandt, dan zou het de eerste keer zijn sinds 1970 dat de tweevoudige wereldkampioen (1987 en 1986) er niet bij is op een wereldbeker.

Zestien doelpunten in zeventien wedstrijden

Sampaoli vindt dat zijn ploeg het verdient, ook al zijn de prestaties in de kwalificaties ronduit teleurstellend. ‘Als je de cijfers even vergeet, dan verdient Argentinië een plek op het WK. De ploeg heeft persoonlijkheid en zo vaak bewezen superieur te zijn.’

Het schortte in de kwalificatie vooral aan scorend vermogen bij de ‘Albiceleste’. In de zeventien gespeelde wedstrijden maakten de Argentijnen, met naast Messi ook nog aanvallend geweld als Paulo Dybala (Juventus), Angel Di Maria (PSG) en Mauro Icardi (Internazionale) in de gelederen, maar zestien doelpunten. Sergio Agüero (Manchester City) is momenteel geblesseerd, Gonzalo Higuain afgeserveerd door Sampaoli. Zelfs Venezuela, de nummer laatst in de kwalificatiegroep, maakte meer goals. Messi nam er een schamele vier voor zijn rekening.

Toch is de topschutter van FC Barcelona de speler waar Sampaoli op vertrouwt in het cruciale treffen met Ecuador. ‘Als Messi zijn normale niveau haalt, dan komt het allemaal goed’, meent de bondscoach. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content