Atlético brengt Juventus zwaar in de problemen, City deelt uppercut uit aan Schalke

© AFP

Atlético Madrid heeft woensdagavond de heenwedstrijd in de achtste finales van de Champions League tegen Juventus met 2-0 gewonnen. Manchester City, met Kevin De Bruyne en invaller Vincent Kompany, won op bezoek bij het Duitse Schalke 04 met 2-3. De terugwedstrijden worden op dinsdag 12 maart gespeeld.

In een eerste helft waarin Atlético de bovenhand haalde was er een opvallende rol weggelegd voor de uit blessure teruggekeerde Diego Costa, die voorin aan de zijde van Antoine Griezmann de voorkeur had gekregen op winteraankoop Alvaro Morata. Bij een vrije trap voor Juve stapte de tot Spanjaard genaturaliseerde Braziliaan uit de muur waarop hij al snel tegen een overbodige gele kaart aankeek en ook de terugwedstrijd met een schorsing moet missen. Bij de daaropvolgende vrije trap dwong Cristiano Ronaldo Atlético-doelman Jan Oblak tot een uitstekende redding, meteen het enige Italiaanse wapenfeit in de eerste 45 minuten.

Halverwege de eerste helft was er dan weer opschudding toen Diego Costa vlot neerging in de zestien na een vermeend contact met Mattia De Sciglio. Felix Zwayer liet zich vangen en de Duitse ref aarzelde dan ook geen moment om naar de stip te wijzen, maar de VAR bracht redding voor de bezoekers. De videoref stond echter een vrije trap toe wegens een wel zeer lichte trekfout op Costa, de felbesproken spits ontsnapte door dat oordeel aan een tweede keer geel voor een schwalbe.

Ook na de pauze gingen de Atléti uitdrukkelijk op zoek naar het doelpunt. Een knal van Griezmann spatte nog uiteen tegen de lat via de vingertoppen van Szczesny, maar even later trilden de netten toch in het Metropolitano, toen de Poolse goalie geklopt was na een rake kopbal van de ingevallen Alvaro Morata, tegen zijn ex-ploeg. De videoref had echter een duwfout van de Spaanse aanvaller gezien en dus werd het doelpunt terecht afgekeurd.

Het doelpunt kon echter niet uitblijven en na een hoekschop kon Diego Simeone dan toch juichen, toen José Maria Gimenez er na geharrewar in de kleine rechthoek 1-0 van maakte. Niet veel later werd het zelfs nog 2-0 met een trap van Diego Godin die via de rug van CR7 over de doellijn ging.

Manchester City ging in de eerste 45 minuten in Gelsenkirchen van de hemel naar de hel. Nadat Sergio Agüero zijn team al snel op een 0-1 voorsprong had gezet in de Veltins Arena, kregen de Königsblauen twee strafschoppen en evenveel keer zette Nabil Bentaleb die genadeloos om. Ook hier was er een tussenkomst van de VAR nodig bij de eerste strafschop. Na balverlies van Kevin De Bruyne kwam het leer tegen de hand van Nicolas Otamendi terecht. Na minutenlang overleg met de VAR besliste de ref dat het geen aangeschoten bal was en dus ging het leer op de stip.

City was van slag en ook na de pauze bleef de Engelse landskampioen knoeien. Otamendi moest even voorbij het uur met zijn tweede geel naar de kant, waarna zowaar de pas herstelde Vincent Kompany moest invallen om het schip toch nog enigszins recht te houden. Gelukkig voor de Citizens was er invaller Leroy Sané, die met een magistrale vrije trap tegen zijn ex-ploeg de 2-2 op het bord zette. In de toegevoegde tijd zorgde Raheem Sterling zelfs nog voor de 2-3 en zo zit City in een zetel voor de terugwedstrijd.